Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

A fost prelungită starea de urgență, dar ce avem voie să facem și ce nu până în anul viitor?

27 Nov. 2021, 13:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 13:02 // Actualitate //  Realitatea.md

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (pe scurt CNESP) a anunțat vineri, 26 noiembrie curent, că s-a luat o nouă hotărâre prin care este prelungită starea de urgență pe fundalul răspândirii Covid-19 până pe data de 15 ianuarie 2022. Însă ce avem voie și ce nu în această perioadă? Realitatea.md a încercat să descoase și să explice detaliat în articolul de mai jos.

Mai întâi, CNESP a declarat stare de urgență încă pe 9 septembrie 2021, iar nouă hotărâre până pentru anul viitor face anume referire la ceea ce s-a decis acum aproape trei luni. Este vorba despre hotărârea nr. 61.

Potrivit acesteia, accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult la evenimentele desfășurate în aer liber, cum ar fi: spectacole, concerte, festivaluri și altele, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte și ringurilor de dans se permite cu respectarea următoarelor condiții:

 • prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
 • prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore (pe suport de hârtie sau în format digital);
 • prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni), sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) este cea care trebuie să anunțe despre instrucţiunile pentru activitate în condiţii de pandemie COVID-19 unităţile economice şi sociale cu diverse genuri de activitate.

Totodată, în nouă hotărâre despre prelungirea stării de urgență până pe 15 ianuarie 2022 se face referire și la hotărârea nr. 62, doar că la un subpunct din anexa acesteia care a fost înlocuit cu un alt conținut.

Adică dacă inițial în subpunctul 3.1 din anexa hotărârii nr.62 luate la 22 septembrie 2021 scria că administrația instituțiilor publice și private este responsabilă să asigure un mediu sigur de activitate la locul de muncă pentru prevenirea infectării personalului cu Covid-19 și de încurajarea la vaccinare, atunci noul subpunct se referă la activitatea instituțiilor de învățământ general.

Adică, CNESP a decis ca instituțiile de învățământ general să activeze în perioada stării de urgență în regim obișnuit, cu prezență fizică, dar cu respectarea măsurilor de precauție. Însă instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare și a sesiunilor de examen.

În noua hotărâre CNESP se reiterează ca și în celelalte că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică constituie pericol şi va servi drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională şi/sau penală a persoanelor fizice şi juridice.

Prelungirea stării de urgență a fost necesară, deoarece în săptămâna 15 – 21 noiembrie curent au fost înregistrate 5.391 cazuri de COVID-19, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate. Incidența cumulativă pentru ultimele șapte zile a constituit 145 – la 100 mii de persoane, comparativ cu 301- la 100 mii, media înregistrată în regiunea europeană. Au fost notificate 339 de decese, mortalitatea din ultimele șapte zile fiind de 9,1 decese – la 100 mii populație, înregistrând o creștere de 32,4% comparativ cu luna precedentă.

Acoperirea vaccinală națională cu schemă completă este sub 27%, cu o ușoară stagnare a procesului de vaccinare.

Este de menționat că, în funcție de statistica despre starea de sănătate a moldovenilor, starea de urgență fie va fi scoasă, fie va fi prelungită repetat în lunile următoare, după ianuarie 2022.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală