Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

A început noul an chinezesc. Care sunt cele mai norocoase zodii și la ce să te aștepți în 2023

23 Ian. 2023, 07:03
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
23 Ian. 2023, 07:03 // Life //  Redacția Realitatea

Anul Nou Chinezesc a început ieri pe 22 ianuarie 2023, când chinezii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în Anul Iepurelui de Apă, şi care se va încheia, conform calendarului chinezesc, pe 9 februarie 2024.

Festivităţile din China dedicate Anului Nou Chinezesc au  început în seara zilei de 21 ianuarie. Ca sărbătoare legală, chinezii vor avea şapte zile libere nelucrătoare în perioada 21-27 ianuarie 2023.

FOTO: Getty Images
Data Anului Nou Chinezesc se schimbă în fiecare an, dar se încadrează întotdeauna între 21 ianuarie şi 20 februarie. Potrivit calendarului chinezesc, Anul Nou începe în a doua Lună Nouă de după solstiţiul de iarnă. Începuturile acestei forme de măsurare a timpului datează din secolul 14 î.Hr, iar legenda îl desemnează ca inventator, în anul 2637 î.Hr., pe împăratul Huangdi. Calendarul se bazează pe observaţii astronomice exacte ale fazelor Lunii.

Folosirea numelui unor animale pentru desemnarea fiecărui an

Explicaţia folosirii numelui unor animale pentru desemnarea fiecărui an are la bază o legendă. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Budha a chemat la el toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la ele. Doar 12 animale şi-au făcut apariţia: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi mistreţul, iar, în semn de recunoştinţă, Budha a decis ca fiecare an ce urmează să primească numele unui animal. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Conform calendarului chinez, Anul Iepurelui a mai fost în 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011. Următorul, după 2023, va fi în 2035.

Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. Cei născuţi în Anul Iepurelui, an al păcii şi al longevităţii, sunt vigilenţi, loiali, responsabili, amabili.

Zodiile cele mai norocoase în 2023

Șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, oaia, oaia, câinele sau porcul se numără printre semnele zodiacului chinezesc. Anul nou chinezesc se anunță a fi optimist. Cei născuţi în anii cocoşului şi maimuţei vor trebui să muncească din greu pentru a face progrese.

Tradiții de Anul Nou, în China

China fiind un stat multinaţional, fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou. Cu toate acestea, pentru toate naţionalităţile, masa din seara de Revelion, numită „Masa Reîntregirii”, reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.

Cina reuniunii, cea mai importantă masă a anului, are loc în seara zilei în care vechiul an se încheie. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Familia va rămâne până târziu şi va aştepta Anul Nou. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii.

În prima zi a noului an, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc urarea „Xin Nian Hao!” („La Mulţi Ani!”). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.

Chinezii consideră că ceea ce fac la începutul unui nou an le va influenţa norocul în anul care începe. A sta treaz în ajun (21 ianuarie) şi a spune cuvinte de apreciere familiei/prietenilor, după ce ceasul bate miezul nopţii; dăruirea de pachete roşii copiilor şi bătrânilor pentru alungarea ghinionului (demon Nian); decorarea casei cu pomi de kumquat (care simbolizează bogăţia şi norocul); purtarea culorii norocoase şi consumul de alimente norocoase, cum ar fi găluştele de orez (unitate familială), alunele prăjite acoperite cu făină (vitalitate), fursecurile cu nuci (fericire) etc. sunt modalităţi populare de a asigura aducerea norocului în noul an. Mulţi copii chinezi poartă pălării sau pantofi cu imaginea animalului corespunzător noului an, pentru a avea noroc.

Perioada de manifestări, cuprinde diverse activităţi şi tradiţii specifice pentru fiecare zi, şi se încheie cu „Sărbătoarea Lampioanelor”, pe 5 februarie 2023.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală