Ziua Mondială a Libertății Presei! Cât de liberă este în Moldova mass media și cum este „respectat” acest princip de autorități
În ultimii ani au fost înregistrate zeci de cazuri de intimidare și persecutare a jurnaliștilor pe teritoriul regiunii transnistrene, abuzuri pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere. Concluziile aparțin Asociației Promo-Lex, care a venit cu un raport față de încălcările admise de către forțele secesioniste din stânga Nistrului.
Promo-Lex a enumerat cazurile de abuz din ultima perioadă, când a fost obstrucționat accesul liber al jurnaliștilor în regiunea transnistreană și/sau Zona de Securitate. Cele mai relevante sunt cazurile cu reținerea ilegală a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco de la Postul de televiziune TV8 în iulie 2020, dar și în februarie 2021, reținerea jurnalistului Cătălin Goria în noiembrie 2020, dar și limitarea accesului la informație de către structurile de facto de la Tiraspol pentru postul media NewsMaker în septembrie 2019.
„Libertatea de exprimare în regiunea transnistreană comportă o serie de probleme legate de existența unor norme locale abuzive și intimidarea locuitorilor regiunii de către administrația de facto. Astfel, chiar și oamenii de rând, activiștii civici sunt persecutați pentru exprimarea liberă a opiniei. Pe parcursul ultimilor ani, au fost documentate cazuri când locuitorii regiunii au fost „condamnați”, „arestați” sau „anunțați în căutare” pentru critici aduse administrației de facto: pentru comiterea pretinselor „fapte extremiste”, „insultarea președintelui regiunii” sau „negarea rolului pozitiv al misiunii de pacificare de pe Nistru”. În aceste condiții dure, loialitatea presei locale pentru administrația de facto este pe alocuri firească”, se arată într-o notă a Promo-Lex.
În acest context, Promo-Lex solicită repetat autorităților constituționale de la Chișinău, dar și organizațiilor internaționale din Republica Moldova să asigure accesul liber al jurnaliștilor, dar și al apărătorilor drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană și să le ofere suportul necesar pentru a-și îndeplini munca.