Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

Vor primi, în premieră, granturi nerambursabile de la stat pentru activități de ecologizare

06 Apr. 2021, 17:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Apr. 2021, 17:27 // Societate //  Valentina Buză

17 companii din Republica Moldova vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru aplicarea principiilor economiei verzi în procesele de business. O decizie în acest sens a fost luată astăzi la prima ședință a Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM, unde au fost examinate și selectate întreprinderile care vor beneficia de granturi mici de până la 200 mii lei în cadrul Etapei II a programului. 

Din cele 17 companii selectate spre finanțare, 7 activează în domeniul serviciilor, 8 își desfășoară activitatea în sectorul industrial, iar 2 sunt din domeniul agroalimentar.

Astfel, mijloacele financiare nerambursabile vor fi transferate de ODIMM după investirea resurselor proprii ale ÎMM și prezentarea documentelor justificative. Alocarea mijloacelor financiare nerambursabile poate fi realizată în maxim 2 tranșe, după cum urmează: 

 • I tranșă – 70% din suma finanțării nerambursabile se acordă după ce Beneficiarul va investi contribuția proprie de 30%, conform proiectului investițional; 
 • II tranșă – 30% din suma finanțării nerambursabile este transferată Beneficiarului după prezentarea documentelor confirmative privind efectuarea investiției din prima tranșă acordată de ODIMM, conform proiectului investițional.

Acțiunile de ecologizare propuse de companiile selectate pentru finanțare vizează:

 • înlocuirea sursei de energie convențională prin instalarea panourilor fotovoltaice;
 • reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică;
 • captarea și utilizarea apelor pluviale;
 • transformarea deșeurilor organice în proteine de înaltă calitate pentru sectorul piscicol, zootehnic, gestionarea resurselor de apă prin instalarea stației de epurare;
 • introducerea echipamentelor care permit reciclarea deseurilor textile în materie primă;
 • recilcarea deșeurilor rezultate în procesul filtrării uleiurilor presate la rece și folosirea în cosmetologie;
 • reciclarea deșeurilor rezultate în procesul restaurării anvelopelor și producerea pavajelor, bordurilor.

Pe parcursul derulării instrumentului de suport, 180 de ÎMM au efectuat autoevaluarea gradului ecologizări afacerii, 107 companii s-au înregistrat la Program, 80 manageri de companii au beneficiat de instruire privind „Elaborarea și implementarea Planurilor de ecologizare a ÎMM”, iar 48 de întreprinderi au aplicat dosarul pentru concursul Proiectelor investiționale în cadrul Etapei II. În final, 17 proiecte investiționale au fost eligibile spre finanțare, iar 11 proiecte investiționale au fost propuse pentru a fi plasate în lista de așteptare.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin a accentuat că prin intermediul acestui instrument, companiile beneficiază de suport informațional, consultanță, mentorat, instruire și formare ecologică.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii încurajează și sprijină antreprenorii din țară care vor să reducă impactul activității economice asupra mediului și să presteze servicii ecologice. Mai mult, aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă”, a punctat președintele Comitetului de coordonare al Programului, Iuliana Drăgălin.

Directorul ODIMM, Iulia Costin, susține că „Programul oferă o abordare integrată de susținere a ÎMM în introducerea practicilor de ecologizare sub două forme: non-financiară și financiară.”

 

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 21:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 21:43 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, susține că în prezent se discută și cu deputații socialiști în privința proiectului de modificare a Legii Supreme, informează Realitatea.md.

„La moment se discută si cu deputati din alte fractiuni parlamentare, mai ales ca este proiectul promovat de catre Guvernul anterior, sustinut de socialisti. Deci nu văd de ce nu l-ar vota”, a afirmat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Fiind întrebată ce le solicită la schimb cei din PSRM, Stamate spune că opoziția reprezentată de socialiști nu ar putea pretinde să ceară ceva la schimb, deoarece acesta este în fond proiectul lor.

Fostul președinte al Curții Constituționale, care a fost și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a menționat că din acest lucru va avea de câștigat și opoziția.

„Eu cred că opoziția trebuie să voteze. Ar fi perfect dacă ar fi un vot unanim, pentru că reforma Justiției ar însemna că e nevoie și de suportul celor din opoziție, pe termen lung. Dar opoziția ar putea să torpileze acest proces”, susține Alexandru Tănase.

Menționăm, că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi dintre deputați. Proiectul prevede că Legea Supremă va fi modificată în ceea ce privește imunitatea judecătorilor, adică această imunitate va fi scăzută. De asemenea, se va modifica criteriile de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, unde vor putea candida și persoane non-judecători, adică avocați, profesori universitari din domeniu, dar și va fi modificată componența CSM, în sensul că va fi exclus procurorul general și ministrul Justiției din componența acestui Consiliu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române