Curs valutar
  • EUR
    21.2832
    0%
  • USD
    17.9234
    0%
  • RUB
    0.2450
    0%
  • RON
    4.3242
    0%
  • UAH
    0.6668
    0%

Africa se confruntă cu un nou val agresiv de Covid-19

02 Iul. 2021, 22:22
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Iul. 2021, 22:22 // În Lume //  Cristina Vlah

Un nou val agresiv a secerat zeci de mii de vieți în Africa, condus de noua tulpină Delta a Covid-19. În țările africane, mai puțin de 2% din populație au acces la vaccinuri, informează Realitatea.md cu referire la euronews.

Potrivit sursei, variant Delta și Delta+ au fost detectate în peste 97% din testele efectuate în Uganda și în peste 79% în Congo. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vineri, 2 iulie, au fost raportate peste 20 de mii de cazuri de infectare în Africa de Sud, iar 66 323 de persoane au decedat în total.

„Viteza de răspândire în cel de-al treilea val epidemic e ceva ce nu am mai întâlnit. Este o variantă mult mai contagioasă, care împinge Africa către un pericol de un nou nivel.

O transmisie mai rapidă înseamnă mai multe boli, mai multe decese, de aceea fiecare trebuie să acționeze în sensul prevenției și a stopării ca aceasta să se transforme într-o tragedie”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, director regional pentru Africa a Organizației Mondiale a Sănătății.

În Johannesburg spitalele sunt arhipline, iar peste 5 mii de angajați au fost implicați suplimentar în activitățile medicale.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate