Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

5 modalități prin care statul ar putea susține familiile cu copii, pe lângă mesaje de felicitare

15 Mai 2021, 14:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 14:05 // Societate //  Elena Putregai

De draga dimineață, anumite instituții ale statului au venit cu mesaje de felicitare în contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată pe data de 15 mai. Printre ele, am dat de apelul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) care a sugerat autorităților cinci modalități prin care ar putea susține familiile cu copii. Prima pe listă a apărut – oferirea unei flexibilități mai mari pentru părinți în alegerea duratei concediului de îngrijire a copilului.

„Oferind părinților care lucrează timpul și sprijinul de care au nevoie pentru a avea grijă de copiii lor, adoptând politici prietenoase familiilor la locul de muncă – precum aranjamentele flexibile de lucru  și asigurând cât mai multe servicii calitative de îngrijire a copiilor – contribuim la bunăstarea fiecărei familii”, explică membrii CPD.

1. Oferirea unei flexibilități mai mari pentru părinți în alegerea duratei concediului de îngrijire a copilului. Reforma concediului de îngrijire a copilului trebuie să ofere maximă libertate părinților să decidă care este perioada acestuia. În acest sens, sistemul trebuie să ofere flexibilitate și trebuie să acomodeze opțiunile părinților pe întreg spectrul de opțiuni: de la acei părinți care doresc o perioadă mai scurtă a concediului (mai bine plătit și oferirea serviciilor adecvate de creșă), la părinții care preferă o perioadă mai îndelungată (care va presupune plăți mai mici). La baza grilei de opțiuni ar putea sta o formulă de calcul care ar determina valoarea indemnizației în baza a câteva elemente: (i) dacă părinții sunt sau nu asigurați, (ii) perioada concediului de care va beneficia mama, (iii) perioada concediului de care va beneficia tata. Grila de opțiuni urmează să fie negociată și agreată la începutul concediului cu ambii părinți.

2. Aprobarea unui program de extindere a serviciilor de creșă. Amintim că, în noiembrie 2018 au fost probate amendamente la Codul Educației, prin care (i) s-a modificat vârsta de încadrare a copiilor la creșe (0-2 ani) și la grădinițe (2-6/7 ani) şi (ii)s-a decis asupra faptului că Guvernul va elabora și aproba Programul de extindere a serviciilor de creșă, până în 2020. Potrivit ultimelor date oferite de BNS, în 2019, în medie, doar 22,5% din numărul total al copiilor de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Rata mică de acces la serviciile de educație antepreșcolară este determinată de numărul limitat de locuri la creșe sau creșe – grădinițe, de condițiile de activitate ale acestor instituții, de repartizarea în profil teritorial etc., ceea ce face dificilă încadrarea sau revenirea părinților, în special a mamelor, în câmpul muncii.

3. Modificarea cadrului legal pentru a încuraja deschiderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de către angajatori. În urma consultării cadrului legal național specific domeniului, dar și a experienței internaționale, se propun patru opțiuni ce vin să asigure un echilibru între necesitățile persoanelor angajate ce au copii mai mici de 3 ani și ale angajatorilor, și anume: (i) crearea unui regimul special, opţiune ce prevede fie înfiinţarea unui centru cu program parţial de activitate, fie crearea unui serviciu; (ii) fondarea unei persoane juridice noi; (iii) finanțarea serviciilor de creșe, opţiune ce include fie oferirea tichetelor 4 de creşă, fie finanţarea prin aplicarea modelului „1+1” și (iv) stabilirea parteneriatului public-privat în domeniul serviciilor educaţionale.

4. Implementarea măsurilor de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediul de îngrijire a copilului. Aceasta ar fi posibil prin: (i) aplicarea „cotei pentru tați” (father’s quota), politica ce rezervă exclusiv tatălui o anumită perioada din concediul parental, care nu este transferabilă (dacă tatăl nu o utilizează, atunci familia pierde perioada respectivă) și (ii) oferirea suplimentelor financiare acelor tați, care ar dori să prelungească durata concediului parental, mai mult decât perioada minimă prevăzută.

5. Introducerea în cadrul legal a modalităților de asigurare a aranjamentelor flexibile de muncă. O analiză a decalajelor de gen pe piața muncii arată că doar jumătate dintre angajați consideră că au un program flexibil de muncă. Totodată, în opinia angajatorilor, șase din zece femei angajate întâmpină dificultăți în realizarea sarcinilor de serviciu din cauza responsabilităților casnice. Ponderea este de zece ori mai mică în cazul bărbaților (6,3%). Practica internațională indică asupra mai multor scheme de grafic flexibil de muncă care vin să faciliteze asigurarea accesului egal la beneficiile de pe piața muncii, indiferent de gen, vârstă, statut etc.

În fiecare an, pe 15 mai, este marcată Ziua Internațională a Familiei. Obiectivul principal al zilei este de a sublinia importanța familiilor în societate, de a conștientiza problemele cu care se confruntă acestea şi de a spori cunoaşterea proceselor sociale, economice și demografice care le afectează. În cadrul acestei zile, sunt promovate valori precum toleranţa, respectul, empatia, împărţirea sarcinilor casnice şi combaterea tuturor formelor de violenţă în familie.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:09
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 18:09 // Alegeri //  Elena Putregai

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot pentru ultimii 5 potențiali concurenți electorali. Aceștia au depus documentele de înregistrare ieri, 11 iunie curent.

Astfel, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot este următoarea:

20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

23. Stegărescu Ion (candidat independent);

24. Valico Veaceaslav (candidat independent).

În conformitate cu prevederile legislației electorale, Comisia va examina dosarele depuse și va decide asupra înregistrării sau neînregistrării candidaților desemnați, în decursul a cel mult 7 zile de la data primirii actelor.

CEC amintește că ieri, 11 iunie, s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost înregistrați 17 concurenți electorali, iar alte 7 dosare se află în proces de examinare.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău