Situația privind COVID-19 se înrăutățește în Republica Moldova. Autoritățile municipale confirmă că, în ultima săptămână, au înregistrat mai multe cazuri de infecție, motiv pentru care 40 de paturi, de la Spitalulul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie din capitală, au fost reprofilate în paturi infecționase. În prezent, 54 de persoane sunt internate în spital, iar municipalitatea are doar 64 de locuri disponibile.
„Nu este o situație alarmantă, este o situație menținută sub control. În perioada de raportare au fost înregistrate 453 de cazuri de infecție COVID, dar s-a atestat o creștere cu 170 de cazuri mai mult, comparativ cu săptămâna precedentă. Luând în considerație evoluția epidemiologică de creștere a numărului de cazuri, s-a luat decizia ca în Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie 40 de paturi din cele existente să fie reprofilate în paturi infecțioase pentru spitalizarea bolnavilor din municipiul Chișinău, cu forme medii și grave. Începând de astăzi, 19 august, pacienții adulți cu forme medii și grave, urmează să fie internați pentru tratament spitalicesc în această instituție. Pacienții cu complicații extrem de grave, care necesită tratament specializat în terapie, vor fi transferați pentru acordarea asistenței medicale în Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății”, a precizat Marina Buga, șefa adjunctă a Direcției sănătate a Primăriei Chișinău.
Statistica, se pare, a alarmat și conducerea Spitalului de Urgență. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, instituția îndeamnă cetățenii să poarte măști de protecție, atât în interiorul instituției medicale, cât și în spațiile publice.
„În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, atât la nivel internațional cât și pe teritoriul țării, vă rugăm să purtați mască de protecție în locurile publice. De asemenea, Vă solicităm să respectați această măsură și atunci când vă adresați în Departamentul de Primiri Urgențe de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă sau sunteți în vizită la ruda Dvs.”, se arată în mesajul IMU.
Astfel, cetățenii sunt rugați să respecte următoarele măsuri:
- Purtarea măștii de protecție. Este important să purtați o mască de protecție în locuri publice, în special în spații închise sau aglomerate, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.
- Spălarea frecventă a mâinilor. Folosiți apă și săpun pentru a vă spăla mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. În absența apei și săpunului, utilizați un dezinfectant pe bază de alcool.
- Menținerea distanței fizice. Respectați distanța de cel puțin 1-2 metri față de alte persoane, în special în spații publice și aglomerate.
- Evitarea contactului fizic. Reduceți pe cât posibil contactul fizic, cum ar fi strângerea de mâini sau îmbrățișările.
- Ventilarea adecvată a spațiilor. Asigurați o bună ventilație a spațiilor închise, deschizând geamurile sau folosind sisteme de ventilare.
- Respectarea măsurilor de igienă respiratorie. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cu brațul atunci când tușiți sau strănutați și aruncați șervețelul imediat după utilizare.
- Vaccinarea. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infecțiilor grave și de limitare a răspândirii virusului.