Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Vrabia mălai visează! Demnitar european: „Moldova nu va adera la UE mai devreme de 2040”

05 Dec. 2021, 10:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 10:06 // Politica //  Realitatea.md

La sfârșitul lunii august, fostul președinte al Estoniei Kersti Kaljulaid declara că nu se așteaptă la faptul ca Ucraina să adere la UE în următorii 20 de ani. Aparent, același lucru este valabila atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Georgia, scrie presa din Lituania cu trimitere la un interviu oferit de către fostul premier al țării Andrius Kubilius.

Dacă nu se schimbă prevederile UE din ultimul deceniu, Ucrainei, Georgiei și Moldovei nu li se va oferi o agendă mai ambițioasă. Integrarea nu este de așteptat până în 2040. Situația ar deveni foarte periculoasă. Motivația reformei în aceste trei țări depinde în mare măsură de obiectivul care poate fi atins. Dacă UE nu își propune un obiectiv, motivația va scădea foarte repede și în cele din urmă va dispărea cu totul, susține Andrius Kubilius.

Consider că UE trebuie să precizeze că este responsabilă și pentru succesul vecinătății sale. Această înțelegere trebuie să fie foarte pragmatică. Acesta este singurul mod de a exporta succesul în aceste țări, dar nu de a importa haos. Dacă vrem stabilitate și dezvoltare, trebuie să dăm posibilitatea Ucrainei, Georgiei și Moldovei să se integreze cu o perspectivă foarte clară. UE nu a făcut acest lucru până acum, a adăugat oficialul lituanian.

În opinia lui Andrius Kubilius, UE știe foarte bine să refer lecții despre reforme și democrație, însă se discută foarte puțin cu aceste țări.

Aceasta este o abordare foarte greșită. Se spune că și acum, cu 27 de state, fiecare cu drept de veto, luarea deciziilor devine foarte dificilă. Franța se teme că aderarea țărilor balcanice, cunoscându-le calea emoțională, va scăpa de sub control UE. Un exemplu de opoziție față de Bruxelles este Polonia și Ungaria, ale căror principii juridice creează multe probleme. Dezvoltarea poate avea loc în etape. De exemplu, în faza inițială, țărilor Parteneriatului Estic li se poate oferi integrarea în Spațiul Economic European. Țările candidate ar putea să participe la piața economică unică, să profite de toate beneficiile integrării, dar să nu participe la luarea deciziilor. Această metodă ne va permite să ne deplasăm dintr-un punct de oprire. Unele țări UE cred în mod eronat că acest lucru ar putea duce la furie Kremlinul. Dimpotrivă, extinderea UE la țări precum Ucraina poate ajuta la transformarea Rusiei, a adăugat parlamentarul european.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală