Datorită proiectelor de modernizare, în multe localități din Republica Moldova au fost inițiate și implementate programe menite să răspundă nevoilor cetățenilor. Cu toate acestea, provocările pentru administrațiile locale rămân considerabile: lipsa rețelelor de apă și canalizare, infrastructura deficitară și bugetele insuficiente continuă să frâneze dezvoltarea, în deosebi în mediul rural.
Un factor esențial în succesul acestor inițiative este capacitatea de absorbție a fondurilor. Cu cât o primărie este mai mare, cu atât are o putere mai mare de atragere a resurselor pentru proiecte de dezvoltare. În acest context, fragmentarea administrativă reprezintă o provocare: R. Moldova are 898 de primării pentru o populație de doar 2,4 milioane de locuitori.
Pentru a depăși această problemă, guvernul promovează procesul de amalgamare voluntară a primăriilor, estimând că localitățile unite vor resimți beneficii aproape imediat. Autoritățile speră să înregistreze, către anul 2026 – la sfârșitul primei etape a procesului, cel puțin 50 de primării amalgamate voluntar. Totuși, deși acest proces ar trebui finalizat până în 2026, el se confruntă cu reticența mai multor primari și a cetățenilor, care nu sunt încă pe deplin convinși de avantajele comasării.
Ce va urma? Va reuși R. Moldova să creeze o administrație locală mai eficientă și mai capabilă să susțină dezvoltarea? Vor reuși reformele să schimbe în bine soarta comunităților locale sau rezistența la schimbare va încetini acest proces esential?
Căutăm răspuns în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, vineri, 14 februarie, începând cu ora 20:00, la RLIVE TV. Invitaţii jurnalistei Valentina Ursu sunt Viorel Furdui, Directorul executiv CALM și Leonid Boaghi, primarul comunei Sireți, Strășeni, vicepreședinte al CALM.