Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

Anunțul de angajare care a stârnit SCANDAL: Moldovatransgaz caută secretar/ă cu „aspect fizic prezentabil”

02 Iul. 2021, 08:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 08:49 // Societate //  Realitatea.md

„Moldovatransgaz” SRL a anunțat un concurs joi, 1 iulie curent, pentru funcția vacantă de secretar(ă)/asistent(ă) de director, iar una din cerințe față de candidați și candidate a fost „să aibă un aspect fizic prezentabil”. Da, da. Tocmai ați citit o cerință discriminatorie într-un anunț de angajare, ceea ce a și stârnit scandal printre oameni.

Cerința de a avea un „aspect fizic prezentabil” a fost plasată pe locul nr. 1, înainte de următoarea cerință de „studii superioare”. Pe internet s-a făcut haz, dar cu un gust amar și cu multe semne de întrebare, cum ar fi de ce este mai important să arăți bine, în loc să cunoști sau să te descurci pe domeniul de activitate.

„Mai întâi aspectul fizic, apoi studiile”; „După ce criterii decid care e aspectul prezentabil?”; „Aspectul fizic va fi testat prin metoda pipăitului.”; „Asta sună așa de subiectiv și la voia abuzului”.

După acest scandal, Moldovatransgaz a scos această cerință din anunțul de angajare.

Cert este faptul că la o simplă cercetarea pe motorul de căutare Google despre alte anunțuri de angajare, găsim des cerința de „aspect fizic prezentabil” și iarăși este plasată pe primul loc în întreaga listă.

Anunțurile de angajare care favorizează o persoană sau alta sunt discriminatorii. Pentru anumite cerințe angajatorul poate fi chiar sancționat. Astfel, dacă credeți că un anunț de angajare vă limitează ilegal să depuneți dosarul, puteți scrie o plângere la Consiliul pentru prevenirea sau eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Ca informare și pentru angajatori, inclusiv pentru Moldovatransgaz, același Consiliu a elaborat un ghid practic la întocmirea anunțurilor de recrutare. Nu ezitați să-l consultați!

„Moldovatransgaz” SRL  este una dintre principalele întreprinderi care furnizează tranzitul de gaze naturale către țările din regiunea balcanică (România, Bulgaria, Turcia), către consumatori din Ucraina și Republica Moldova. Structura organizatorică a companiei „Moldovatransgaz” SRL constă din 3 unități de producție liniară (Drochia, Chișinău, Vulcănești). Director este Iurie Dolghier.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate