Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

Presa rusă: Gazprom a acționat R Moldova în judecată, pentru datoriile la gaze

18 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Mai 2021, 07:00 // Economie //  Cristina Vlah

Compania rusă Gazprom s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, cerând de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 mln de dolari pentru gazele naturale livrate în 2018, informează Realitatea.md cu referire la publicația „Взгляд”.

Într-o dare de seamă a companiei, se menționează că o adresare în acest sens a fost lansată în luna februarie.

„În februarie 2021, „Gazprom” s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, contra SA „Moldovagaz” (Republica Moldova) și cere datorii în valoare de 370 518 092,46 dolari SUA, pentru gazele naturale livrate în anul 2018. Data ședinței de judecată nu a fost indicată”, se menționează în document.

Anterior, Camera de Comerț și Industrie din Rusia a îndeplinit în totalitate cererea Gazprom de a recupera de la Moldovagaz 246,4 milioane de dolari pentru gaze în 2017. Procesul a fost intentat în decembrie 2019.

Menționăm, că acordul pentru tranzitul și furnizarea resurselor energetice rusești este valabil până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, administrația de la Tiraspol – 13,44%, iar alți acționari – 1,23% din acțiuni.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 09:50
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
24 Iun. 2021, 09:50 // Life //  Realitatea.md

Spider-Man a luat o pauză de la lupta împotriva criminalității săptămâna aceasta pentru a-l vizita pe Papa Francisc la Vatican. În timpul audienței săptămânale a Papei, miercuri, un participant îmbrăcat în Spider-Man a fost văzut în secțiunea VIP din curtea San Damaso din Vatican.

Audiența papală are loc în fiecare miercuri, când Papa se află la Roma și oferă vizitatorilor șansa de a vedea și de a interacționa cu Papa în timp ce acesta oferă mici învățături, lecturi și rugăciuni, conform PapalAudience.org.

Purtând costumul complet al îndrăgitului supererou Marvel, inclusiv corpul roșu strâns și acoperirea capului, Spider-Man – a cărui identitate s-a dovedit ulterior a fi Mattia Villardita – a stat liniștit lângă un preot și a ascultat slujba Papei.

La finalul audienței papale, Villardita, în vârstă de 27 de ani, a avut șansa de a-l întâlni personal pe Papa.

Într-o fotografie care pare a fi scoasă direct dintr-un film, Papa Francisc a fost fotografiat salutându-l pe Villardita și strângându-i fericit mâna. În timpul schimbului lor, Villardita i-a dăruit Papei o mască Spider-Man, care a fost văzută în mâna Papei.

Potrivit Reuters, Villardita, din nordul Italiei, a fost un invitat VIP pentru munca sa de a se îmbrăca în Spider-Man și a vizita copiii bolnavi în spital.

Mai târziu în acea zi, Villardita trebuia să viziteze spitalul pediatric al Vaticanului pentru a aduce zâmbete pe fețele copiilor – dar nu înainte de a face câteva selfie-uri cu participanții mai tineri din public, a informat Associated Press.

Vorbind cu AP despre întâlnirea sa de miercuri, Villardita a explicat că i-a dat Papei Francisc una dintre măștile sale „ca semn, pentru a-i spune că, prin acești ochi, văd zilnic durerea copiilor bolnavi din spitale”.

„A fost foarte interesant pentru că Papa Francisc a înțeles imediat misiunea mea”, a adăugat Villardita pentru AP.

Nu este prima dată când Villardita a fost onorat pentru munca sa. Anul trecut, președintele italian Sergio Mattarella i-a înmânat lui Villardita un premiu pentru că a adus bucurie copiilor din spital.

Villardita a spus Vaticanului că a efectuat peste 1.400 de apeluri video către copiii din spital în ultimul an, deoarece nu a putut vizita personal copii din cauza pandemiei.

Ulterior, Vaticanul l-a descris ca „într-adevăr un super-erou bun”.