Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

YouTube, acuzat că ar fi o „ramură a cenzorului de stat al Rusiei”

07 Mai 2021, 15:49
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Daniel Hacina
07 Mai 2021, 15:49 // Sci-tech //  Daniel Hacina

YouTube a restricționat pentru scurt timp accesul la un cont rus de presă independentă și a avertizat mai mulți utilizatori care erau conectați la site-ul web al proiectului de vot anti-Kremlin al criticului Alexei Navalnîi, care este în prezent în închisoare.

Navalnîi și aliații săi intenționează să folosească strategia sa de „vot inteligent”, care a fost inițiată pentru prima dată în 2018 după ce autoritățile i-au interzis lui și aliaților săi să participe la scrutin, în tentativa de a-i pe titularii partidului de guvernământ pro-Kremlin la alegerile parlamentare cheie din această toamnă.

Un tribunal din Moscova a blocat site-ul web „Smart Voting” în acel an, invocând motivul că site-ul ar fi prelucrat datele personale ale utilizatorilor fără consimțământul lor.

Ziarul independent Novaia Gazeta a declarat ieri, că YouTube i-a suspendat posibilitatea de încărcare a videoclipurilor și efectuarea transmisiunilor în direct, după ce un utilizator ar fi reclamat accountul lor de pe platforă pentru că acesta ar fi avut indicat în profil linkul spre site-ul de „Vot Inteligent”.

Site-ul independent de știri Sota.Vision a raportat, de asemenea, că YouTube le-a făcut o avertizare într-un context similar, obligându-i să șteargă linkul care îi redirecționa pe utilizatori spre site.

Politicianul de opoziție și membru al adunării locale din Moscova, Ilia Iașin, a declarat că a primit un avertisment similar și a acuzat YouTube de la Google că a devenit o „ramură a cenzorului de stat al Rusiei”.

Ulterior, toți trei au anunțat ieri seara că YouTube și-a cerut scuze și și-a retras restricțiile.

„Uneori greșim”, a spus Novaia Gazeta în mesajul pentru YouTube.

Incidentele s-au produs pe fondul presiunii crescânde asupra giganților tehnologici străini și a platformelor de socializare, Rusia încearcând să stabilească un control mai strict pe internet în interiorul granițelor sale.

Rusia a perceput amenzi de milioane de ruble împotriva platformelor de socializare precum TikTok, Twitter și Facebook pentru conținutul care promovează protestele pro-Navalnîi și pentru refuzurile presupuse de a elimina postările care conțin „content interzis”.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 14:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 14:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Cel puțin două instituții media au anunțat în ultimele zile că le-au fost suspendate sau blocate conturile pe platforma video Youtube, unde își publică emisiunile. E vorba de portalul lisa.md și postul TV8, scrie Media-azi.md.

Jurnalista Lilia Burakovski de la portalul informativ-analitic Lisa.md și autoarea emisiunii „Teritoriul libertății cu Lilia Burakovski” («Территория свободы с Лилией Бураковски») a anunțat, pe 16 septembrie, că a fost informată despre faptul că canalul Lisa News de pe Youtube a fost blocat în legătură cu plângerile depuse de internauți. „Au fost depuse plângeri pe programele pe care eu le fac și acest lucru nu s-a întâmplat o singură dată într-o perioadă foarte scurtă”, a scris Lilia Burakovski pe pagina sa de Facebook.

Ea a menționat că anterior au avut loc două tentative de a bloca activitatea site-ului lisa.md, precum și încercări de blocare a contului personal și a paginii oficiale de Facebook a emisiunii. „Nu aș vrea să cred că este o acțiune premeditată pentru a mă lipsi de o platformă de lucru, doar că sunt prea multe coincidențe într-o perioadă scurtă de timp”, a mai spus Lilia Burakovski.

Jurnalista a adăugat că va investiga incidentul și își rezervă dreptul de a acționa în conformitate cu legislația.

Recent, și administrația TV8 a anunțat despre blocarea canalului Știrile TV8, unde sunt transmise emisiunile în format live și sunt publicate reportajele jurnaliștilor. Reprezentanții TV8 au precizat că au anunțat Poliția în legătură cu acest fapt. Oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili în ce condiții a fost blocat canalul și cine s-ar face responsabil.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române