Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

DOC Unul din avocații lui Platon și-ar fi falsificat testul la Covid-19 în pozitiv pentru o decizie de judecată

02 Iul. 2021, 07:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 07:50 // Societate //  Realitatea.md

Ion Crețu, unul din avocații lui Veaceslav Platon, ar fi falsificat testul la Covid-19 în pozitiv. Asta i-ar fi permis lui și colegului său Alexandr Bernaz, al doilea avocat al controversatului om de afaceri, să obțină o decizie favorabilă la Curtea de Apel Chișinău pe subiectul clădirilor „Centrul de Modă” și „ASITO”. Despre asta a scris Deschide.md cu referire la surse cărora le-a păstrat anonimatul, publicând și niște documente în acest sens.

La începutul lunii mai, la Judecătoria Ciocana, s-a examinat legalitatea acțiunilor procurorului general privind anularea a unei ordonanțe de recunoaștere în calitate de corpuri delicte a celor două bunuri la cererea avocaților lui Platon. În cadrul ședinței din 5 mai, avocatul Ion Crețu a depus o cerere de amânare a judecării cazului, motivul fiind suspiciunea de infectare cu COVID-19. Acesta a prezentat și o copie cu rezultatul investigației medicale din care nu a fost clar că acesta ar fi fost infectat.

După mai multe tergiversări din partea apărătorilor lui Platon, instanța a respins cererea acestora din lipsa de probe, iar dosarul a fost examinat în lipsa acestora.

Ca urmare, Crețu și Bernaz au contestat la Curtea de Apel acțiunile magistraților Judecătoriei Chișinău. Crețu a prezentat și un test pozitiv COVID-19, eliberat de un laborator privat din mun.Chișinău, cu semne de falsificare. Anume acest test a servit temei pentru care judecătorii CA Chișinău au admis, la data de 8 iunie, cererea avocaților lui Platon și au casat încheierea primei instanțe, restituind-o la rejudecare în alt complet. În încheierea Curții de Apel s-a menționat că judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău „neîntemeiat au respins cererile de amânare a ședinței de judecată, trecând la etapa dezbaterilor în lipsa avocaților lui Platon”.

Ulterior, în cadrul unei expertize s-ar fi stabilit că „testul pozitiv” este falsificat. Astfel, prin acțiunile sale, avocații lui Platon au indus în eroare magistrații Curții de Apel. La moment, pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru falsificarea probelor de către avocatul Crețu.

Roman Eremciuc, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, sediul Centru, a confirmat informația și susține că în acest caz este inițiat un proces penal care se află în examinare la IP Centru, iar mai multe detalii am putea afla de la Poliție. De altă parte, Sabina Grițco, ofițerul de urmărire penală care examinează cazul, a declarat că nu confirmă și nici nu infirmă acest caz. Fiind întrebată la ce etapă se află examinare procesului penal și când acesta ar urma să ajungă în instanță, a declarat că nu ne poate oferi detalii făcând trimitere la secretul anchetei.

„Eu să am un dosar penal? Eu nu știu de asta. Eu personal nu am falsificat nimic. Cum am primit informația de la Invitro eu așa am transmis-o mai departe la judecată. Dumneavoastră poate cunoașteți mai multe informații, eu nu cunosc nimic…”, a reacționat avocatul Ion Crețu pentru sursa citată.

Exact peste 4 minute, a revenit cu un apel și a spus că nu a înțeles întrebările pentru că era la volan. Întrebat repetat dacă cunoaște că ar avea deschis un dosar penal pentru falsificarea probelor, avocatul declarat următoarele: „Russu Vladimir care este în colaborare cu Vladimir Plahotniuc, care este implicat cu imobilele ASITO și Centrul de Modă, după ce a pierdut la Curtea de Apel, deja încearcă a mă atăca personal pe mine și deja vrea cu ajutorul unor persoane să-mi deshidă un dosar penal. Eu am primit testul la Covid l-am dat. Eu deja de vreo trei ori am fost bolnav de Covid. Am trecut testul. Ca de obicei poșta electronică m-a informat că am fost testat pozitiv iar eu am informat instanța”.

Sursa citată amintește că, la începutul lunii aprilie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a admis plângerile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol” și a dispus anularea a 6 ordonanțe, emise anterior de PCCOCS, prin care cele două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate. În concret, este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise în posesia și folosința SRL ”Interprimcolect” și , respectiv, ”Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Veaceslav Platon. Prin urmare, Procurorul General a restabilit drepturile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol”, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Vladimir Russu, dispunând restituirea celor două imobile proprietarului.

Veaceslav Platon nu a fost de acord cu această ordonanță și a contestat-o în instanța de judecată.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 12:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 12:50 // Actualitate //  Valentina Buză

Republica Moldova a atins pragul de 𝟏.𝟎𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate de la începutul campaniei de vaccinare. Astfel, persoana care a atins pragul de 1.000.000 e Axenia Ungureanu în vârstă de 48 de ani, originară din satul Fîrlădeni, raionul Hîncești care s-a vaccinat în cadrul Oficiului Medicilor de Familie Bozieni, Hîncești.

„Doamna Axenia, vă mulțumim că ați ales să vă protejați viața şi să manifestați dragoste pentru cei dragi! Mulțumim cetățenilor pentru grija față de sănătatea proprie și a celor dragi. Sunteți un exemplu de responsabilitate și implicare la bunăstarea societății! De asemenea, ne exprimăm recunoştința pentru munca lucrătorilor medicali în această luptă cu virusul Sars-Cov-2, precum şi implicarea lor în procesul de vaccinare”, spun autoritățile.

Realitatea.md amintește că campania de vaccinare în Republica Moldova a început la data de 2 martie curent.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid