Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Zvonul intimidării primarilor a ajuns și la urechile Maiei Sandu. Mesajul președintei pentru aleșii locali persecutați

16 Iun. 2021, 11:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
16 Iun. 2021, 11:14 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu afirmă că tot mai mulți primari de pe teritoriul țării informează Președinția despre mulțimea intimidărilor și abuzurilor pe care le fac unele întreprinderi de stat și partide politice, în scopul determinării acestora de a permite utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Anunțul a fost făcut astăzi, de Maia Sandu, care a venit cu un mesaj de susținere către aleșii locali.

Șefa statului le recomandă primarilor și liderilor locali să denunțe orice intimidare sau presiune, care se face asupra acestora, pentru ca ulterior, cei care își permit asemenea ilegalități să poată fi trași la răspundere.

„Intimidarea primarilor trebuie să înceteze. Odată cu apropierea alegerilor, primesc tot mai multe semnale despre intensificarea presiunilor asupra primarilor și a liderilor locali din partea reprezentanților unor partide politice și ai organelor de control. Aceste informații vin din regiuni, despre ele îmi vorbesc primarii cu care discut atunci când merg în teritoriu. De asemenea, ele ne-au fost semnalate de membrii Congresului Autorităților Publice Locale (CALM)”, a notat Maia Sandu.

Președinta afirmă că, presiunile iau diferite forme: controale și verificări nemotivate, vizite inopinate, preluarea documentelor contabile, blocarea conturilor, fără motiv întemeiat. Scopul lor este „convingerea” primarilor incomozi să permită folosirea resurselor administrative ale comunității în favoarea unui sau altui partid politic.

„Lupta politică trebuie să se facă prin alte mijloace! Campania electorală parlamentară nu poate afecta activitatea autorităților locale, iar cetățenii trebuie să poată alege liber, fără ingerințe administrative. Autonomia locală este esențială pentru dezvoltarea țării noastre și trebuie respectată. Dragi primari, aveți în persoana mea un aliat și un sprijin. Informați Președinția despre abuzurile la care sunteți supuși. Vom avea grijă ca acestea să fie făcute publice, iar cei care le comit să fie documentați corespunzător pentru a fi trași la răspundere conform legii”, a conchis Maia Sandu.

Precizăm că, mai mulți primari s-au plâns că sunt persecutați și intimidați în activitatea pe care o desfășoară pentru că nu s-ar conforma unor solicitări ilegale din partea unor anumite partide politice. Cele mai recente presiuni politice au fost făcute recent de deputatul PSRM, Vasile Bolea, către primarul orașului Cahul Nicolae Dadiș și edilul orașului Leova, Alexandru Bujorean.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 06:30
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
26 Iul. 2021, 06:30 // Alegeri //  Realitatea.md

FOTO/VIDEO Militarii „au luat cu asalt” Parlamentul. Forfotă mare și pregătiri în toi

Ședința de constituire a noului Parlament are loc luni, 26 iulie curent, la ora 10:00. Acum două zile, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret în acest sens, după ce Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor din 11 iulie 2021 și a validat mandatele deputaților. Va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat – socialistul Eduard Smirnov de 81 de ani. Totul va fi transmis în direct de către colegii din cadrul grupului de presă „REALITATEA” – Rlive.md (TV). 

Președintele primei ședințe, adică Eduard Smirnov, va oferi cuvânt președintelui Curții Constituționale, în persoana Domnicăi Manole, pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. După constituirea legală a Parlamentului, se alege președintele legislativului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent.

Pentru efectuarea alegerii președintelui Parlamentului, legislativul, la propunerea fracțiunilor parlamentare, instituie o comisie. Președintele Parlamentului se alege pe durata mandatului legislativului, prin vot secret.

Vicepreședinții se aleg la propunerea președintelui Parlamentului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorității deputaților aleși.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia și se formează, ținându-se seama de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, șeful legislativului și vicepreședinții.

Președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii și membrii supleanți ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorității deputaților aleși. Componența nominală a comisiilor permanente se stabilește ținându-se cont de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament.

Ședința de constituire va putea fi urmărită în direct la ora 10:00 pe RLIVE.MD sau la RLIVE TV.

În noul Parlament au acces trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.

DOC LISTA celor 101 de deputați cu mandate validate și numărul candidaților supleanți ai PAS, BECS și Partidul Șor

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid