Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0%
  • USD
    18.7918
    0%
  • RUB
    0.1836
    0%
  • RON
    3.8870
    0%
  • UAH
    0.4458
    0%

VISA: Proiectul privind plafonarea comisionului de achiziție poate afecta dezvoltarea economiei fără numerar

19 Iul. 2022, 17:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2022, 17:09 // Economie //  Realitatea.md

Visa, operator de plăți digitale și carduri, companie prezentă și în Republica Moldova a venit cu o reacție referitor la proiectul de lege privind plafonarea comisionului de achiziție. În viziunea Svetlanei Chirva, vicedirector, manager regional Visa pentru Ucraina, Moldova și Belarus acțiunea ar putea afecta dezvoltarea economiei fără numerar a Republicii Moldova, scrie BANI.MD. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În continuare vă prezentăm reacția integrală a companiei:

Un proiect de lege privind plafonarea comisionului plătit de comercianți pentru fiecare tranzacție cu cardul de plată sau așa-numitul comision de achiziție a fost înaintat Parlamentului Republicii Moldova spre dezbatere publică. Proiectul propune măsuri drastice – fixarea la nivel legislativ a plafonării acestui comision în cuantum de 0,5% din costul unei tranzacții de plată, nu mai mult de 5 lei moldovenești.

Peste tot în lume, comisionul de achiziție și comisionul de plăți interbancare (o componentă a comisionului de achiziție) sunt folosite ca instrumente pentru dezvoltarea plăților electronice și, de fapt, stau la baza existenței afacerii de plăți. Mărimea comisionului este determinată în așa fel, încât să se asigure un echilibru între toți participanții de pe piața de plăți, să stimuleze emiterea de carduri bancare și extinderea rețelei de acceptare a acestora.

Visa a sprijinit în mod constant instrumentele bazate pe piață pentru determinarea ratelor comisioanelor interbancare (interchange) și a costului acceptării cardurilor pentru comercianții din întreaga lume. Visa administrează procesul de colectare și transfer al comisionului interbancar în timpul procesului de decontare, dar nu primește venituri din această taxă.

Suntem îngrijorați de proiectul de lege propus și insistăm că plafonul taxelor ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltării unei economii fără numerar. O astfel de decizie poate periclita obiectivele Republicii Moldova în creșterea plăților electronice ca parte a digitalizării țării, limitând drastic mecanismele de preț ale pieței. O serie de factori pot duce la aceasta.

În primul rând, va exista un dezechilibru între participanții în cadrul ecosistemelor și una dintre părți, în acest caz băncile, nu vor fi interesate să dezvolte acest segment, deoarece costurile acestora nu vor fi acoperite. Drept urmare, băncilor le va fi dificil să ofere utilizatorilor carduri gratuite, sisteme de cashback, perioade de grație pentru cardurile de credit și alte programe de bonus pentru a stimula dezvoltarea și pătrunderea plăților fără numerar, care, la rândul lor, vor contribui la creșterea implicării populației țării ca participanți activi în economia fără numerar a Republicii Moldova.

În al doilea rând, băncile emitente nu vor fi interesate să dezvolte o rețea de terminale POS care să nu ofere o rentabilitate a investiției, să îmbunătățească sistemele de protecție împotriva fraudei, să dezvolte tehnologii de plată, inclusiv servicii inovatoare precum Apple Pay, Garmin Pay, Visa Tap to Phone (tehnologie pentru utilizarea unui smartphone ca terminal POS), extinderea rețelei de plăți contactless în transport și multe alte instrumente de plată.

Pentru a compensa pierderile, băncile vor fi obligate să majoreze comisioane pentru alte tranzacții bancare, ceea ce este de așteptat să ducă la o revizuire a tarifelor pentru deținătorii de carduri și, de asemenea, pentru afacerile pe care o deservesc. În acest caz, pentru a reduce costurile financiare, consumatorii pot reveni la plata în numerar. Un astfel de ciclu de evenimente va duce la o scădere a volumului plăților fără numerar, la o creștere a volumului plăților în numerar și, ca urmare, la creșterea economiei subterane, ceea ce va submina procesul de tranziție a economiei Republicii Moldova către era digitală.

Ca orice sistem de relații economice, sistemul de deservire a plăților fără numerar este un sistem complex de relații pe mai multe niveluri între participanții la piață și doar piața poate gestiona eficient acest proces fără denaturări în favoarea uneia dintre părți. În același timp, orice reglementare a prețurilor, dacă are loc, ar trebui să se bazeze pe o analiză economică cuprinzătoare a consecințelor posibile, inclusiv o evaluare a impactului pe termen scurt și mediu asupra proceselor economice care afectează plățile digitale. Dimpotrivă, observăm că nivelul propus de taxă de 0,5% nu este în conformitate cu ratele care se aplică în alte țări, inclusiv în țările vecine și țările UE. Dacă este să analizăm surse deschise (site-uri ale băncilor care oferă servicii de acceptare a plăților), atunci nivelul ratelor variază între 1% -1,5% pentru acceptarea fizică a cardurilor în POS terminale și 1,8-2% pentru acceptarea plăților online.

În acest sens, vom aduce câteva exemple. Taxa standard pentru Sum Up, un fintech care susține infrastructura de acceptare a plăților pentru întreprinderile mici și mijlocii, în România este de 1,95%. În Mexic, un fintech similar cunoscut sub numele de „Sr Pago” oferă o rată standard de 2,9%. American Square, un furnizor de soluții de plată tranzacționat public, care a înregistrat un succes semnificativ în rândul IMM-urilor din întreaga lume, operează cu o rată de 2,6% pentru tranzacțiile fizice și până la 2,9% pentru tranzacțiile de comerț electronic. Toate fintech-urile enumerate oferă taxe cu mult peste plafonul propus de 0,5%. Situația este aceeași cu achizițiile fizice – de exemplu, una dintre cele mai mari bănci europene oferă rate standard de la 1,45%. Astfel, reglementarea prețurilor în acest domeniu nu este în conformitate cu practica mondială și poate submina eforturile industriei de a dezvolta în continuare plățile fără numerar.

Având la bază experiența noastră globală, suntem convinși că abordarea propusă în proiectul de lege este contrară celor mai bune practici internaționale, inclusiv reglementărilor UE (nu există o reglementare a comisiei de achiziție în niciuna din țările UE). Până în prezent, comisioanele interbancare și de achiziție sunt reglementate în foarte puține țări. Considerăm că este corect ca majoritatea guvernelor să nu fie dispuse să intervină pe piețele care operează într-un regim de liberă concurență prin impunerea unei reglementări nefavorabile pieței și potențial nefavorabile.

Drept alternativă a acestui proiectul de lege, Visa este pregătită să susțină o inițiativă a industriei în strânsă colaborare cu guvernul care va avea ca scop crearea unei economii incluzive fără numerar în Moldova prin:

  • Îmbunătățirea cadrului de reglementare, cu accent pe crearea condițiilor favorabile pentru promovarea plăților fără numerar în toate categoriile de afaceri, de la micro antreprenori până la mari companii;
  • lansarea programelor complexe, inclusiv posibile stimulente fiscale pentru plăți fără numerar, pentru a sprijini sectorul IMM-urilor;
  • îmbunătățirea alfabetizării financiare, atât în ​​rândul populației în ansamblu, cât și în rândul antreprenorilor;
  • dezvoltarea infrastructurii de acceptare a plăților fără numerar prin investiții din sectorul financiar.

În opinia noastră, o astfel de inițiativă mai largă și mai cuprinzătoare ar contribui mult mai eficient la obiectivul de dezvoltare a economiei fără numerar, decât plafonarea legislativă a taxelor, care nu abordează problemele cheie ale ecosistemului de plăți și nu creează o bază solidă pentru creșterea în continuare a plăților fără numerar.

AmCham și-a exprimat poziția complexă printr-un demers.

Surse:
1. https://www.swedbank.ee/business/cash/cashflow/cardservice?language=ENG;
2. https://help.sumup.com/ro-RO/articles/4oI3qHHji2I2S9dyvRfec3-pricing-fees;
3. https://www.senorpago.com/.

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
18 Ian. 2025, 21:48
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Ian. 2025, 21:48 // Life //  Tatiana Rusnac

Dacă ești în căutarea unei escapade de neuitat, avem destinația perfectă pentru tine – și nu, nu vorbim despre clasicele Berlin, Hamburg sau München. De ce să nu evadezi din rutină și să descoperi Trier, un oraș fascinant ce te va purta direct în inima istoriei? Cu unele dintre cele mai impresionante monumente romane din Germania, Trier este locul unde trecutul grandios prinde viață într-o atmosferă aparte.

Aflat la intersecția culturilor, aproape de granițele cu Luxemburg și Franța, Trier este alegerea perfectă pentru o experiență de neratat într-un loc mai puțin cunoscut. Fie că plănuiești să explorezi aceste țări sau cauți o destinație cu adevărat specială, „cealaltă Romă” te așteaptă cu un farmec aparte. Orașul impresionează printr-un ansamblu monumental excepțional, care îmbină istoria romană cu arhitectura medievală, incluzând nu mai puțin de nouă situri înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

O vizită aici nu este doar o călătorie în timp, ci și o incursiune într-un univers cultural unic, care promite să-ți rămână în suflet.

Ce să vizitezi în Trier – incursiune în inima Romei antice fără aglomerație

Trier, un oraș de poveste din vestul Germaniei, te invită să te pierzi printre monumentele impresionante ale Romei Antice, dar fără să te confrunți cu agitația turistică. Aici, vei trăi senzația că te afli în Roma, dar cu mult mai multă liniște. În plus, datorită dimensiunii sale compacte, poți explora întreaga destinație într-o singură zi. Totuși, îți recomandăm să îți acorzi timp, pentru că, deși majoritatea atracțiilor sunt la o distanță mică unele de altele, Trier ascunde multe comori de descoperit.

Pentru o incursiune de neuitat în inima istoriei, începe-ți călătoria în Trier prin Porta Nigra, poarta fortificată din zidul roman antic, ridicată în jurul anului 170 d.Hr. Considerată cea mai bine păstrată din perioada romană, aceasta îți oferă o primă lecție de istorie într-un cadru impozant. Dar nu te grăbi să treci pur și simplu prin ea! De sus, poți savura o panoramă spectaculoasă a orașului, iar o scară te va duce până la al patrulea etaj, unde vei fi răsplătit cu o viziune completă asupra tuturor minunilor care te așteaptă. La nivelele doi și trei, explorează galerii cu feronerie ce îți permit să te plimbi pe perimetrul interior al porții și să treci dintr-un turn în altul, pentru o perspectivă cu totul unică asupra acestui oraș fascinant.

Următoarea oprire te va purta în vechea piață a orașului – Hauptmarkt -, centrul medieval vibrant al Trierului, un loc unde trecutul și prezentul se împletesc perfect. Înconjurată de clădiri gotice și renascentiste, piața impresionează prin eleganța sa și te va transporta imediat într-o atmosferă de epocă, amintindu-ți de piețele tradiționale germane, pline de farmec. În mijlocul acestei bijuterii arhitecturale se înalță cu mândrie turnul gotic al Bisericii Sf. Gangolf, un simbol impunător al orașului care domină piața și îi conferă un farmec aparte, devenind un adevărat punct de atracție în peisajul istoric al Trierului.

Părăsind Hauptmarkt și coborând pe o stradă liniștită, pe partea stângă a pieței principale, vei ajunge în Domfreihof, locul unde strălucește Catedrala Sfântul Petru. Acest lăcaș catolic, dedicat Sfântului Petru, patronul orașului, nu este doar cel mai vechi templu din Germania, ci și unul dintre cele mai impresionante monumente religioase ale țării. Arhitectura sa spectaculoasă îmbină cu măiestrie stiluri gotic și romanic, cu delicate accente baroce care adaugă un farmec aparte. Catedrala a fost ridicată pe ruinele unor construcții romane din Augusta Treverorum, iar în interior, în unele capele, poți observa fragmente de ziduri din cărămidă ce datează din secolul al IV-lea, un veritabil testament al trecutului. Dacă exteriorul catedralei te impresionează, nu rata ocazia de a explora curtea interioară, un loc de o frumusețe rară. În plus, una dintre cele mai valoroase comori ale catedralei este Sfânta Tunică, păstrată într-o capelă specială, dar care poate fi admirată doar în anumite zile ale anului. Un loc sacru ce merită cu adevărat o vizită.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Trier continuă să încânte călătorii pasionați de istorie și artă, oferind o colecție de monumente care te transportă direct în epoca romană. Unul dintre cele mai impresionante este Bazilica lui Constantin, o clădire impunătoare, construită la începutul secolului al IV-lea d.Hr. pentru a servi drept sala tronului împăratului Constantin. Astăzi, această capodoperă a fost transformată într-o biserică protestantă, dar măreția sa rămâne neschimbată. Alături de bazilică, Trier mai păstrează mărturii ale puterii romane: Podul Roman peste râul Mosel, cel mai vechi pod din Germania încă în uz, Băile Imperiale din secolul al III-lea și amfiteatrul din secolul al II-lea, locul în care gladiatorii luptau pentru glorie în fața a până la 20.000 de spectatori. Fiecare pas te duce mai adânc în istorie.

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală