Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Zi de doliu Național să fie 28 iunie. De ce un partid unionist insistă pe această solicitare

28 Iun. 2021, 11:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2021, 11:04 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Unității Naționale (PUN) solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național și cere înființarea unei Comisii pentru investigarea Crimelor Comunismului, în contextul marcării astăzi a 81 de ani de la ocuparea Basarabiei de sovietici. Solicitările au fost făcute de PUN astăzi, în fața Parlamentului, în cadrul unui eveniment de comemorare față de ocupația militară de la 28 iunie 1940.

PUN solicită ca această zi din istoria Basarabiei să fie declarată Zi de doliu național și să fie înființată o Comisie pentru Investigarea Crimelor Comunismului, în semn de respect față de  „toți cei care au fost dezrădăcinați din spațiul românesc după un ultimatum urmat de o ocupație militară, care a instaurat unul dintre cele mai feroce regimuri totalitare din spațiul românesc – comunismul”.

Liderul PUN, Octavian Țîcu a solicitat înființarea unei Comisii care să investigheze crimele comunismului în Republica Moldova și să pună pe banca acuzațiilor pe toți cei care sunt complici la instaurarea regimului comunist în Basarabia.

Referitor la „reîntregirea țării”, Octavian Țîcu a declarat că, imediat după 11 iulie, noul Parlament poate vota Unirea, iar pentru PUN „acesta este obiectivul primordial din prima zi de mandat în Parlamentul de la Chișinău.

Amintim că, astăzi se împlinesc 81 de ani de când trupele militare sovietice au invadat Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ca rezultat a Pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 12:40 // Societate //  Valentina Buză

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Șoldănești, suspectat de comiterea unui jaf, a fost reținut de ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de poliție Botanica. Mai mult, s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, iar anterior s-a dovedit a fi judecat pentru escrocherie.

Potrivit informațiilor, la începutul lunii decembrie 2021, două tinere au solicitat intervenția polițiștilor sectorului Botanica, comunicând că un tânăr în mod deschis le-a deposedat de telefoanele mobile, în timp ce se aflau în apartamentul amplasat pe strada Minsk.

La fața locului imediat s-a deplasat grupa operativă și grupa specializată pe jafuri, pentru documentarea cazului.

„Tinerele în vârstă de 22 de ani, au declarat forțelor de ordine că au făcut cunoștință cu un tânăr pe rețelele sociale și l-au invitat în ospeție, iar la un moment dat acesta a aplicat cu gaz lacrimogen și în mod deschis a sustras telefoanele de model „Iphone” și „Samsung”, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 29 200 de lei”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație și urmărire penală, suspectul în comiterea infracțiunii a fost identificat și reținut.

„Suspectul a fost escortat la inspectorat iar în cadrul acțiunilor procesual penale el și-a recunoscut vina, iar bunurile sustrase le-a vândut la preț de 1 500 de lei, astfel a obținut un profit”.

Tânărul este cercetat penal pentru jaf, conform legislației pentru fapta comisă el riscă închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală