Curs valutar
 • EUR
  19.2088
  -0.4061%
 • USD
  17.7564
  -0.2478%
 • RUB
  0.1940
  -0.8763%
 • RON
  3.8656
  -0.3906%
 • UAH
  0.4653
  -0.6233%

Vine școala! Cât vor scoate din buzunar părinții pentru rechizitele picilor

08 Aug. 2022, 17:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
08 Aug. 2022, 17:18 // Societate //  Realitatea.md

Luna septembrie se apropie cu pași grăbiți, ceea ce înseamnă că noul an școlar bate la ușile tuturor elevilor din țară. În acest sens, colegii de la Bani.md au încercat să afle câți bani vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru rechizitele școlare de bază ale odraslelor lor.

După cum cunoașteți, prețurile diferă în funcție de magazin. Astfel, dacă doriți să economisiți, va trebui să verificați mai întâi ce oferte propun fiecare din dintre ele.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, îți prezentăm câteva oferte, disponibile în mediul online.

Să începem cu cel mai important – ghiozdanul. În comerț sunt disponibile o mulțime de modele atât pentru fetițe, cât și pentru băieți, pentru orice vârstă. De exemplu, prețul unui ghiozdan școlar ortopedic variază între 240-700 de lei. De asemenea, există și modele care pot ajunge la câteva la câteva mii de lei.

Prețuri rechizite 

Acum vom continua cu rechizitele pe care elevul le va folosi în fiecare zi. Prețul unui penar începe de la 15 lei și, în funcție de model, poate ajunge să coste până la 90 de lei. Din penarul școlarilor nu trebuie să lipsească radiera (4-10 lei), ascuțitoarea (4-30 de lei), creionele simple (2-5 lei per unitate) și pixul (2-10 lei). Elevul mai are nevoie de riglă prețul căreia începe de la 2 lei pentru cele de plastic, 27 de lei – pentru cele din lemn sau 190 de lei – pentru cele din metal și de ce nu, un set de rigle (25-40 de lei). Să nu uităm și de compas, care costă între 8 și 35 de lei. Prețul creioanelor colorate variază între 25-100 de lei.

Prețul învelitorilor pentru cărți diferă în funcție de clasă și începe de la 26 de lei pentru clasa a II-a și poate ajunge până la 45 de lei. În ceea ce privește învelitorile pentru caiete, un set din 10 unități costă în jur de 20 de lei. Aici se mai adaugă și cleiul uscat, care costă între 11-15 lei și un corector, prețul căruia variază între 11-31 de lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Să nu uităm de arta plastică, disciplină în cadrul căreia elevii utilizează materiale precum acuarela sau guașa. Pentru o acuarelă cu 10 culori, părinții vor scoate din buzunar circa 28 de lei, iar pentru un set de zece guașe – 100 de lei. Un set de plastilină din 16 culori poate fi cumpărat cu 65 de lei, un set de 12 carioci costă 15 lei, iar un album pentru desen poate fi cumpărat cu 7-40 de lei. Elevii ar mai putea avea nevoie și de albume de hârtie colorată (10-40 lei).

Agendă, caiete

Din ghiozdanul școlarului nu trebuie să lipsească agenda, prețul căreia variază între 20 și 100 de lei, în funcție de modelul, imprimeul și producătorul ales. Să nu uităm nici de caiete, care sunt indispensabile pentru un elev. Cunoscutele caiete cu copertă verde sunt cele mai căutate de părinți. Prețul pentru un caiet de 12 foi cu linii mari este de 2,14 lei, iar cele cu linii mici și în pătrățele costă 1.55 lei. Prețul caietelor de 48 de foi este 6-10 lei, iar al celor de 96 de foi 16-20 de lei.

Total

Dacă ar fi să facem un calcul aproximativ, pentru a umple ghiozdanul cu toate cele necesare, părinții vor trebui să scoată din buzunar o suma de aproximativ 1000 de lei.

400 lei (ghiozdan) + 15 lei (penal) + 6 lei (3 pixuri) + 4 lei ( două creioane) + 4 lei (radieră) + 4 lei (ascuțitoare) + 27 de lei (riglă) + 8 lei (compas) + 25 de lei (creioane colorate) + 40 de lei (învelitori pentru cărți) + 40 lei (20 de învelitori pentru caiete) + 11 lei (clei uscat) + 20 de lei (corector) + 30 de lei (acuarelă) + 65 de lei (plastilină) + 30 (album pentru desen) + 15 lei (set de carioci) + 30 lei (hârtie colorată) + 20 de lei (agenda elevului) +  30 de lei (caiete linii 12 foi) + 10 lei (caiete matematică 12 foi) + 80 de lei (caiete 48 de foi) = 914 lei.

La toate aceste rechizite se mai adaugă cărțile și caietele suplimentare pentru fiecare disciplină. Aici prețurile variază în funcție de clasă.

Realitatea Live

VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
03 Mart. 2024, 19:30
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
03 Mart. 2024, 19:30 // Cosmos //  Elena Putregai

Oamenii de știință construiesc tuneluri sub Dakota de Sud pentru un experiment care poate rezolva misterele universului. În urmă cu aproape șapte ani, echipele au început să transporte 800.000 de tone de rocă dintr-o fostă mină de aur de lângă Lead, Dakota de Sud. Cele trei caverne subterane rezultate au o lungime de 500 de metri și sunt aproape suficient de înalte pentru a susține o clădire cu șapte etaje. Estimat să coste cel puțin 3 miliarde de dolari, proiectul DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) este condus de oamenii de știință de la Fermilab din cadrul Departamentului de Energie al SUA, scrie news.yahoo.com.

În cele din urmă, fiecare cavernă va conține 17.500 de tone de argon lichid pentru a-i ajuta pe fizicienii de la Fermilab să detecteze particule evazive cunoscute sub numele de neutrini, cunoscute și sub numele de „particule fantomă”.

Neutrinii sunt particule subatomice care vă înconjoară și care trec direct prin voi, fără să fie observate. Soarele îi creează; supernovele îi produc; chiar și bananele produc neutrini.

„Dacă ții mâna în sus, sunt 10 miliarde de neutrini de la soare care trec prin mâna ta”, în fiecare secundă, a declarat pentru Business Insider fizicianul Mary Bishai și purtător de cuvânt al DUNE.

Neutrinii sunt supranumiți particule fantomă, deoarece nu au sarcină electrică și, prin urmare, interacționează rar cu tot ceea ce intră în contact.

Acest lucru îi face, de asemenea, extrem de dificil de studiat, însă oamenii de știință persistă totuși, deoarece neutrinii pot deține cheia pentru a dezvălui secretele universului, de la ce s-a întâmplat imediat după Big Bang până la observarea nașterii unei găuri negre.

Un fascicul de neutrino între Illinois și Dakota de Sud

Studierea unei particule care nu emite radiații și care este mai ușoară decât un electron este dificilă. „Interacțiunile neutrinilor sunt aproape niște ace în carul cu fân”, a declarat Bishai.

Iar oamenii de știință de la Fermilab vor să studieze neutrinii în detalii fără precedent, ca niciodată până acum, cu ajutorul DUNE.

Acesta este motivul pentru care DUNE va avea cei mai mari detectoare de neutrini de acest tip construite vreodată.

Odată finalizat, experimentul este conceput pentru a porni cu o serie de acceleratoare de particule la Fermilab, în afara orașului Chicago, Illinois.

Acceleratoarele vor lansa un fascicul extrem de puternic de neutrini, care va trece mai întâi printr-un detector de la Fermilab. Fasciculul va călători apoi în subteran pe o distanță de 800 de mile până la detectoarele de la South Dakota Sanford Underground Research Facility.

De-a lungul drumului, neutrinii vor face ceva oarecum ciudat. Există trei tipuri de neutrini, iar particulele pot trece de la unul la altul, fenomen cunoscut sub numele de oscilație. Un om de știință de la Fermilab a comparat acest fenomen cu o pisică de casă care se transformă în jaguar și apoi în tigru înainte de a reveni la forma inițială.

Urmărirea modului în care neutrinii se schimbă pe distanțe atât de mari între Illinois și Dakota de Sud îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine aceste oscilații, oferindu-le o imagine mai completă decât cea oferită de actualul experiment NOvA al Fermilab, care se desfășoară pe o distanță de 500 de mile între Illinois și Minnesota.

Realizarea tuturor acestor operațiuni la 1,5 km sub pământ protejează particulele delicate și oscilante de razele cosmice energetice care cad pe suprafața Pământului în fiecare secundă și care ar putea interfera cu datele.

Rezolvarea misterelor universului

Oamenii de știință speră să răspundă la trei întrebări principale cu ajutorul DUNE: de ce universul este alcătuit din materie și nu din antimaterie, ce se întâmplă atunci când o stea se prăbușește și dacă protonii se descompun?

„Imediat după Big Bang, materia și antimateria au fost create într-o cantitate aproape egală”, a spus Bishai. Dar astăzi, din ceea ce pot spune oamenii de știință, universul este alcătuit aproape în întregime din materie.

„De ce am ajuns să avem un univers de materie și nu un univers de antimaterie?”, a adăugat ea.

Fascicululul DUNE este conceput pentru a crea atât neutrini, cât și antineutrini – versiunea antimaterie. Observarea oscilațiilor din fiecare tip ar putea ajuta oamenii de știință să-și dea seama ce s-a întâmplat cu toată antimateria.

Proiectul este, de asemenea, pregătit pentru fizica supernovelor, a declarat Bishai.

În 1987, astronomii au fost martorii unei supernove strălucitoare care a explodat mai aproape decât oricare alta în ultimii 400 de ani. Cu ajutorul detectoarelor existente la momentul respectiv, aceștia au reușit să detecteze doar câteva zeci de neutrini.

Există o șansă de 40% ca o altă stea din apropiere să explodeze în următorul deceniu, a declarat Bishai, iar Fermilab speră ca cel puțin unul dintre detectoarele sale din Dakota de Sud să fie funcțional la timp.

Un detector atât de mare ar putea capta mii de neutrini și ar putea oferi informații despre modul în care se formează atât găurile negre, cât și stelele neutronice.

În cele din urmă, oamenii de știință nu au observat încă descompunerea protonilor, dar teoria prevede că ar trebui să o facă. Protonii sunt particule mici, încărcate pozitiv, care fac parte din nucleul unui atom.

Observarea dezintegrării protonilor ar avea implicații pentru credința lui Albert Einstein că o singură teorie ar putea unifica toate forțele din natură.

În cazul în care protonii se descompun, ar dura aproximativ 10 miliarde, trilioane, trilioane de ani. Dar detectoarele de neutrini pot căuta diferite semnături ale dezintegrării protonilor, a spus Bishai. „Am avea o șansă de a le vedea, dacă aceste teorii mari unificate sunt corecte”.

Un proiect ambițios

În prezent, există mai multe proiecte privind neutrinii în întreaga lume, inclusiv la Japan Proton Accelerator Research Complex (J-PARC) și la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Ceea ce face ca DUNE să fie unic este utilizarea argonului și distanța mare dintre detectoarele sale apropiate și îndepărtate.

Proiectul a avut unele eșecuri în ceea ce privește bugetul și calendarul, a relatat Scientific American în 2022. Ar trebui să aibă patru detectoare cu argon, dar va începe cu două.

Primul ar putea fi funcțional până la sfârșitul anului 2028, a declarat Bishai, iar cel de-al doilea detector va urma anul următor. Aceștia vor fi la locul lor în cazul în care explodează o supernovă, dar porțiunea cu fascicul nu va fi gata până în 2031.

Acestea fiind spuse, Bishai consideră că proiectul a realizat deja una dintre cele mai mari realizări ale sale, o colaborare între aproximativ 1.400 de persoane din 36 de țări. „Este o știință mare”, a spus ea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală