Două luni. Atât i-a luat unui președinte de raion să obțină un apartament de serviciu. Locuința a fost cumpărată în timp record, iar reparația capitală – mai scumpă decât prețul apartamentului – a durat nicio săptămână. Este vorba de Vasile Secrieru, președintelui raionului Rîșcani, cel care a și selectat apartamentul și tot el a contractat o firmă din orașul lui de baștină ca să-l repare. În lipsa unei licitații publice, făcând uz de legislația discretă. Bani pentru confortul alesului local nu erau planificați, dar s-au găsit. În total, peste jumătate de milion de lei. Cea mai mare parte dintre ei au fost luați din bugetul preconizat pentru reparația unei încăperi administrative. Datele se regăsesc într-o nouă investigație realizată de către RISE Moldova.
Apartamentul de serviciu al președintelui de raion se află într-un bloc cu cinci etaje din centrul orașului Rîșcani. Are două odăi și ocupă 43,5 metri pătrați. (Detalii, AICI) De acasă și până la serviciu, lui Vasile Secrieru îi ia doar câteva minute de mers pe jos.
CEREREA
10 noiembrie 2020. Vasile Secrieru adresează o cerere către Consiliul Raional (CR) Rîșcani prin care solicită să i se ofere locuință de serviciu. La acel moment, Secrieru era de un an președinte al raionului Rîșcani și locuia în apartamentul unui membru al Partidului Socialiștilor.
Vasile SECRIERU: De când m-am mutat la Rîșcani, am locuit la un coleg de-al nostru [din PSRM]. E un apartament cu trei camere pe care mi l-a transmis pentru a trăi pentru o perioadă scurtă de timp.
CR Rîșcani avea deja în proprietate trei apartamente de serviciu, dar toate erau ocupate: unul – de un procuror, iar celelalte două – de familiile a două cadre medicale.
10 decembrie 2020. La o exact o lună de la cererea lui Secrieru, consiliul raional se întrunește în ședință și decide distribuirea a 498 de mii de lei, „ținând cont de solicitările adresate”.
Astfel, 60 de mii de lei sunt redirecționați către parcul din satul Mihăileni, 73 de mii – spitalului raional și 100 de mii – pentru iluminatul stradal din satul Hiliuți. Însă cei mai mulți bani – 265 de mii de lei, adică peste jumătate din suma pusă în discuție, sunt alocați primului subiect de pe ordinea de zi – procurarea unui spațiu locativ. Detalii, AICI
APARTAMENTUL
16 decembrie 2020. Zis și făcut. În nicio săptămână, fără a organiza vreo licitație publică, contractul de cumpărare a unui apartament de 43,5 metri pătrați este semnat de însuși președintele raionului Rîșcani, cel căruia îi și era destinată locuința.
Vasile SECRIERU: A fost o persoană responsabilă din cadrul consiliului care a căutat ce propuneri (apartamente – n.r.) sunt în perioada respectivă. Am văzut câteva și, conform calitate-preț/amplasare, am decis acest apartament să-l achiziționăm.
Legislația lasă la discreția instituțiilor publice dacă vor sau nu să organizeze licitație publică pentru achizițiile mai mici de 250 de mii de lei (fără TVA). Astfel, autoritatea poate contracta direct agenții economici și să ceară oferte.
17 decembrie 2020. A doua zi după procurarea apartamentului, la fel, fără organizarea unei licitații publice, Secrieru contractează o firmă care să-l repare. Valoarea contractului – aproape 268 de mii de lei, mai mult cu trei mii de lei decât prețul apartamentului.
Vasile SECRIERU: Poate pentru cineva suma ar fi exagerată, cred că toți din noi […] cunoaștem cât este de costisitor lucrul și materialele, cu atât mai mult că, în ultima perioadă, acestea s-au scumpit.
Când au fost alocați banii pentru reparație, angajații consiliului raional nu ne-au putut comunica, scrie RISE. Suma a fost atribuită de Aparatul Președintelui raionului Rîșcani dintr-un buget preconizat pentru reparația unei încăperi administrative.
REPARAȚIA
Apartamentul de serviciu achiziționat de autoritățile din Rîșcani pentru președintele raionului a fost modificat până la cel mai mic detaliu, conform devizului de cheltuieli. Ferestrele, ușile și caloriferele au fost înlocuite cu altele noi. Pardoseala a fost prevăzută cu sistem de încălzire. S-a intervenit la tavan și la tencuiala de pe pereți. Și nu oarecum, ci din greu. Peste cinci tone de ipsos au mers la lucrările de tencuire, potrivit documentelor oficiale.
23 decembrie 2020. Procesul-verbal de recepție finală a lucrărilor este semnat, ceea ce înseamnă că reparația s-a încheiat. Astfel, reiese că firma din Fălești a avut nevoie de doar șase zile pentru a efectua toate lucrările.
Cum de i-a reușit o astfel de performanță, nu e clar. Mai ales că, potrivit devizului de cheltuieli, doi muncitori au lucrat câte 50 de ore fiecare, adică cel puțin 4 zile, dacă ar fi lucrat câte 12 ore pe zi, doar ca să tencuiască pereții unui dormitor.
22 ianuarie 2021. La o lună după finisarea reparației, CR Rîșcani se întrunește în ședință și decide să ofere locuința de serviciu nimeni altuia decât președintelui raionului Rîșcani, Vasile Secrieru. Detalii, AICI
PREȘEDINTELE – PLECAT ÎN ALT RAION
Am mers și la Rîșcani, dar nici președintele consiliului raional nu a fost de găsit. Mașina sa personală era parcată în spatele blocului în care locuiește, dar la locul lui de muncă ni s-a spus că Vasile Secrieru este plecat „în teritoriu”.
L-am sunat să aflăm când revine și am reușit să-l întrebăm doar despre fereastra de 12 mii de lei instalată la balcon, fără să pomenim despre cele cinci tone de ipsos, despre care îl întrebasem, cu câteva ore mai devreme, pe administratorul companiei care a făcut reparație în apartament.
Vasile SECRIERU: Sunt în deplasare, m-am dus în chestiuni de serviciu. Nu sunt în raion, am ieșit din raion. […]V-am transmis și devizul, tot v-am transmis, ce doriți?! Vreți să scoatem acuma teracota de acolo, să scoatem să vedeți ce este dedesubt, cât s-o turnat beton?! Vreți dvs. să trăiți acolo, în apartament? Trăiți dvs.!.
Citiți investigația integral pe RISE.MD.