Orange Moldova a plantat o pădure cu suprafața de 45 hectare, cu implicarea clienților și a peste 1000 de angajați. Cel mai amplu proiect de împădurire inițiat de o companie privată a fost organizat cu susținerea financiară integrală a Orange Moldova, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova, cu susținerea Agenției Moldsilva și a autorităților locale din Cimișlia.
O zi de muncă pentru împădurirea Moldovei
Pe 15 noiembrie 2024, Orange a plantat 216.000 de puieți de salcâm și specii însoțitoare: paltin de munte, corcoduș și vișin turcesc. Terenul de 45 de hectare, aflat în apropierea orașului Cimișlia, poartă numele de Pădurea Orange. Prin acest eveniment, Orange și-a reiterat responsabilitatea față de comunitate și a contribuit la Programul Național de Împădurire, ce prevede reabilitarea și crearea de păduri noi, pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a 10 ani (2023-2032).
„Am acceptat cu mare entuziasm invitația domnului Ministru al Mediului de a ne alătura Programului Național de Împădurire. Mai mult, ne-am propus să atragem în această misiune întreaga familie Orange: atât noi, peste 1000 de angajați, cât și cei peste 2,6 milioane de clienți Orange. Pentru că grija față de mediu înseamnă, în primul rând, adoptarea unui comportament responsabil, ne-am îndemnat clienții să opteze pentru canalele digitale, precum aplicația My Orange, atunci când achită factura Orange sau își reîncarcă numărul. Am promis că pentru fiecare tranzacție efectuată online în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie vom planta un puiet. Rezultatele sunt extraordinare: cu sprijinul clienților noștri, am atins circa 200.000 de tranzacții online și am plantat 216.000 de puieți”, a declarat Olga SURUGIU, Director General Orange Moldova.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, implicat pe deplin la evenimentul de plantare a Pădurii Orange, alături de angajații companiei, a menționat:
„Sincer mulțumesc companiei Orange Moldova pentru că s-a alăturat Programului Național de Împădurire. Din păcate, Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice. Avem cea mai mică cantitate de precipitații și cea mai mică rată de împădurire din Europa – doar 12%, pe când media europeană este de peste 35%. Cu toții trebuie să facem acest efort, să ne implicăm în campaniile de împădurire, pentru că mai multă pădure înseamnă mai multă apă de calitate, sol mai fertil și aer mai curat pentru noi și generațiile viitoare”.
-
-
Cu îndrumarea pe teren a experților de la Moldsilva, angajații Orange au învățat cum să planteze corect puieții, apoi, împărțiți în echipe de câte 3 persoane, au lucrat ore în șir, într-o atmosferă de entuziasm. Pe lângă procurarea puieților, Orange a asigurat financiar prelucrarea solului, procurarea echipamentului și a utilajului de lucru, care, după plantare, a fost donat Agenției. În plus, compania investește în lucrările de îngrijire a copacilor în primii ani de viață, inclusiv completarea puieților după primul an de vegetație.
„Plantarea acestui sector este un gest comunitar extraordinar iar peste ani toți locuitorii din zonă vor ști că aici este Pădurea Orange. Dar și mai important este că echipa Orange și-a asumat angajamentul să aibă grijă de acești puieți în următorii ani. Este o dovadă extraordinară de responsabilitate, care arată că Orange depune suflet în ceea ce face. Vă mulțumim și vă spun că împreună suntem mai puternici și doar împreună putem dezvolta țara”, a spus Victor Durbală, Director Agenția Moldsilva.
Împreună facem diferența
La Orange, am plasat protejarea mediului în centrul politicii noastre de sustenabilitate, obiectiv pe care ne propunem să îl atingem prin practici de eficiență energetică, energie verde și economie circulară. Prioritatea noastră este propria conduită corectă față de natură și reducerea amprentei de carbon pe întreg perimetrul operațiunilor noastre, astfel susținând ambiția Grupului Orange de a atinge nivelul zero de emisii de carbon până în anul 2040.
Împreună cu clienții, contribuim la reducerea consumului de resurse prin soluții digitale precum cartela eSIM, bonul fiscal digital, factura electronică sau bilete electronice pentru transportul public. De asemenea, susținem principiile economiei circulare și colectăm deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru reciclare sau recondiționare, promovăm telefoanele recondiționate și accesoriile eco-friendly, iar recent, am deschis primul magazin sustenabil, creat doar din materiale certificate ecologic și am demarat construcția unei ferme solare, care va asigura cu energie electrică Data Centrul Orange din Mileștii Mici.
Despre Orange Moldova
Orange Moldova este parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din lume, cu peste 292 milioane de clienți în 26 de țări.
Orange este cel mai mare operator din Moldova care oferă servicii voce și date mobile, Internet prin fibră și servicii TV, toate sub același brand. În prezent, peste 2,6 milioane de clienți sunt conectați la rețeaua și serviciile companiei, în care activează o echipă de peste 1450 de angajați. Orange Moldova deține cea mai performantă rețea 4G, cea mai extinsă rețea 5G, dar și 2 premiere mondiale: HD Voice și HD Voice International. Serviciile sale pot fi accesate pe teritoriul întregii țări prin intermediul rețelei de peste 3600 puncte de vânzări.
Recunoscut drept un lider în inovații, Orange deține unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară – Orange Systems, care este al doilea angajator pe piața de tehnologii informaționale din Moldova. În mai 2023, compania a inaugurat Orange Digital Center, un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale și antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat.
Mai multe detalii despre produsele și serviciile companiei sunt disponibile pe www.orange.md