Platforma DA cere actualei guvernări „să nu încerce să acopere lipsa de performanță pe plan intern, cu exploatarea așteptărilor și entuziasmului cetățenilor, care doresc aderarea la Uniunea Europeană”, în contextul în care în câteva zile se va examina cererea de oferire a statutului de stat candidat de aderare la UE pentru țara noastră. Cu un asemenea mesaj au venit liderii Platformei DA, astăzi, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă.
„În loc de retorică și PR, pledăm pentru acțiuni, care ne vor ridica la standardele europene în viața de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în mesajul partidului.
În contextul reuniunii Consiliului European din 23 – 24 iunie 2022, Platforma DA își exprimă încrederea și speranța în faptul că reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene vor susține recomandarea Comisiei Europene din 17 iunie curent, cu privire la acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat pentru aderare.
„Noi suntem europeni, iar cetățenii țării noastre merită o perspectivă clară de aderare, mai ales acum, într-un context internațional dramatic și instabil. Din această perspectivă, Platforma DA își reiterează angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arată o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces”, se arată în comunicatul de presă al Platformei DA.
În acest context, Platforma DA vine cu următoarele propuneri:
- Extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în data de 22 aprilie curent, cu includerea opoziției extraparlamentare, adică inclusiv a Platformei DA, care s-a clasat în opoziție față de actualul partid de guvernare
- Țara noastră trebuie să întreprindă eforturi adiționale în domeniile legate de reforma justiției, combaterea corupției și reforma administrației publice, este extrem de important ca realizarea acestor reforme să fie monitorizată de către întreaga societate, opoziție, inclusiv de către partidele extraparlamentare, fapt pentru care Platforma DA „cere transparență maximă în ceea ce privește reformarea domeniilor invocate de către Comisia Europeană;
- Platforma DA pledează pentru ca negocierile cu partenerii din UE, care vor avea un statut avansat în rezultatul reuniunii Consiliului European, să fie cât mai transparente și corelate cu interesele agricultorilor, a producătorilor autohtoni, businessului mic și mijlociu, a companiilor din Republica Moldova etc.
Amintim că, în zilele de 23 și 24 iunie UE va decide asupra acordării sau nu a statutului de țară candidată pentru Republica Moldova și Ucraina.