Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Foto Chat secret între Gheorghe Cavcaliuc și Igor Dodon: Kremlinovici-Goțman, Rise.md

03 Iul. 2021, 07:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
03 Iul. 2021, 07:00 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnaliștii de la Rise Moldova au publicat un material informativ cu privire la niște discuții online între liderul PSRM, Igor Dodon, și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, informează Realitatea.md. Potrivit sursei, cei doi au comunicat intens în perioada 2015-2016, când Dodon a fost deputat, apoi președinte al Republicii Moldova.

Dodon folosea numele de utilizator: „#Kremlinovici”, iar Cavcaliuc, din poziția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, se ascundea sub nickname-ul: „Goțman”.

„Din mesajele analizate reiese că Gheorghe Cavcaliuc era persoană de încredere pentru Igor Dodon, din moment ce îl felicita regulat cu ocazia diferitor evenimente politice, îi expedia fotografii personale din deplasări de serviciu peste hotare, discutau despre politică și alți lideri de partide, dar îi trimitea liderului socialist și note de informare despre activitate poliției.

De regulă, Goțman începea discuțiile cu „Salut dl. Președinte!”.

Pe 28 octombrie (2015 – reiese din documentarea noastră – n.r.) Goțman îi expediază lui Kremlinovici două fotografii cu un carnet de partid al unui membru PSRM, în care se regăsesc mai multe date personale, și l-a întrebat: „Îl cunoașteți?”

– Kremlinovici: Nu prea.

– Goțman: A fost reținut pentru viol la Bălți și se prezintă ca membru de partid și amenință că toți vor avea probleme. Vina este dovedită.

– Kremlinovici: Transit [SiC]

În aceeași zi, între cei doi a avut loc și un schimb de apeluri. Ulterior, Goțman i-a spus lui Kremlinovici să verifice notificările de pe aplicația Viber.

Omul despre care întreba Cavcaliuc se numește Dumitru Tudoroi. După discuția cu Dodon, acesta a fost condamnat la 3 ani și două luni de închisoare pentru viol și furt”, se menționează în articol.

În replică, Gheorghe Cavcaliuc a negat implicarea sa în asemenea discuții, catalogându-le drept falsuri. „În perioada în care am fost adjunct al șefului Inspectoratului General de Poliție, aveam un singur număr oficial de telefon – 078 71X XXX (numărul de telefon a fost depersonalizat – n.r.).

Comunicăm exclusiv folosind acest număr de telefon. ”Discuțiile” la care faceți referință sunt un fals care nu are nimic în comun cu mine. Acest lucru poate fi demonstrat ușor.

Vă recomand să solicitați o descifrare a tuturor abonaților cu care am comunicat la telefon sau prin mesagerie”, se menționează în răspunsul oferit de Cavcaliuc.

Atât Gheorghe Cavcaliuc, cât și Igor Dodon, sunt concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Gheorghe Cavcaliuc a intrat în poliție în 2003, în calitate de inspector la Strășeni, iar în 2009 a fost comisar adjunct pentru lucrul operativ în cadrul Comisariatului General al Poliției mun. Chişinău.

În 2014 a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, funcție din care își dă demisia în iunie 2019. Acest eveniment din cariera lui Cavcaliuc a coincis cu plecarea Partidului Democrat de la guvernare.

Un an mai târziu, fondează Partidul „Acasă Construim Europa” și se lansează în politică, fiind președintele formațiunii. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, PACE s-a înregistrat în cursa electorală, iar Gheorghe Cavcaliuc se găsește pe poziția a cincea în listă.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate