Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

18 moldoveni au fost răpuși de COVID-19. Alte 1 018 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore

27 Sept. 2021, 18:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Sept. 2021, 18:28 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Alte 1018 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 cazuri asociate cu contact în afara țării: :  3-Marea Britanie, 2-Belorusia, 2-Turcia, 1-Ucraina, 1-România, 1-Franța, 1-Germania, 1-Italia.

Numărul total de teste efectuate – 7391, dintre care 5.697 teste Rapid-Antigen.

Din numărul total de cazuri, 28 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (7-medici, 15-asistenți medicali, 6-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2067 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 148 în stare extrem de gravă și 12 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7.343 persoane, iar 16.958 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.696: Bărbat de 47 de ani din mun. Chișinău. Deces la domiciliu, cu refuz de spitalizare. Comorbidități grave neurologice, endocrine și cardiovasculare.

Deces 6.697: Femeie de 78 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.698: Bărbat de 82 de ani din or. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, cancer.

Deces 6.699: Femeie de 45 de ani din r. Orhei, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie.

Deces 6.700: Bărbat de 51 de ani din r. Hâncești, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, obezitate.

Deces 6.701: Femeie de 45 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.702: Femeie de 66 de ani din r. Basarabeaca, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, hepatită, nefropatie.

Deces 6.703: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 6.704: Femeie de 69 de ani din Strășeni, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, nefropatie.

Deces 6.705: Femeie de 79 de ani din r. Cimișlia, internată în SR. Cimișlia. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.706: Femeie de 71 de ani din or. Edineț, internată în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 6.707: Femeie de 51 de ani din UTA Găgăuzia., internată în SR. Ceadîr-Lunga. Comorbidități: obezitate.

Deces 6.708: Bărbat de 66 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 6.709: Bărbat de 62 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 6.710: Femeie de 79 de ani din r. Cimișlia, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.711: Femeie de 67 de ani din r. Criuleni, internată în IMSP SCR. „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 6.712: Femeie de 63 de ani din r. Telenești, internată în IMSP IMU. Comorbidități: ciroză, hipertensiune arterială.

Deces 7.713: Femeie de 71 de ani din mun. Bălți, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 07:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 07:50 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Și-a arat grădina și a făcut o descoperire periculoasă. Un bărbat din satul Bobletici, raionul Sîngerei a găsit în propria curte două obuze de artilerie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întâmplat în seara zilei de ieri, în timpul lucrărilor agricole. Imediat, bărbatul a alertat autoritățile locale, conform nordnews.md.

În timp ce aram cu tractorul m-am uitat în urmă și mi s-a părut că sunt niște rădăcini de la copac. M-am dat jos, m-am uitat și am înțeles că nu e ceea ce trebuie. La început nu am știut că sunt niște obuze, credeam că sunt niște rădăcini de copac, le-am luat și le-am dat într-o parte. După ce am făcut-o, mi-am dat seama că nu e ceea ce trebuie, că nu-i lemn, dar e fier. Am știut de la bătrâni, ei spuneau că au stat pe aici rușii, nemții, dar că anume aici, în acest loc, nu am știut„, a spus Sergiu Neamțu, locuitor al satului Bobletici, r-nul. Sîngerei.

Proiectilele au fost supravegheate de polițiști până la venirea genișitilor Armatei Naționale.

Am ajuns odată cu echipa polițiștilor. Dumnealor au supravegheat locul până a doua zi dimineața. Se vede că au fost duse lupte pe teritoriul nostru, așa zic și oamenii din comunitate, că au fost lupte grele„, a menționat Liuba Gobjilă, primarul com. Coșcodeni, r-nul. Sîngerei.

Obiectele explozibile s-au dovedit a fi două obuze de artilerie cu un calibru de 75 mm.

Aici a fost un copac de nuc. El le-a găsit și nu știa ce sunt. M-a strigat pe mine și o să vezi ce sunt astea, că am găsit două țevi. Când am venit și am văzut, am înțeles că nu sunt țevi.  Am arat în grădina asta vreo cinci ani de zile și n-am dat de ele.  Au fost puse lângă acel copac ca să țină minte unde le este locul. Poate sunt aici mai multe. Bătrânii spuneau că frontul a fost pe satul Cula, iar aici era apărerea rușilor. La Baranovschi, acolo tot un tun a fost pus, dar și aici, spre Drujba.

Noi nu știm singuri de unde au apărut, de acolo, de undeva. Dumnezeu știe de unde„, au spus oamenii din localitate.

În urma inspectării terenului agricol, geniștii Armatei Naționale au detonat focoasele într-un loc sigur.

Ele sunt foarte periculoase. Fac parte din categoria II și sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Periculoase”- așa și se numesc. La depistare ele nu trebuie să fie atinse sau mișcate din loc, duse în alt loc, să se aprindă focul cu ele. Se vede că ele nu au fost trase de țavă. Au fost puse, dar cred că nu au reușit să le tragă„, a comunicat Eduard Hîncu, Comandantul grupei de minare a brigăzii I de Infanterie Monotorizată.

Specialiștii avertizează oamenii să fie foarte prudenți în cazul unor asemenea descoperiri.

Sunt persoane care le iau și vor să facă niște obiecte din ele. Acesta este cuplat, e cu cartuș. Alții bat în el, pentru a face ceva și e foarte periculos.  Fiecare cetățean care depistează așa obuze sau proiectile, grenade de mână, trebuie imediat să le marcheze, să înștiințeze primarul, polițistul, să nu atingă, să nu le miște din loc„, a mai adăugat Eduard Hîncu.

În 2022, geniștii Armatei Naționale au deminat 668 obiecte explozive și au lichidat peste 14 500 de cartușe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală