Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Acum mai mult ca niciodată: reinventarea ONU în timpul pandemiei

04 Iun. 2021, 12:54
 // Categoria: Opinii // Autor:  Simon Springett
04 Iun. 2021, 12:54 // Opinii //  Simon Springett

Pentru ca lumea să răspundă crizelor internaționale, ea are nevoie de o organizație internațională eficientă.

Pentru ca lumea să răspundă crizelor internaționale, aceasta are nevoie de o organizație internațională eficientă. Probabil ați auzit maxima: dacă ONU nu ar fi existat, ar fi trebuit să o inventăm.

Familia ONU poate fi mândră de progresele pe care le-am înregistrat în reformarea sistemului ONU înainte de pandemie. O parte din ceea ce a făcut reforma ONU a fost consolidarea rolului Coordonatorului Rezident (CR) și al Biroului CR (CRO) în fiecare țară. Drept urmare, CR este mai în măsură să coordoneze eforturile tuturor entităților ONU din țară și să asiste cel mai bine Guvernul în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Provocarea imensă prezentată de COVID-19 a subliniat cât de vital este ca agențiile ONU să aibă un răspuns coordonat. În consecință, ritmul reformei s-a accelerat pe măsură ce ONU a făcut față provocării crizei globale.

În activitatea mea de CR în Moldova, am văzut cât de valoroasă este o astfel de coordonare pentru a asigura că sprijinul ajunge la persoanele și comunitățile care au nevoie de acesta.

COVID-19 a impus sistemul ONU să se miște mai rapid și eficient. A fost nevoie de o implicare rapidă, puternică și informată cu guvernul. Și a determinat agențiile și partenerii ONU să planifice și să livreze simultan.

Moldova a fost una dintre primele țări care a elaborat împreună cu guvernul, un plan de răspuns și redresare COVID-19 cu costuri estimate, care a inclus indicatori privind drepturile omului și egalitatea de gen. Acest plan a beneficiat de o vizibilitate globală ridicată, deoarece s-a bazat pe punctele forte ale celor 24 de entități ONU din echipa noastră; a fost practic și a fost o foaie de parcurs convenită pentru acțiunea națională privind pandemia în Moldova.

Odată cu procesul de reformă al ONU, CR-ți au acum o linie de raportare directă către Secretarul General al ONU. Aceasta susține implicarea strategică a CR-ți cu omologii noștri guvernamentali și colegii noștri din statele membre din corpul diplomatic și comunitatea de dezvoltare. În același timp, și aici, în Moldova — ca și în alte țări — CR se străduiește să rămână strâns conectat cu oamenii și comunitățile pe care le servim. Acesta este un principiu fundamental al modului în care lucrăm. Relațiile strânse și eficiente la toate nivelurile poziționează CR în poziția în care să obțină rezultate mai bune.

ONU este o organizație internațională, dar multe dintre beneficiile pe care le conferă sunt naționale. Adică, rezultatele noastre se înregistrează în interiorul țărilor. Ne adaptăm serviciile la țări pentru a le susține în ceea de ce au nevoie și pentru a ne baza pe propriile atuuri pentru a crește mai prosper și mai echitabil.

ONU este capabilă să ofere astfel de beneficii națiunilor individuale tocmai pentru că este o organizație internațională — în sprijinul Guvernului și care lucrează cu toate sectoarele societății.

Consultarea este cheia succesului și a rezultatelor durabile. Ascultând toată lumea și facilitând dialogul, putem crea un mediu în care soluțiile colective să fie acceptate pentru rezolvarea problemelor de lungă durată și complexe.

Sunt mândru de munca depusă de echipa de țară a ONU — toate cele 24 de entități ONU — în Moldova. Cooperarea noastră cu Guvernul pentru a înțelege soluțiile complexe de politici, prin recunoașterea modului de abordare a acestor nevoi, vorbind cu cetățenii pentru a găsi soluții comune și pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă în acest proces.

Sunt în special mândru de modul în care sistemul ONU din Moldova nu a ezitat niciodată în sprijinul nostru, chiar și în cele mai grele momente ale pandemiei. Echipa a rămas și a livrat fără a-și întrerupe operațiunile vreodată. Echipa de țară a ONU a lucrat eficient împreună în timpul pandemiei, pentru că acesta este singurul mod în care putem livra. Personalul dedicat al ONU știe că de munca lor depind vieți.

Activitatea zilnică a EȚONU este realizarea reformei ONU. O efectuăm. O discutăm. O dezbatem. Experimentăm. Inovăm. Muncim din greu.

Reformăm ONU în fiecare zi.

Voi reveni la maxima de la început: dacă ONU nu ar fi existat, ar fi trebuit să o inventăm.

Să privim acest lucru dintr-o altă perspectivă.

ONU există și trebuie să o reinventăm în fiecare zi.

Ținem minte istoria noastră, dar trebuie să privim mereu din nou la munca noastră. Întotdeauna reformăm. Întotdeauna îmbunătățim. Oamenii lumii nu cer mai puțin și nici nu merită mai puțin.

Simon Springett este Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite în Moldova. Pentru a afla mai multe despre Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 15:37
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 15:37 // Sci-tech //  Elena Putregai

Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a decis să îl numească în postul de director general pe veteranul din industria tehnologiei Benedetto Vigna, în ideea de a duce un producător renumit pentru automobilele sale sportive cu motoare pe benzină în noua era a mobilității electrice.

În vârstă de 52 de ani, Benedetto Vigna este un absolvent de Fizică și în prezent conduce cea mai importantă divizie a producătorului de cipuri STMicroelectronics, unde a lucrat începând din 1995 și a ajutat la dezvoltarea unor tehnologii utilizate la ecranele telefoanelor iPhone.

„Experiența sa unică dobândită în cei 26 de ani în care a lucrat în centrul industriei semiconductorilor, care transformă rapid sectorul auto, va accelara capacitatea Ferrari de a introduce tehnologiile de ultimă generație”, a informat miercuri producătorul auto italian într-un comunicat de presă.

În condițiile în care mașinile sale au un preț de cost începând de la 200.000 de euro, investitorii consideră Ferrari mai mult un producător de articole de lux decât un constructor auto și în trecut au existat speculații că noul CEO ar urma să provină din industria produselor de lux. Numirea lui Vigna pune capăt unei perioade de șase lui în care postul de director general de la Ferrari a fost vacant, după ce Louis Camilleri și-a anunțat demisia anticipată în luna decembrie a anului trecut din motive personale.

Ferrari, care oferă deja unele modele hibride, a promis că primul său automobil complet electric va fi lansat până în 2025. Pietro Solidoro, analist la firma Bestinver, spune că numirea lui Benedetto Vigna în postul de CEO ar trebui să diminueze îngrijorările existente pe piață cu privire la viitorul Ferrari în era automobilelor electrice.

„Credem că va fi capabil să accelereze capacitatea Ferrari de a rămâne în fruntea plutonului în trecerea la următoarea generație de tehnologii”, a spus Solidoro.

În prezent, Benedetto Vigna este președinte la ST’s Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors group, cea mai mare și mai profitabilă divizie a STMicroelectronics. Vigna va pleca de la STMicroelectronics în data de 31 august și a doua zi va prelua postul de CEO al Ferrari.

În pofida pandemiei, Ferrari a înregistrat un profit net anul trecut și nu a anunțat întârzieri în lansare de noi modele. Cu toate acestea, Vigna se va confrunta cu o serie de provocări în tranziția unui producător de automobile sportive la mobilitatea electrică. Una dintre aceste provocări va fi îmbunătățirea performanțelor echipei Ferrari în cursele de Formula 1, după cel mai slab sezon din ultimii 40 de ani.

De asemenea, Vigna va superviza strategia de extindere a mărcii Ferrari, fără a afecta exclusivitatea care a stat la baza prețurilor și profiturilor înregistrate de producătorul italian.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău