Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

UE a venit cu priorități de cooperare cu Moldova și celelalte țări din Parteneriatul Estic

02 Iul. 2021, 23:42
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Iul. 2021, 23:42 // În Lume //  Cristina Vlah

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au prezentat o propunere cu privire la prioritățile de cooperare cu Republica Moldova, dar și celelalte țări ale Parteneriatului Estic pentru următorii ani, informează Realitatea.md.

Propunerile se bazează pe cele cinci obiective stabilite pe termen lung, definite pentru viitorul Parteneriatului Estic în martie 2020. Acestea sunt: împreună pentru economii rezistente, sustenabile și integrate; împreună pentru instituții responsabile, supremația legii și securitate; împreună pentru un mediu și un climat rezilient; împreună pentru o transofrmare digitală rezilientă; împreună pentru societăți echidistante, reziliente, inclusive și corecte privind egalitatea de gen.

Propunerile vor fi discutate cu țările partenere, statele membre ale UE, societatea civilă și cu alte părți interesate importante, ținându-se cont de cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic din decembrie 2021.

Propunerile sunt susținute de un Plan Economic și de Investiții de 2,3 miliarde de euro în subvenții, combinări și granturi, cu potențialul de a mobiliza până la 17 miliarde de euro în investiții publice și private. Această propunere va contribui la discuțiile privind viitoarea politică a Parteneriatului Estic.

Înaltul reprezentant Josep Borrell susține că Parteneriatul Estic rămâne prioritar pe agenda Uniunii Europene.  „Vrem să creăm o agendă care să răspundă provocărilor – și oportunităților – fără precedent, din prezent, făcând-o potrivită pentru viitor. În centrul activității noastre se va promova democrația, buna guvernare și statul de drept, care sunt atât de importante pentru a obține rezultate pozitive și concrete în cooperarea noastră. Acest lucru include Belarusul, unde vrem să sprijinim în continuare oamenii prin intermediul Parteneriatului nostru Estic”, a afirmat Borrell.

Agenda cuprinzătoare axată pe redresare, reziliență și reformă, include selectarea a zece obiective prioritare stabilite pentru 2025 cu angajamente clare în toate domeniile primordiale de cooperare. Acestea cuprind domenii precum: sprijinul suplimentar pentru 500.000 de IMM-uri, construirea sau modernizarea a 3.000 km de drumuri și căi ferate prioritare în conformitate cu standardele UE, abordarea amenințărilor hibride și cele legate de cibernetică, combaterea corupției, reducerea consumului de energie cu cel puțin 20% în 250.000 de gospodării, îmbunătățirea accesului la apă potabilă și aer calitativ, accesul sporit la internet de mare viteză în 80% din gospodării, asistența pentru vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății, sprijin suplimentar pentru societatea civilă și mass-media independentă, oportunități de mobilitate pentru 70.000 de studenți, cercetători și tineri.

Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 cu scopul de a consolida și aprofunda relațiile politice și economice dintre UE, statele sale membre și șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul s-a dezvoltat în funcție de interesele, ambițiile și progresele fiecărui partener, permițând diferențierea într-un mod flexibil și incluziv, abordarea provocărilor comune și globale și promovarea integrării regionale în comun.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate