Moscova a cerut Chișinăului să convină cu Kievul tranzitul gazului spre Republica Moldova, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov. Acordul privind transportarea combustibilului albastru pe teritoriul țării vecine expiră pe 1 ianuarie 2025, iar autoritățile din țara noastră promit să acționeze, pentru a evita o catastrofă umanitară în stânga Nistrului, dacă nu vor fi posibile livrări de la Gazprom.
„Gazprom a solicitat ca Moldova să discute cu Ucraina și să o convingă pentru a continua tranzitul către Transnistria. Dacă tranzitul s-ar păstra, ar fi mai simplu, dar sunt și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, după vizita sa la Sankt-Petersburg, unde s-a întâlnit cu șeful Gazprom, Alexei Miller.
În același timp, Parlicov a menționat că, potrivit contractului, Gazprom trebuie să ne livreze gazul până la hotarul Moldovei, însă responsabilii de la Chișinău nu exclud că vot fi introduse anumite modificări unilaterale în contract. Problema constă în pretinsele datorii, pe care ni le atribuie gigantul rus, făcând referire la rutele alternative de transport.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ministrul a reiterat că există stocuri suficiente până în ianuarie, iar autoritățile au elaborat planuri pentru a asigura cu resurse energetice necesare stânga Nistrului, însă, conform lui Parlicov, va fi nevoie și de sprijinul partenerilor externi în eventualitatea situației când în Transnistria nu va putea fi livrat gaz rusesc.
„Fără sprijinul partenerilor internațional noi nu vom putea depăși problema în situația în care malul stâng nu va primi gaz de la Gazprom deloc, sau va primi în cantități limitate”, a menționat Parlicov.
Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, susține că funcționarii din UE discută cu administrația de la Chișinău despre aprovizionarea Transnistriei cu gaz. Potrivit lui, instituțiile europene sunt pregătite să intervină, în caz de necesitate.
Mazeiks: UE discută cu administrația de la Chișinău despre aprovizionarea Transnistriei cu gaz
În același timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că stoparea livrării de gaz în Transnistria va deveni o catastrofă umanitară pentru ambele maluri ale Nistrului, iar cetățenii trebuie sprijiniți, indiferent de regiunea din Republica Moldova în care domiciliază.
Serebrian: Întreruperea livrării gazelor în stânga Nistrului va deveni o catastrofă umanitară
Precizăm că, pe 1 ianuarie 2025 expiră contractul în baza căruia gazul rusesc poate fi livrat în tranzit, prin Ucraina. Autoritățile au elaborat mai multe scenarii, pentru a putea asigura cu resurse energetice populație, în cazul unei eventuale crize. Printre soluțiile propuse se numără inclusiv achizițiile de curent electric de pe piața UE, rutele alternative de transport al gazului, dar și crearea stocurilor necesare pentru perioada rece a anului.