Curs valutar
 • EUR
  20.3353
  0.0984%
 • USD
  17.4725
  0.1156%
 • RUB
  0.2490
  1.4458%
 • RON
  4.1113
  0.1192%
 • UAH
  0.6648
  0.1203%

AUDIO, VIDEO Cavcaliuc dând indicații în dosarul „Baștovoi”: avans, bani, arme. Reacția acestuia: „Un atac mediatic!”

02 Iul. 2021, 08:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 08:10 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baștovoi, a prezentat aseară la Jurnal TV înregistrări audio a unei discuții dintre Gheorghe Cavcaliuc și Ghenadii Ciugureanu. În înregistrare Gheorghe Cavcaliuc îl instructează pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar trebui să conțină o înregistrarea audio (care urma să devină probă la dosar), făcută la întâlnirea cu Vladimir Mișcoi, unul dintre învinuiții din dosar, dar care conform schemei improvizată de Gheorghe Cavcaliuc era „un simplu executant” pus la cale de Andrei Baștovoi. Vineri dimineața liderul PACE a venit cu o reacție!

Sursa citată scrie că, în înregistrarea audio, Gheorghe Cavacliuc îl instruiește pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar urma să discute cu Vladimir Mișcoi privind lichidarea peste hotarele țării a lui Vladimir Mișcoi, Anatol Stati și Gabriel Stati, iar de omorul acestora urma să fie învinuit Andrei Baștovoi. Înregistrarea audio ar fi fost făcută în luna august 2011, când Andrei Baștovoi și feciorul său Valentin erau deținuți în penitenciarul nr 13. Dosarul pornit pe numele lui Baștovoi pentru așa zisa comandă de lichidare fizică a celor trei persoane a fost deschis în baza principalului martor Vladimir Mișcoi.

„Această înregistrare audio a fost descoperită întâmplător de noi. Ea era în față la începutul înregistrării pe CD și nu se auzea nimic. Noi când am audiat dosarul în ședință era o porțiune în CD de 15 minute în care nu se auzea nimic. Și s-a propus ascultăm în continuare sau dăm peste, și s-a decis că dăm peste și am pornit de acolo de unde vorbea acest Ciugureanu cu Mișcoi. Calitatea înregistrării era foarte proastă și eu am rugat unul dintre avocați să intervină la o cunoștință de a mea să curețe această înregistrare, să încercăm să obținem o calitate ca să o putem desluși. Și acela a curățit așa de bine încât a depistat această înregistrare. Deja la Apel noi am insistat și l-am chemat pe domnul respectiv în calitate de specialist, el a povestit în instanță cu ce metode a curățit, dar asta nu a impresionat foarte tare judecata că era totul stabilit. După aceea a dispărut această probă din dosar, când am vrut la al doilea apel să reascultăm nu am mai găsit. Noi copia o aveam, dar din dosar a dispărut”, a explicat Andrei Baștovoi.

Andrei Baștovoi susține că președintele Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și procurorul Lilian Cociu „au cusut cu ață albă acest dosar de o mie și ceva de pagini. Gheorghe Cavcaliuc a construit această poveste”.

Anatolie Macovei, fost angajat MAI, a declarat în această seară la Jurnal TV că Ghenadii Ciugureanu ar fi fost șantajat de Gheorghe Cavcacliuc și alte persoane.

Vineri dimineața, Gheorghe Cavcaliuc, care acum este lider de partid – PACE – cu care a intrat în cursa electorală pentru alegeri parlamentare anticipate, a reacționat. Potrivit acestuia este un atac mediatic „plătit de Renato Usatîi”.

„Acum două săptămâni, am anunțat că se pregătește un atac mediatic asupra mea, pus la cale de Renato Usatîi, cu mâinile celor de la Jurnal TV, pe care i-a plătit generos ca să promoveze falsuri. Vedeți aici comentariul meu despre această pseudo-investigație și tarifele „presei independente” pentru promovarea falsurilor la comanda unor concurenți electorali ajunși în pragul disperării de creșterea popularității Partidului PACE și a susținerii din partea cetățenilor. Știu că Usatîi nu se oprește din fabricarea minciunilor și „a plasat o nouă comandă”, de această dată la Rise”, a învinuit Gheorghe Cavcaliuc.

Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013, la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei petroliere „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Atunci denunțul a fost făcut de către omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi. În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la opt ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul Baștovoi a fost purtat din instanță în instanță peste trei ani.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13. Amintim că soția lui Andrei Baștovoi, Svetlana Baștovoi, a decedat în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 20:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 20:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Pentru lunile octombrie și noiembrie, Gazprom a rezervat volume a câte 31 mln de metri cubi de gaze per zi.  La data de 25 octombrie, volumul de gaze prin gazoductul Iamal-Europa a scăzut până la 8 mln de metri cubi pe zi, scrie unian.net cu referire la agenția de presă TASS.

Reprezentanții concernului rus au explicat acest lucru prin faptul că dau curs solicitărilor parvenite de la clienții, care deja au contracte încheiate cu Gazprom. Scăderea volumului de livrare a gazelor desigur va duce la creșteri de prețuri în Europa, precum și în țările Asociate Europei.

Gazoductul Iamal-Europa este o conductă internațională de gaze, care trece prin teritoriul a patru țări: Rusia, Belarus, Polonia și Germania. Capacitatea sa de transport este de 32,9 mlrd de metri cubi de gaze per an.

Prețurile la gaze

La data de 6 octombrie, prețurile de vânzare a gazelor în Europa au crescut până la 2 000 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Acesta a constituit un record absolut de preț pentru gaze.

În acest sens, cinci țări ale UE au cerut o anchetă privind creșterea exagerată a prețurilor la gaze. Astfel, Franța, Spania, Cehia, România și Grecia au semnat o declarație comună, prin care au cerut ca să fie aprobate niște reguli comune privind achiziționarea gazelor natural, ca să mai amelioreze din creșterea bruscă a prețurilor la rezursele de gaz.

Printre cauzele de bază ale creșterii bruște a prețului la gaze în Europa – se numără și rezervele mici în depozitele de gaz, dar și tempourile scăzute de pompare a volumului necesar de gaze, provocate de deficitul ofertanților.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”