Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Câte șapte ani de închisoare pentru jaf dintr-o grădiniță. Doi bărbați din municipiul Chișinău, cercetați penal

04 Iun. 2021, 10:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Iun. 2021, 10:13 // Societate //  Valentina Buză

Au sustras mai multe bunuri dintr-o grădiniță din satul Tocuz, raionul Căușeni, iar acum riscă să-și petreacă următorii ani după gratii. Vorbim despre doi bărbați de 26 și, respectiv 28 de ani, locuitori ai comunelor Bubuieci și Trușeni, mun. Chișinău, reținuți de oamenii legii și cercetați penal pentru jaf.

Potrivit informațiilor, poliția din Căușeni a fost sesizată la 2 iunie, de o angajată a grădiniței precum că persoane necunoscute cu măști pe față, au pătruns în interiorul grădiniței prin forțarea geamului din termopan, de unde au sustras bunuri evaluate la circa 3900 de lei.

Ca urmare a măsurilor speciale de investigații, a doua zi, suspecții au fost identificați și reținuți pentru 72 de ore.

„Au fost depistate și bunurile sustrase ( două boxe, două modem-uri pentru conexiune la internet și o stație de călcat rufe) care au fost  recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală”, spune poliția.

Indivizii nu sunt la prima abatere de la lege, anterior au mai fost judecați pentru diverse infracțiuni.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru jaf, iar conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de o asemenea infracțiune riscă de la cinci la șapte ani de închisoare cu (sau fără) amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.