Curs valutar
 • EUR
  20.3353
  0.0984%
 • USD
  17.4725
  0.1156%
 • RUB
  0.2490
  1.4458%
 • RON
  4.1113
  0.1192%
 • UAH
  0.6648
  0.1203%

Zeci de hectare de pământ, afectate de ploi. În ce localități din țară a fost nevoie de intervenția angajaților IGSU

22 Iun. 2021, 10:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Iun. 2021, 10:18 // Societate //  Valentina Buză

Precipitațiile dense din ultimele zile au afectat mai multe câmpuri agricole. Astfel, conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, în urma ploilor torențiale înregistrate pe data de 20 iunie, au fost înregistrate mai multe prejudicii în localități din raioanele Drochia, Cantemir, Criuleni și UTA Găgăuzia.

„În raionul Drochia, localitatea Șurii Noi în urma precipitațiilor abundente au fost afectate circa 64 ha de grâu. În urma vântului puternic în satul Chetrosu au fost smulse și deteriorate circa 250 foi de ardezie de pe acoperișurile a 10 case de locuit, iar de pe acoperișurile a 3 depozite pentru păstrarea cerealelor și a tehnicii agricole au fost smulse și deteriorate circa 360 m2 de țiglă metalică, 182 foi de ardezie și 2m3 de cherestea”, anunță IGSU.

Totodată, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile în raionul Cantemir, satul Cârpești au fost deteriorate circa 0,6 de drum local de variantă albă, iar în raionul Criuleni, localitatea Bălăbănești ploaia a afectat 2 ha de căpșune.

Mai mult, în perioada 15-20 iunie precipitațiile cu vânt puternic au afectat circa 325 ha grâu, 78 ha orz și 42 ha floarea soarelui în satul Cazaclia, UTA Găgăuzia. De asemenea, au fost înregistrate 8 intervenții a salvatorilor la pomparea apei efectuate în raioanele Cahul, Telenești, Florești și Drochia.

Conform IGSU, pompierii au pompat apa din cinci beciuri din gospodăriile particulare din localitatea Mândrești și orașul Telenești, iar în satul Văleni, raionul Cahul au fost pompate 200 m3 de apă dintr-o grădină.

La fața locului pentru estimarea pagubelor materiale continuă să lucreze Comisiile pentru situații excepționale.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 18:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
25 Oct. 2021, 18:46 // Actualitate //  Realitatea.md

Pe strada Hîncești din Capitală a fost amenajată o parcare „din contul trotuarului cu acces direct de pe carosabil”. O informație în acest sens a fost publicată de către fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda.

Potrivit lui Victor Chironda, parcarea are indicator special și nici nu corespunde normelor de proiectare. 

„Parcarea nu are dimensiunile necesare și șoferii ridica mașinile pe trotuar sau le lasă parțial pe carosabil, fapt care îngreunează circulația. Dacă parcarea este autorizată, de ce nu are semnalizarea corespunzătoare și nu respectă normativele? Dacă nu este autorizata, cum a fost posibilă amenajarea ei? Doar primarul Ceban ține toate construcțiile sub control personal”, scrie Chironda. 

Totodată, fostul viceprimar al Capitalei susține că în anul 2020, a semnat o dispoziție care interzice astfel de amenajări de parcări.

„Când un agent economic din zonă a fost la mine cu asemenea solicitare, i-am explicat că str. Hîncești este o stradă de transit, cu flux mare de transport public, și conform normelor și principiilor de organizare a circulației rutiere în oraș, amenajarea parcărilor în așa mod este imposibilă. Există și o dispoziție semnată de mine în 2020 care interzice expres astfel de amenajare de parcări. Se vede că după demiterea mea acest lucru a devenit posibil. Și există o singură explicație – corupția și/sau incompetența”, susține Victor Chironda.

Realitatea.md amintește că funcția de viceprimar a orașului Chișinău a rămas vacantă după ce Victor Chironda fost demis.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”