Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

(VIDEO) Nu au ajuns în Moldova, dar deja au fost repartizate! Pentru ce vor fi cheltuite cele 600 de mln oferite de UE

04 Iun. 2021, 10:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
04 Iun. 2021, 10:17 // Politica //  Petru Cosoi

Miercuri, 2 iunie, Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 milioane EUR în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, susținute prin garanții financiare. Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19 din țară.

În cadrul unei conferințe de presă susținută de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și Katarína Mathernová, Director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, a fost explicat în ce direcții vor fi alocate cele 600 de milioane de euro.

Astfel, în următorii trei ani, 220 de milioane de euro vor merge pentru gestionarea corectă s banilor publici. Alte 100 de milioane vor fi redirecționate pentru susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Aproximativ 230 de milioane vor fi alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii. Potrivit Maiei Sandu, acest pilon include și conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Pilonul nr. 4 prevede alocarea a 25 de mln. pentru sistemul de educație, iar alte 25 de mln. vor fi redirecționate pentru reforma justiției și lupta împotriva corupției.

În concluzie, Maia Sandu a precizat că acești bani vor ajunge în Republica Moldova doar dacă instituțiile din țară vor depune efort pentru lupta împotriva corupției, reformarea sistemului de drept și îmbunătățirea mediului de afaceri.

De asemenea, aceasta a mulțumit oficialilor europeni pentru suportul acordat.

Suntem onorați că la moment Republica Moldova este singura țară care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică.

ULTIMA ORĂ! Uniunea Europeană va acorda țării noastre 600 de milioane EUR în următorii trei ani

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 11:46
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 11:46 // Economie //  Valentina Buză

Vineri, 15 octombrie, a fost publicată în Montorul Oficial modificarea Codului de executare, prin care au fost aprobate măsurile ce au drept scop crearea unui mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor debitorului și membrii familie sale, scrie portalul de știri economice Bani.md.

Potrivit modificările, urmărirea bunurilor imobile ale debitorului nu va fi efectuată în cazul documentelor executorii privind creanțele a căror valoare nu depășește 15 salarii medii pe economie (13 0740 lei), în situația în care debitorul și familia sa au unica viză de domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca soțul/soția, copilul minor sau persoana aflată la întreținere să nu dețină o altă locuință în proprietate sau în folosință.

Potrivit legii, va fi interzisă evacuarea silită din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu, în perioada 1 decembrie – 1 martie, dacă creditorul nu va face dovada că debitorul și membrii familiei au la dispoziție o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta. Prevederea se va aplica și în cazul declarării stării de urgență, de asediu /război și a stării de urgență în sănătate publică.

A fost extinsă și lista bunurilor debitorului care nu pot fi urmărite: obiectele necesare debitorului pentru a-și continua exercitarea profesiei, autovehiculul care valorează cel mult 5 salarii medii pe economie, obiectele de cult religios, inventarul agricol, dacă debitorul se ocupă cu agricultura. Nu vor putea fi urmărite nici bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, dacă valoarea fiecăruia nu depășește suma de 5000 de lei.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare, la sfârșitul lunii iunie în Republica Moldova erau 164 de organizații de microfinanțare. Activele totale constituiau 11,2 miliarde de lei. Valoarea totală a creditelor acordate a însumat 8,8 miliarde de lei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie