Creșterea salariilor bugetarilor cu 1 300 de lei, indexarea pensiilor cu doar 14%, majorarea accizelor pentru tutun cu 25 la sută și a alcoolului cu 15% sunt câteva din prevederile proiectului de lege privind politicile bugetar fiscale pentru anul 2023, care a fost susținut în lectura a doua de către deputați, în cadrul ședinței din 22 decembrie.
Documentul conține un șir de măsuri, care vor contribui la crearea unor condiții mai bune pentru dezvoltarea economică, printre care: introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderile micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizării profitului net pentru perioadele fiscale 2023-2025, amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari, implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023, taxarea inversă a TVA la importul de servicii.
Documentul mai prevede că trecerea TVA în cont către companii va fi eligibilă pentru acele întreprinderi care vor folosi e-factura și aparate fiscale moderne după noul Sistem Informațional „Monitorizarea electronică a vânzărilor”.
De asemenea, în proiectul politicii fiscale și vamale au fost introduse măsuri care vin să consolideze veniturile autorităților publice locale, în special, ale primăriilor, inclusiv prin redistribuirea unor taxe.
Totodată, vor fi majorate plafoanele valorice la tichetele de masă: de la 35 lei la 55 lei și de la 55 lei la 70 de lei și plafonul valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale – de la 6 000 lei la 12 000 lei.
Actul vizează și modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3 500 lei la 4000 lei.
O altă prevedere în cadrul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor este cea prin care termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate, în proporție de 100%, către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală.
Proiectul legii privind politica bugetar fiscală urmează să fie supus consultărilor publice, după aprobarea în prima lectură, iar deputații pot interveni cu amendamente, ca mai apoi să fie votat în lectura a doua.