Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0%
 • USD
  17.6969
  0%
 • RUB
  0.1959
  0%
 • RON
  3.8575
  0%
 • UAH
  0.4432
  0%

VIDEO Violența și lupta cu acest fenomen. Sandu spune ce vor face autoritățile pentru a proteja victimele

25 Oct. 2022, 11:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
25 Oct. 2022, 11:32 // Actualitate //  Realitatea.md

Autoritățile vor perfecționa legislația astfel încât victimele violenței să fie mai bine protejate, dar și prevenite astfel de incidente, iar agresorii să fie pedepsiți conform unei norme legale corecte. Un asemenea mesaj a fost transmis de către președinta țării, Maia Sandu, la în cadrul Conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței față de fete și femei și violenței domestice, ediția a II-a.

Maia Sandu a declarat că, guvernarea va insista pentru perfecționarea legislației, care să protejeze victimele și să pedepsească agresorii, și mai ales pentru ca această legislație să fie pusă corect în aplicare, motiv pentru care a fost ratificată și Convenția de la Istanbul, care oferă un cadru larg de acțiune prin care statul să fie mai eficient în informarea victimelor asupra drepturilor lor, în instruirea factorilor de decizie și în susținerea organizațiilor care ajută femeile și copiii victime ale violenței.

„Statul trebuie să facă mai multe pentru combaterea violenței împotriva femeilor. În ziua în care Republica Moldova a semnat, și apoi a ratificat Convenția de la Istanbul, și noi am devenit un exemplu pentru femeile din alte țări. Acest exemplu trebuie să ne ajute să nu lăsăm mâinile în jos. Să nu cădem pradă deznădejdii. Să știm: dacă erau în situația noastră, alte femei nu ar fi ezitat să-și facă dreptate, să se protejeze și să instituie mecanisme eficiente care să le ajute să iasă din cercul violenței domestice. Vrem să construim o țară, în care fiecare fetiță și femeie să simt protejate și o țară în care ele știu că pot atinge cele mai înalte culmi dacă au curaj și muncesc cu determinare. Și că familia nu trebuie să însemne frică, ci respect și o mână de ajutor. Pentru aceasta, avem de muncit. Să punem în aplicare legile și să asigurăm egalitatea economică între femei și bărbați, pentru a le da tuturor șansa de a-și realiza potențialul, în armonie și respect. Eu sunt convinsă, așa cum au reușit predecesoarele noastre, așa vom reuși și noi”, a spus Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu susține că, Republica Moldova se poate inspiră din exemplul altor state, dar și din modelele de comportament pe care le avem în țara noastră.

„În Republica Moldova, suntem înconjurați de numeroase exemple pline de curaj ale unor femei pentru care nu există imposibilul. Avem femei care creează servicii sociale pentru copiii cu necesități speciale, care militează pentru infrastructură incluzivă și care promovează dezvoltarea durabilă în locul consumului bazat pe resursele viitoarelor generații. Femei care lansează afaceri sau administrează instituții publice și femei care se lansează în lupta politică. Avem femei care cred în viitorul al acestei țări și fac totul ca ea să fie un loc mai bun pentru cetățenii săi. Avem nevoie în continuare de un parteneriat solid cu organizațiile implicate în combaterea violenței împotriva femeilor – și mizăm pe experiența și expertiza voastră. După ce Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, autoritățile au luat mai multe măsuri pentru consolidarea luptei cu violența domestică. Victimele pot obține astăzi asistență juridică garantată de stat din momentul depunerii plângerii contra agresorului. Totodată monitorizarea electronică a agresorilor a redus incidența recidivei încălcării ordonanței de protecție”, a mai afirmat Sandu.

Șefa statului a menționat de asemenea că violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări. „Violența înseamnă frică, durere iar, uneori, un sfârșit fatal”, iar combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor înseamnă „mai multe șanse de dezvoltare pentru ele, și totodată pentru societate”.

„Cu cât mai multe femei educate, independente economic și afirmate profesional vom avea, cu atât mai puternică și mai sănătoasă va fi societatea noastră. Soluțiile sunt pe cât de simple, pe atât de complicate, dar statul are datoria să găsească aceste soluții și să le pună în aplicare. Pentru a combate violența împotriva femeilor, avem nevoie de efortul fiecărei familii. În familie copiii, fetele și băieții, absorb modele de comportament, judecăți de valoare și exemple de atitudine. Fetele și băieții educați în respect și afecțiune vor ști să se respecte pe sine și să-i respecte pe cei din jur. Să-i lăsăm să vadă respect, afecțiune și încurajare și ei vor ști cum să le folosească atunci când vor crește mari. Fiecare copil și viitor adult trece prin școală. Școala trebuie să fie locul în care profesorii condamnă violența, indiferent în adresa cui este îndreptată; locul în care fetițele pot fi încurajate și unde putem asigura suport copiilor – fete și băieți – care cresc în medii cu violență și agresivitate”, a argumentat șefa statului.

Întregul discurs al președintei îl găsiți aici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
26 Mai 2024, 15:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
26 Mai 2024, 15:15 // Politica //  Elena Putregai

„Mă adresez acelor cetățeni din R. Moldova, care se împotrivesc să trăiască într-o țară membră a UE. Mai mult, acelor cetățeni ai R. Moldova care din tot sufletul vor și privesc în direcția opusă UE. Am spus mai devreme că războiul are loc în acele regiuni ale Ucrainei care erau proruse și aveau aceeași atitudine. Din păcate au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”. Declarațiile aparțin ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, și au fost făcute după semnarea Pactului pentru Europa de către 12 formațiuni politice la Muzeul Național de Istorie, o locație simbolică pentru așa eveniment.

DOC Pactul pentru Europa a fost semnat de 12 formațiuni politice din Republica Moldova. PLDM nu a fost reprezentat

 

„Fără îndoială este un moment istoric. Sunt sigur că copii și nepoții noștri vor citi despre acest eveniment, iar pe această cale le mulțumesc organizatorilor pentru că mi-au permis să fiu parte a acestui eveniment istoric. Eu îi felicit toți liderii politici care au semnat astăzi acest document, pentru că au aderat la această platformă comună, care este în afara concurenței electorale. E o platformă menită să ducă R. Moldova în clubul celor prosperi și bogați. Un prieten mi-a spus mai de mult o zicală: un drum foarte dificil este mult mai ușor și mai scurt dacă îl parcurgi împreună cu un prieten. Ucraina este fericită ca în drumul nostru spre UE suntem împreună cu R. Moldova. Astfel, eu îmi doresc ca acest drum al nostru să nu fie neapărat unul mai ușor, dar un pic mai scurt. Sigur că în condițiile actuale drumul va fi mai dificil, dar îmi doresc să fie mai scurt. Lucrurile acum se întâmplă mult mai repede. Sunt sigur că acest drum spre UE va avea finalitate în acest deceniu. Sunt sigur că cetățenii R. Moldova, împreună cu cetățenii Ucraineni se vor bucura de toate drepturile de care beneficiază actualii cetățeni ai UE. Dar cetățenii celor două țări trebuie să înțeleagă că mai este mult de muncă. Munca noastră abia acum începe. Trebuie să ne obișnuim că, dacă muncești mai mult, atunci ai și un trai mai bun. Ucrainenii au înțeles deja acest lucru”, a declarat ambasadorul, potrivit Ziarul Național.

Diplomatul ucrainean s-a adresat în limba rusă cetățenilor care încă nu au reușit să învețe limba române.

„Astăzi s-a făcut un pas important în direcția UE. Sunt sigur că Ucraina și R. Moldova vor deveni într-o zi parte a acestui club, care este format din țări prospere. Avem mult de lucru, dar și recompensa va fi pe măsură. E o oportunitate unică, care nu trebuie ratată. Din păcate, această fereastra de oportunitate deschisă încă din anii 90 se închide. Dacă că Ucraina și R. Moldova nu vor profita nici acum, atunci eu mă tem că următoarea oportunitate va apărea, în cel mai bun caz, în cazul nepoților noștri. Din acest motiv îi îndemn pe toți cetățenii R. Moldova, indiferent de preferințele lor politice, să se gândească bine cum votează la alegeri, să citească, să se informeze. Dacă vor spune că nu-i interesează politica, atunci vor avea de pierdut. Dacă dvs. nu sunteți interesași de politică, atunci politica se va interesa de voi”, a adăugat Marko Șevcenko.

Potrivit sursei citate, nici cetățenii din Crimeea și Donbas nu erau interesați de politică, iar acum au devenit carne de tun în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Diplomatul a menționat fără ocolișuri că aceeași soartă îi paște pe cetățenii R. Moldova care se împotrivesc aderării la UE și îi așteaptă pe ruși.

„Cetățenii din Crimeea și Donbas tot nu erau interesați de politică. Dar acum vedem că războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina. Așa era până la război. Războiul, din păcate, ajunge acolo unde cetățenii nu-s interesați de ce se întâmplă prin jur, nu-i interesează politica. Pentru că mandatul meu este pe sfârșite voi spune un lucru mai puțin diplomatic.

Mă adresez acelor cetățeni din R. Moldova, care se împotrivesc să trăiască într-o țară membră a UE. Mai mult, acelor cetățeni ai R. Moldova care din tot sufletul vor și privesc în direcția opusă UE. Am spus mai devreme că războiul are loc în acele regiuni ale Ucrainei care erau proruse și aveau aceeași atitudine. Din păcate au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război. Deschideți rețelele sociale Vkontakte, Odnoklasniki, intrați în chat-urile din Crimeea sau cele din Donbas. Vedeți acolo dacă gazul s-a ieftinit. A devenit curentul electric mai ieftin după 2014 (a fost anexată Crimeea)? Câți bărbați au mai rămas în acele familii? Mai urmăriți forumurile de discuții. Câți dintre cei din Crimeea, care au votat în 2014 la referendum de alipire la Rusia, au mai rămas în viață? Pentru că mobilizarea a avut loc, în primul rând, în Crimeea și Donbas. Bărbații de acolo au fost trimiși în prima linie și tot ei primii și au murit. Așa se întâmplă de fiecare dată cu cei pe care nu-i interesează politica”, a conchis diplomatul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ambasadorul României salută semnarea Pactului pentru Europa: „UE nu are culoare politică”

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală