Agricultorii vor ajunge vineri, 16 februarie curent, în fața Parlamentului. Potrivit surselor Realitatea, fermierii se vor aduna începând cu 11:00 la protest.
Conform președintelui Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, membrii nu a fost invitați la întrevederea de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), la care urmează să participe și premierul Dorin Recean. Slusari, însă, nu a exclus că pentru discuții puteau fi chemați separat agricultorii din raioanele Moldovei.
Participarea premierului la discuții a fost confirmată pentru Realitatea de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Deocamdată, ora întrevederii nu a fost anunțată public. Redacția Realitatea a reușit să afle că discuțiile vor avea loc la ora 13:00, iar MAIA urmează să comunice alte detalii despre eveniment.
Fermierii au deblocat joi după-amiază vama Leușeni, potrivit Poliției de Frontieră. Aceștia susțin că protestele vor continua și în ziua de vineri.
„Deoarece fermierii au anunțat că vor protesta și pe parcursul zilei de mâine, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal recomandă călătorilor din timp să aleagă alte puncte de trecere din proximitate. Optați pentru PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta (program de lucru 08:00 – 20:00)”, au anunțat autoritățile.
Protestele fermierilor au fost reluate luni, iar drept urmare drumurile de acces spre vămile Leușeni, Costești și Oancea au fost blocate. Tehnica agricolă a staționat în mijlocul mai multor șosele din țară, iar întrevederea de miercuri cu ministrul Bolea, desfășurată la Cahul, a durat doar 15 minute, manifestanții insistând că vor să vorbească cu Recean, Grosu și Sandu.
Printre revindecările invocate de fermieri se numără distribuirea motorinei din România, demisia șefului de la Agricultură și plăți de 1000 de lei la hectar.
Anterior, premierul a cerut protestatarilor să respecte drepturile celorlalți cetățeni, iar ministrul Agriculturii anunța despre crearea unui Consiliu, din care vor face parte și fermierii, responsabil pentru acordarea ajutorului gradual și țintit, în funcție de problemele pe care le au producătorii agricoli din Moldova.
Ultimul mesaj al ministrului Vladimir Bolea, adresat Agricultorilor, s-a referit la partajarea celor 50 de milioane de lei pentru fermierii care au suferit din cauza secetei sau furtunii în anul 2023. El le-a transmis că au 20 de zile la dispoziție pentru a depune dosarele la AIPA.