Curs valutar
  • EUR
    19.3923
    -0.1325%
  • USD
    18.3465
    0.0283%
  • RUB
    0.1839
    -1.1963%
  • RON
    3.9005
    -0.0205%
  • UAH
    0.4414
    -0.3172%

Vytautas Plunksnis. Perspectivele reciclării deșeurilor în Moldova: experiența țărilor Baltice

11 Nov. 2024, 14:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
11 Nov. 2024, 14:41 // Actualitate //  Realitatea.md

Invalda INVL – cel mai mare grup de gestionarea activelor din Țările Baltice, cu o istorie de peste 30 de ani. Companiile din cadrul grupului gestionează sau supraveghează active de peste 1,5 miliarde de euro în diferite clase. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management și președintele consiliului maib, despre metodele și tehnologiile utilizate în acest domeniu, precum și despre modul în care țările baltice abordează problema deșeurilor și protejează mediul înconjurător.

Cum Eco Service asigură colectarea și sortarea corespunzătoare a materialelor pentru reciclare în orașe?

Eco Service este o companie de top din Lituania care activează în domeniul colectării și reciclării deșeurilor, cu orientare spre dezvoltarea durabilă și minimizarea impactului asupra mediului. Compania implementează activ noile tehnologii și dispune de una dintre cele mai moderne parcări și echipamente pentru sortarea deșeurilor din Țările Baltice. Acest lucru permite Eco Service să proceseze și să pregătească pentru reciclare aproximativ 3,5 mii de tone de materiale reciclabile în fiecare lună.

Eco Service deține peste 400 de mii de containere de diferite tipuri, potrivite pentru colectarea diverselor tipuri de deșeuri: de la gunoiul menajer la materiale comerciale specifice. Pentru sortarea și reciclarea deșeurilor, grupul administrează 14 platforme, unde se efectuează sortarea și alte operațiuni de pregătire pentru reciclare.

Eco Service activează prin două metode. Prima este deservirea municipalitățlor și colectarea deșeurilor municipale. Pentru a obține astfel de contracte, compania trebuie să câștige o licitație, iar durata contractelor este, de obicei, între 3 și 5 ani, în funcție de municipalitate și de tipul de deșeuri. A doua direcție de afaceri este deservirea  clienților comerciali, cum ar fi întreprinderile care folosesc cantități mari de ambalaje și materiale reciclabile, inclusiv plastic, hârtie și alte resurse.

Ce tehnologii utilizează Eco Service pentru a optimiza reciclarea și a reduce impactul negativ asupra mediului?

Pe termen lung, Eco Service ia în considerare mai multe căi de gestionare a fluxurilor de deșeuri. În funcție de tipul de material, deșeurile pot fi fie reciclate în fabricile proprii, fie transferate altor companii de reciclare. Grupul Eco Baltia deține două fabrici de reciclare a plasticului, ceea ce permite companiei să prelucreze o parte din deșeuri pe cont propriu și, de asemenea, să colaboreze cu alte întreprinderi cu capacități similare.

Până în 2030, țările Uniunii Europene doresc să reducă semnificativ volumul deșeurilor trimise la poligoane de gunoi. În cadrul acestei strategii, taxele pentru colectarea deșeurilor cresc, motivând toți participanții la activitatea economică să sorteze și să recicleze deșeurile mai intens. În Lituania, de exemplu, taxa pentru depozitarea deșeurilor este de 55 de euro pe tonă, în timp ce în Letonia este deja de 110 euro pe tonă. Creșterea taxelor încurajează toată lumea – de la persoane fizice la companii – să reducă volumele de deșeuri direcționate către poligoane de gunoi și să se concentreze pe recuperarea și reciclarea resurselor secundare.

Spuneți-ne, vă rog, cum colaborează compania cu municipalitățile pentru a crește rata de prelucrarea a deșeurilor?

Fiecare municipiu își dorește să mențină curățenia și ordinea în oraș, pentru ca străzile să fie frumoase și îngrijite, iar gunoiul să fie colectat și reciclat la timp. Pentru acest lucru, municipiile organizează licitații cu cerințe pentru companiile dispuse să ofere astfel de servicii. În aceste licitații pot fi prevăzute diferite sarcini — de la colectarea regulată a deșeurilor menajere până la organizarea colectării unor materiale specifice, cum ar fi aparatele electrice, sticla sau plasticul, în scopul creșterii cantităților reciclate. Eco Service și alte companii respectă cerințele licitațiilor, asigurând curățenia și colectarea materialelor necesare pentru a satisface cerințele fiecărui municipiu și pentru a îmbunătăți situația ecologică.

Cum compania Eco Service măsoară impactul serviciilor sale asupra mediului înconjurător și ce indicatori sunt utilizați pentru urmărirea progresului în domeniul dezvoltării durabile?

Precum și majoritatea companiilor, controlăm nivelul emisiilor de CO₂ în atmosferă, dorim să minimizăm impactul nostru asupra mediului. Uniunea Europeană a stabilit de asemenea standarde pentru statele membre, definind obiectivele țintă pentru colectarea și reciclarea diferitelor tipuri de ambalaje. Astfel, pentru plastic acest obiectiv este de 50%, pentru sticlă — 70%, pentru metal — 70%, iar pentru hârtie și carton — 75%. Aceste norme treptat vor crește.

Fiind o companie de top în țară, lucrăm activ pentru a ajuta Lituania să atingă și chiar să depășească aceste standarde. Activitatea noastră este concentrată pe creșterea volumelor de deșeuri colectate și reciclate, contribuind astfel la îndeplinirea angajamentelor țării față de UE și la îmbunătățirea situației ecologice.

Acum să discutăm puțin despre Eco Baltia. Care sunt principalele servicii de reciclare a deșeurilor oferite de Eco Baltia în Letonia și cum contribuie acestea la dezvoltarea durabilă?

În Letonia Eco Baltia include compania Eco Baltia Vide, care este similară cu Eco Service din Lituania și oferă servicii complete de colectare și gestionare a deșeurilor pentru diferite categorii de clienți. Totuși, în grupul Eco Baltia există și o companie unică pentru Letonia — Green Dot, care oferă servicii producătorilor și importatorilor de ambalaje, ajutându-i să își îndeplinească obligațiile de colectare și reciclare a materialelor de ambalaj, contribuind astfel la gestionarea durabilă a resurselor.

Eco Baltia este cel mai mare grup din domeniul serviciilor ecologice și gestionării complete a deșeurilor în țările Baltice:

  • 26 de facilități pentru gestionarea deșeurilor
  • ~450 de mașini specializate pentru colectarea deșeurilor
  • peste 450.000 de containere
  • ~590.000 de tone de deșeuri colectate anual în țările Baltice
  • ~105.000 de tone de materiale reciclabile sortate și pregătite pentru reciclare
  • ~12.000 de tone de plastic reciclat (PE/PP)
  • Managementul reciclării a aproximativ 130.000 de tone de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice, precum și deșeuri periculoase care ajung pe piață.

Grupului Eco Baltia i s-a alăturat și Eko Osta — o companie specializată în reciclarea deșeurilor lichide și periculoase. Aceasta procesează produsele petroliere colectate de la nave și se ocupă de reciclarea viceuri mobile și a altor deșeuri complexe.

Eco Baltia mai gestionează și două fabrici moderne de reciclare a plasticului. Prima fabrică – Iterum, a deschis recent o unitate capabilă să recicleze până la 60.000 de tone de deșeuri din plastic, inclusiv sticle PET. A doua fabrică – Nordic Plast, reciclează folie din polietilenă de densitate joasă (LDPE), inclusiv folie alimentară, și produce granule care pot fi utilizate pentru fabricarea de folie nouă. Capacitatea anuală a acesteia este de 12.000 de tone.

Aceste fabrici și serviciile complete de colectare a deșeurilor permit Eco Baltia să promoveze reciclarea durabilă și susținerea economiei circulare, ceea ce este important pentru atingerea obiectivelor ecologice ale Letoniei și ale întregii Uniuni Europene.

Eco Baltia este cel mai mare grup din țările Baltice în domeniul serviciilor ecologice și al gestionării complete a deșeurilor.

Cum Eco Baltia asigură sortarea și reciclare adecvată a diferitelor tipuri de material?

Eco Baltia este cea mai mare companie din domeniul managementului ecologic și reciclării deșeurilor în țările Baltice. La fel ca Eco Service, compania Eco Baltia deține aproximativ 200 de mașini specializate și 12 stații de transfer, asigurând un serviciu eficient și gestionarea tuturor fluxurilor de deșeuri.

Care sunt materialele pe care Eco Baltia le consideră cele mai des reciclabile și care necesită un tratament special?

Cele mai solicitate materiale pentru reciclare sunt, desigur, cartonul, hârtia, plasticul și sticla. Totuși, cele mai mari dificultăți le prezintă deșeurile periculoase, pentru care statul impune cerințe foarte stricte. Colectarea și reciclarea acestor materiale este una dintre cele mai complicate și responsabile aspecte din domeniul gestionării deșeurilor.

Ce inițiative ia Eco Baltia pentru a crește gradul de conștientizare a populației asupra importanței reciclării?

În Letonia, compania Green Dot, parte a grupului Eco Baltia, este activă în promovarea sortării deșeurilor, organizând campanii de marketing și inițiative educaționale pentru a încuraja oamenii să gestioneze conștient deșeurile. O atenție deosebită se acordă educației copiilor — Green Dot organizează evenimente și vizite la fabricile de reciclare și ariile companiei, unde elevii sunt adesea invitați. Dacă o școală are o inițiativă, elevii pot înșiși vedea  cum se desfășoară procesul de sortare și reciclare și pot înțelege cât de multe deșeuri generează fiecare persoană zilnic — în medie, mai mult de un kilogram pe zi. Pe măsură ce crește nivelul de trai, crește și cel al deșeurilor.

Pentru a preveni acumularea de deșeuri și a minimiza necesitatea de a construi depozite (depozite noi nu s-au mai deschis, iar unele sunt închise), există două soluții: reducerea consumului de ambalaje de plastic de unică folosință și sortarea atentă a deșeurilor pentru reciclare.

Așadar, în Letonia și Lituania, locuințele au containere separate pentru sortare? Separat pentru sticlă, hârtie și deșeuri lichide?

Da, exact. Cele mai importante fracțiuni sunt deșeurile municipale, adică gunoiul menajer care nu poate fi reciclat, și containerele separate pentru plastic, metal și sticlă. Acum sunt introduse containere pentru deșeurile organice, în care se pot arunca, de exemplu, coji de cartofi și alte deșeuri organice. Aceste deșeuri sunt colectate în pungi portocalii, dar sistemul nu funcționează perfect și nu toată lumea înțelege de ce acest lucru este necesar.

În Letonia, de exemplu, pentru proprietarii de case particulare, sortarea este economic avantajoasă: dacă deșeurile sunt sortate, colectarea acestora este gratuită. Acest lucru îi stimulează pe oameni să separe cât mai multe materiale reciclabile — plastic, hârtie, metal și sticlă, care pot fi reciclate și reutilizate.

Cu ce probleme se confruntă Eco Baltia în încercarea de a încuraja mai mulți cetățeni și întreprinderi să adopte practici de reciclare?

Tariful pentru colectarea deșeurilor de la depozite crește anual, iar aceste costuri se reflectă în tarifele pentru populație. Prin urmare, dacă oamenii vor să plătească mai puțin, trebuie să încerce să genereze mai puțin gunoi. Aici sunt doi factori importanți: pe de o parte, educația populației și formarea unei culturi a sortării și reciclării deșeurilor, pe de altă parte, motivația economică, unde reducerea costurilor depinde de consumul conștient și de reducerea cantității de deșeuri.

Cum ajută procesul de reciclare a deșeurilor al Eco Baltia la conservarea resurselor naturale și reducerea impactului asupra mediului?

În ceea ce privește reciclarea, o tonă de plastic reciclat reduce emisiile de CO₂ cu două tone, ceea ce scade semnificativ nivelul de emisii. În Letonia, reciclăm aproximativ 77.000 de tone de plastic, ceea ce înseamnă că acest volum nu mai este necesar pentru producerea plasticului nou, iar alte companii pot utiliza materialul nostru reciclat pentru a fabrica sticle noi sau pungi de gunoi.

După cum am menționat deja, avem o strategie care prevede o planificare atentă a colectării și reciclării fiecărui tip de material. De exemplu, lansăm o nouă inițiativă pentru a crea cea mai mare rețea de colectare a textilelor. În prezent, sortăm acest material și îl trimitem în Africa, unde este reutilizat. Totuși, pe termen lung, avem planuri de a construi o fabrică de reciclare a textilelor. În acest moment, instalăm containere pentru colectarea textilelor, pentru a încuraja sortarea și reciclarea acestora.

Containerele pentru colectarea hainelor uzate sunt deja disponibile în Lituania.

Ce rol joacă tehnologiile în procesul de reciclare a deșeurilor în Eco Baltia, în asigurarea eficienței gestionării bune a deșeurilor?

Sortarea manuală a deșeurilor nu este doar o muncă grea și nerecunoscătoare, ci și un proces ineficient. De aceea, investim activ în automatizarea sortării materialelor secundare. În Letonia, am investit recent 13 milioane de euro pentru construirea unui centru masiv de sortare. În Lituania, planificăm să deschidem cel mai mare centru de sortare a materialelor secundare din regiunea baltică în primăvara anului viitor, pentru acesta vor fi alocate 18 milioane de euro.

Sunt convins că, pentru a atinge o eficință în acest domeniu, sunt necesare investiții semnificative și tehnologii moderne. Fără acestea, nu se poate asigura un nivel înalt de reciclare și o gestionare eficientă a deșeurilor.

Puteți explica abordarea Eco Baltia față de economia circulară și modul în care compania integrează reciclarea deșeurilor în modelul său de afaceri?

Eco Baltia este cea mai mare companie de reciclare a plasticului și de furnizare de servicii ecologice din regiune. Ne străduim să separăm fiecare material cu care lucrăm din fluxul general de deșeuri. Misiunea noastră este „să găsim valoare în tot ce ne înconjoară”. În ADN-ul companiei noastre este înrădăcinată dorința de a recicla totul și de a găsi chiar și în grămezi de gunoi, aur, figurat vorbind. Asta înseamnă că căutăm constant noi oportunități pentru reciclare și reutilizarea materialelor, ceea ce nu doar că sprijină protecția mediului, dar și creează valoare economică pentru societate.

Care este diferența esențială între Eco Service și Eco Baltia?

Eco Service este o companie 100% subsidiară a Eco Baltia, ceea ce o face parte dintr-un grup mai larg. Este important de menționat că în Eco Baltia, 52,8% din acțiuni sunt deținute de investitori privați, iar 30,5% de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acesta este un parteneriat foarte valoros, în cadrul căruia am obținut multe cunoștințe și am învățat cele mai bune practici în domeniul gestionării deșeurilor și al dezvoltării durabile. Datorită sprijinului BERD, am reușit să îmbunătățim tehnologiile noastre și să extindem capabilitățile, ceea ce ne permite să facem față mai eficient provocărilor din domeniul reciclării și ecologiei.

Date statistice selectate privind gestionarea deșeurilor:

În Moldova nu există fabrici de reciclare a deșeurilor, dar sunt câteva companii care se ocupă de sortarea acestora. Credeți că există perspective pentru dezvoltarea acestui serviciu în Moldova?

Cred că există perspective. Una dintre probleme este dimensiunea țării. De exemplu, în Letonia avem o fabrică care reciclează sticle PET, cu o capacitate de 60.000 de tone, în timp ce în Moldova probabil că avem doar o zecime din volumul necesar. Asta înseamnă că, pentru a asigura volumul necesar de reciclare, ar trebui să importăm materii prime din alte țări.

Totuși, dacă privim acest lucru ca pe o afacere, aceasta poate fi profitabilă și va avea un impact pozitiv asupra mediului. Sunt convins că în Moldova există loc pentru astfel de întreprinderi. Dacă comparăm Moldova cu Lituania ca dimensiune, în Lituania deja există fabrici de reciclare a plasticului, sticlei și cartonului. Astfel, și în Moldova sunt nișe pentru dezvoltare.

Dacă se începe de la zero, va fi necesar un capital semnificativ pentru investiții. Totuși, este important de menționat că arderea deșeurilor poate fi o metodă eficientă de producere a căldurii și energiei electrice, ceea ce reprezintă o resursă suplimentară necesară Moldovei.

www.invaldainvl.md

Realitatea Live

Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
10 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Vlada Ciorici
10 Dec. 2024, 10:02 // Actualitate //  Vlada Ciorici

În ultimii ani, ședințele foto în studio au devenit tot mai populare, atrăgând clienții care își doresc să surprindă momente importante din viața lor într-un cadru de poveste. Fie că este vorba de sesiuni de familie, de cuplu sau pentru evenimente speciale, studiourile foto oferă condițiile perfecte pentru imagini impecabile.

Moldovenii sunt gata în continuare să scoată sute și mii de lei din buzunare, însă aleg cu grijă locația și fotograful. Redacția realitatea.md a cercetat ofertele de pe piață și vă spunem care sunt cele la mare căutare.

Rulota vintage în aer liber, preferata moldovenilor în 2023, este la mare căutare și în acest an. Arenda pentru o oră în această zonă de poveste costă 800 lei pentru 2 – 6 membri. Pentru zăpadă artificială, se achită suplimentar 200 de lei. Fotograful se achită separat, în funcție de preferințele clientului. Prețurile încep de la 1.000 de lei și pot depăși 3.000, dacă vă doriți cele mai calitative fotografii.

Pentru moldovenii care preferă căldura în locul frigului de afară, studiourile de tip închis rămân alegerea de top, în special dacă aveți pici mici la sesiune. În Chișinău, aceste locații apar, în fiecare an, ca ciupercile după ploaie. Clienții sunt atrași de decoruri exclusiviste, zone foto diverse, care să nu să se repete, iar în același timp să rezoneze cu trăirile lor interioare.

În studioul de tip închis de mai jos, clienții pot rezerva una din cele trei camere cu stiluri diferite or pe toate la pachet. Prețul depinde de tipul camerei, decorul amenajat, dar și de ziua în care vrei să faci sesiunea foto. De luni și până joi, clienții vor scoate din buzunare între 550 și 1.100 lei, iar de vineri și până duminică, atunci când solicitări sunt mai multe, între 650 și 1.200 lei. Menționăm că prețul este stabilit pentru o sesiune foto de 55 de minute, valabil pentru un grup de maxim cinci persoane, (pentru alte persoane se achită 50 de lei suplimentar). Iar rezervarea se face în avans și costă 300 de lei. În preț nu este inclusă remunerarea unui fotograf.

 

Un alt studiou de tip închis pune la dispoziția clienților șapte camere cu stiluri complet diferite. Administratorul ne-a spus că până la sfârșitul lunii noiembrie, prețul pentru 55 de minute de sesiune foto a fost 1.000 de lei. Din luna decembrie, când solicitări apar tot mai multe, tariful a crescut la 1.500 de lei. Anul trecut, același studiou cerea 700 de lei pe o oră de sesiune foto pentru o cameră. În preț nu este inclusă remunerarea unui fotograf.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Menționăm că un fotograf din Chișinău cere, pentru o sesiune foto de 60 de minute, între 1.000 de lei și 4.000 de lei. Evident, sunt și fotografi care au stabilite prețuri mult mai mari, ca de exemplu 5.000 și chiar 8.000 de lei, prețul fiind stabilit în funcție de numărul fotografiilor care necesită editare.

Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală