Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

Vor primi, în premieră, granturi nerambursabile de la stat pentru activități de ecologizare

06 Apr. 2021, 17:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Apr. 2021, 17:27 // Societate //  Valentina Buză

17 companii din Republica Moldova vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru aplicarea principiilor economiei verzi în procesele de business. O decizie în acest sens a fost luată astăzi la prima ședință a Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM, unde au fost examinate și selectate întreprinderile care vor beneficia de granturi mici de până la 200 mii lei în cadrul Etapei II a programului. 

Din cele 17 companii selectate spre finanțare, 7 activează în domeniul serviciilor, 8 își desfășoară activitatea în sectorul industrial, iar 2 sunt din domeniul agroalimentar.

Astfel, mijloacele financiare nerambursabile vor fi transferate de ODIMM după investirea resurselor proprii ale ÎMM și prezentarea documentelor justificative. Alocarea mijloacelor financiare nerambursabile poate fi realizată în maxim 2 tranșe, după cum urmează: 

 • I tranșă – 70% din suma finanțării nerambursabile se acordă după ce Beneficiarul va investi contribuția proprie de 30%, conform proiectului investițional; 
 • II tranșă – 30% din suma finanțării nerambursabile este transferată Beneficiarului după prezentarea documentelor confirmative privind efectuarea investiției din prima tranșă acordată de ODIMM, conform proiectului investițional.

Acțiunile de ecologizare propuse de companiile selectate pentru finanțare vizează:

 • înlocuirea sursei de energie convențională prin instalarea panourilor fotovoltaice;
 • reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică;
 • captarea și utilizarea apelor pluviale;
 • transformarea deșeurilor organice în proteine de înaltă calitate pentru sectorul piscicol, zootehnic, gestionarea resurselor de apă prin instalarea stației de epurare;
 • introducerea echipamentelor care permit reciclarea deseurilor textile în materie primă;
 • recilcarea deșeurilor rezultate în procesul filtrării uleiurilor presate la rece și folosirea în cosmetologie;
 • reciclarea deșeurilor rezultate în procesul restaurării anvelopelor și producerea pavajelor, bordurilor.

Pe parcursul derulării instrumentului de suport, 180 de ÎMM au efectuat autoevaluarea gradului ecologizări afacerii, 107 companii s-au înregistrat la Program, 80 manageri de companii au beneficiat de instruire privind „Elaborarea și implementarea Planurilor de ecologizare a ÎMM”, iar 48 de întreprinderi au aplicat dosarul pentru concursul Proiectelor investiționale în cadrul Etapei II. În final, 17 proiecte investiționale au fost eligibile spre finanțare, iar 11 proiecte investiționale au fost propuse pentru a fi plasate în lista de așteptare.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin a accentuat că prin intermediul acestui instrument, companiile beneficiază de suport informațional, consultanță, mentorat, instruire și formare ecologică.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii încurajează și sprijină antreprenorii din țară care vor să reducă impactul activității economice asupra mediului și să presteze servicii ecologice. Mai mult, aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă”, a punctat președintele Comitetului de coordonare al Programului, Iuliana Drăgălin.

Directorul ODIMM, Iulia Costin, susține că „Programul oferă o abordare integrată de susținere a ÎMM în introducerea practicilor de ecologizare sub două forme: non-financiară și financiară.”

 

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 18:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Mai 2021, 18:08 // Societate //  Valentina Buză

A fost publicat Raportul de activitate pentru primele trei luni ale anului 2021 a Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, potrivit documentului, inspectorii de integritate au inițiat 98 proceduri de control. În peste 60 de verificări sunt vizate posibile conflicte de interese. În 23 de investigații sunt analizate situațiile de incompatibilitate de funcție, iar în 14 dosare sunt efectuate controlul averii.

„Printre subiecții care sunt vizați în controalele demarate figurează – Fostul Președinte al Republicii Moldova, nouă deputați, un fost Ministru, patru președinți de raioane, un vicepretor, 14 primari, un membru CNPF. În 48 de cauze, inspectorii de integritate au constatat încălcări admise de către – Un deputat, un procuror,  doi președinți și ex președinți de raioane, zece primari și foști primari, doi viceprimari”, anunță ANI.

Totodată, peste 30 de procese verbale privind aplicarea contravențiilor au fost întocmite. Astfel, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 66 mii 500 de lei. Printre subiecții sancționați sunt – Un membru al CSM, doi procurori, doi președinți și vicepreședinți de raioane, șase primari, doi funcționari din cadrul MAI.

În același context, în Registrul conflictelor de interese au fost înregistrate și soluționate 53 de situații privind conflictele de interese. Cei mai activi subiecți la declararea conflcitelor de interese sunt primarii, în număr de 48 de subiecți. Patru președinți de raion și un consilier local au declarat câte un conflict de interese. În perioada ianuarie – martie 2021, ANI a câștigat 22 de dosare în instanțele de judecată, dintre care 14 în instanța de Fond, șapte în Apel și unul în Recurs. Alte nouă dosare au fost pierdute, cinci în instanța de Fond și  patru dosare în Apel.

În total, ANI înregistrează 247 de dosare active în instanța de judecată. În perioada de referință au fost organizate 27 sesiuni de instruire pentru circa 2600 de subiecți.

În perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, care s-a încheiat la 31 martie, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse peste 65 de mii de declarații de avere și interese personale. În prezent, pe Portalul Public sunt aproximativ 765 de mii de declarații ale subiecților declarării.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso