Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Primele 50 de milioane de euro din cele 600 oferite de UE au ajuns în Moldova în noiembrie 2020. Când ajunge tranșa II

04 Iun. 2021, 11:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
04 Iun. 2021, 11:14 // Politica //  Petru Cosoi

Prima tranșă de 50 de milioane de euro din cele 600 anunțate de către Comisia Europeană a ajuns în Republica Moldova la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Bani, oferiți fără condiționalități, fac parte din pachetul de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro destinat unui număr de zece parteneri din cadrul politicii de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus.

Potrivit Directorului general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, o a doua tranșă urmează să fie executat în luna septembrie a acestui an numai în baza îndeplinirii unor condiționalități.

În acest context, oficialul european precizează că debursarea banilor în toamna acestui an va avea loc doar în cazul în care noul Guvern și noul Parlament să aibă o agendă reformatoare.

Înțelegem că aceste resurse se vor materializa dacă va exist efort serios din partea tuturor instituțiilor țării, efort ca acești bani să fie folosiți în interesul cetățenilor, dovezi clare că instituțiile sunt capabile să oprească corupția, să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri, a declarat Maia Sandu.

Este și mai important să ne asiguram că agenții economici nu sunt hărțuiți de tot felul de instituții ale statului, nu li se cere să plătească tot felul de taxe ilegale și multe alte lucruri. Aceste resurse vor fi folosite și vor avea rezultate bune dacă va exista efort ca aceste rezultate să fie obținute, a aăugat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt principale așteptări pe care le are UE în raport cu Republica Moldova.

De menționat că, o parte din aceste resurse financiare sunt donații și credite oferite la o dobândă avantajoasă.

(VIDEO) Nu au ajuns în Moldova, dar deja au fost repartizate! Pentru ce vor fi cheltuite cele 600 de mln oferite de UE

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:39 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a dezvăluit faptul că în cadrul Ministerului încă mai activează persoane loiale fostului șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, informează Realitatea.md. Mai mult, acele persoane mai au și posibilitatea să ia anumite decizii, susține ministra.

„Sunt acei, care se bravează cu faptul că dacă nu au zburat până acum, înseamnă că au mână liberă de a activa…

Unii imediat au depus raport de demisie, alții au depus raport peste o lună-două. Unii continuă să stea pe poziții și spun că au pile. Noi căutăm să vedem unde au ei pile. Totodată, nu neapărat își desfășoară activitatea, dar sunt vizați în unele anchete. Și ei stau pe stand-by, ca să vadă până unde vom ajunge noi cu controlul și ce vom face mai departe”, a declarat Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Realitatea.md menționează că Gheorghe Cavcaliuc se află peste hotarele țării. El este anchetat și învinuit de fabricarea de dosare. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au dispus plasarea lui în arest preventiv și au emis un mandat de căutare a lui pe plan internațional.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală