Curs valutar
 • EUR
  19.2476
  -0.6037%
 • USD
  17.6828
  -0.1521%
 • RUB
  0.2012
  -0.0994%
 • RON
  3.8722
  -0.6327%
 • UAH
  0.4262
  -0.1877%

Acord încheiat pentru ca ostaticii din Gaza să primească medicamente şi ajutoare

17 Ian. 2024, 06:42
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
17 Ian. 2024, 06:42 // În Lume //  Redacția Realitatea

S-a ajuns la un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi acordarea de ajutoare în teritoriu, au anunţat, marţi, Qatar şi Israel, transmite AFP.

Într-o declaraţie pentru agenţia oficială de ştiri din Qatar (QNA), Doha a anunţat acordul „între Israel şi (Hamas), prin care medicamentele, împreună cu alte ajutoare umanitare, vor fi livrate civililor din Gaza în schimbul livrării medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza”.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acordul şi a declarat:

„Medicamentele vor fi expediate de către reprezentanţii Qatarului în Fâşia Gaza către destinaţia finală”.

Medicamentele sunt destinate pentru 45 de ostatici, potrivit preşedinţiei franceze, care a precizat că 83 au fost iniţial identificaţi ca având nevoie de medicamente în noiembrie, dar 38 au fost de atunci eliberaţi sau ucişi.

După ce medicamentele vor ajunge miercuri la un spital din oraşul Rafah, aflat la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, acestea vor fi primite de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, împărţite în loturi şi transferate imediat ostaticilor. Livrările vor continua timp de trei luni şi au fost coordonate de centrul de criză al Ministerului francez de Externe, care a cumpărat medicamentele şi le-a trimis sâmbătă la Doha prin valiză diplomatică, a declarat directorul centrului, Philippe Lalliot.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Qatar, care găzduieşte biroul politic al Hamas, a condus negocierile dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană, după ce a mediat o pauză de o săptămână în războiul din Gaza în noiembrie, care a inclus eliberarea a zeci de ostatici israelieni şi străini.

Conflictul a urmat unui atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

De asemenea, militanţii au târât aproximativ 250 de ostatici în Gaza, dintre care 132, potrivit Israelului, au rămas acolo, inclusiv cel puţin 27 despre care se crede că au fost ucişi. Cel puţin 24.285 de palestinieni, dintre care peste 70% femei şi copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene şi în ofensiva terestră din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majid Al-Ansari, a declarat pentru QNA că „medicamentele şi ajutoarele vor pleca mâine din Doha către oraşul Al-Arish din Republica Arabă soră Egipt, la bordul a două avioane ale Forţelor Armate ale Qatarului, în vederea pregătirii transportului lor în Fâşia Gaza”.

Un diplomat informat cu privire la discuţii a declarat pentru AFP că acordul a fost încheiat după o vizită a familiilor ostaticilor în Qatar şi o întâlnire cu premierul naţiunii din Golf.

Qatarul a accelerat angajamentul cu Hamas şi Israelul privind necesitatea de a face să ajungă medicamente pentru ostatici şi pentru palestinienii civili din Gaza. Amândoi şi-au arătat disponibilitatea”, a declarat diplomatul sub rezerva anonimatului, din cauza caracterului sensibil al discuţiilor.

Diplomatul a declarat că mediatorii lucrează pentru a finaliza detaliile şi discută cu organizaţiile internaţionale despre logistica de livrare, subliniind în acelaşi timp că discuţiile sunt separate de eforturile mai largi în vederea unei încetări a focului.

 

Realitatea Live

22 Iul. 2024, 21:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Iul. 2024, 21:45 // Actualitate //  Ursu Ana

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat raionul Ialoveni, discutând cu primarii despre proiectele locale și vizitând diverse inițiative de dezvoltare comunitară și afaceri locale. Grosu a evidențiat importanța parcursului european al țării și a sprijinului statului pentru antreprenori. El a vizitat localitățile Suruceni și Nimoreni, unde a inspectat proiecte realizate în cadrul programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, inclusiv renovarea casei de cultură și instalarea unui sistem fotovoltaic.

„În ultimii 3 ani, au fost modernizate grădinițele, școlile, casele de cultură, construite terenuri de joacă și de fotbal, reparate drumurile, iluminate străzile și gospodăriile asigurate cu apă. Pentru anul 2024, primarii și administrația publică locală din Ialoveni, cu care am discutat astăzi, și-au propus să continue aceste proiecte care au drept scop să modernizeze satele și orașele noastre, asigurând condiții demne de trai pentru fiecare locuitor”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În cadrul vizitei, Grosu a subliniat importanța parcursului european al Republicii Moldova și necesitatea armonizării legislației naționale cu cea a UE. De asemenea, a discutat cu antreprenorii locali despre sprijinul statului pentru dezvoltarea afacerilor, cum ar fi investițiile în panouri solare și achiziționarea de mijloace de transport.

Președintele Parlamentului a vizitat și fabrica de biscuiți a lui Iurie Cimpoieș și pepiniera lui Artiom Stancov, evidențiind importanța sprijinului acordat antreprenorilor locali. În final, a vizitat Galeria colecțiilor Petru Costin, o atracție turistică ce deține numeroase colecții tematice și două recorduri mondiale Guinness.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală