Președintele american Joe Biden a primit marți un raport clasificat al serviciilor de informații cu privire la originile coronavirusului, care nu ar fi reușit să stabilească în mod concludent dacă epidemia a fost rezultatul unei transmiteri de la animale la oameni sau al unei scurgeri accidentale din laborator, subliniind dificultatea de a stabili cauza pandemiei în contextul reticenței Chinei de a coopera cu investigațiile internaționale, relata inițial Washington Post.
Potrivit Washington Post, comunitatea serviciilor de informații va încerca să declasifice anumite părți ale raportului pentru o eventuală dezvăluire publică în zilele următoare.
Raportul a fost înmânat președintelui de către Avril Haines, directorul serviciilor naționale de informații, care avertizase anterior că agențiile ar putea să nu fie în măsură să găsească „dovada irefutabilă” a originii pandemiei.
Datele colectate de la Institutul de Virusologie din Wuhan au fost examinate în cadrul investigației, a relatat New York Times.
În ciuda analizării informațiilor existente și a căutării de noi indicii, comunitatea serviciilor de informații nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la sursa primară a epidemiei, a adăugat publicația Washington Post.
În luna mai, Biden a ordonat agențiilor de informații americane să examineze originile coronavirusului și să elaboreze un raport preliminar în termen de 90 de zile, despre care a spus că „ne-ar putea aduce mai aproape de o concluzie definitivă” pe această temă.
La vremea respectivă, Casa Albă a precizat că agențiile de informații au două teorii predominante, două dintre ele considerând că virusul a fost transmis de la animale, în timp ce o alta a presupus că a fost scăpat accidental dintr-un laborator din Wuhan.
În timp ce mulți oameni de știință au respins inițial teoria scurgerii din laborator – considerând că virusul a fost transmis probabil de la lilieci la oameni printr-o gazdă animală intermediară – cel puțin o parte dintre ei au devenit mai deschiși la examinarea acesteia.
După o vizită de patru săptămâni întreprinsă în Wuhan, în ianuarie, un studiu comun realizat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi chinezi a apreciat în martie „extrem de puţin probabil” un accident de laborator.
Cu toate acestea, acel raport a fost aspru criticat de SUA, Marea Britanie, Canada și alte câteva țări care au acuzat China că „a refuzat accesul la datele și probele originale complete”.
De altfel, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că ancheta nu a fost „suficient de amplă” și că experții au avut dificultăți în a accesa informații primare în timpul vizitei lor de patru săptămâni în Wuhan.
Tedros a mai spus că ar trebui să se continue examinarea teoriei potrivit căreia virusul ar fi scăpat dintr-un laborator al institutului de virusologie din Wuhan, în ciuda concluziilor raportului din martie.
La finele lunii iulie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit în Kuweit cu directorul general al OMS, pentru a exprima „sprijinul” SUA în eforturile sale pentru aprofundarea anchetei în China asupra originii pandemiei de COVID-19.
Mai mult, Antony Blinken a insistat asupra importanţei ca „întreaga comunitate internaţională să ajungă la un acord asupra acestei chestiuni cruciale”.