Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Vladimir Putin a semnat legea care oficializează retragerea Rusiei din Tratatul Cer Deschis

07 Iun. 2021, 12:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iun. 2021, 12:12 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care se denunță Tratatul Cerului Deschis. Documentul a fost publicat pe portalul oficial al informațiilor juridice. 

Acum, Canada și Ungaria (depozitari ai tratatului) vor fi anunțați despre retragerea lor și în șase luni participarea lor la acord va înceta. Canada și Ungaria sunt depozitarii tratatului ca recunoaștere a contribuțiilor lor speciale la procesul de cer deschis. Țările depozitare mențin documentele tratatelor și oferă sprijin administrativ. 

Tratatul privind cerul deschis (OST) a reprezentat una dintre măsurile de consolidare a încrederii în Europa după Războiul Rece: a permis 34 de state membre să colecteze în mod deschis informații despre forțele și activitățile militare ale celuilalt.

În mai anul trecut, Statele Unite ale Americii au lansat o procedură de reziliere, care s-a încheiat pe 22 noiembrie. În ianuarie 2021, Moscova a anunțat despre începerea acțiunilor interdepartamentale de retragere din OST. Pe 19 mai, Duma de Stat a susținut proiectul de denunțare a documentului, iar pe 2 iunie a fost aprobat de camera superioară.

La sfârșitul lunii mai, Washingtonul a anunțat că părăsesc definitiv Tratatul, referindu-se la „încălcările rusești”. Ministerul de Externe a considerat revendicările nefondate, iar pierderea acordului a fost un semn rău.

Totodată, 33 de state rămân părți ale Tratatului privind cerul deschis. 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate