Uniunea Europeană nu vede de ce ar fi necesar să prelungească acordul privind transportul de gaze rusești spre Europa prin Ucraina, înainte de expirarea acestuia, lucru care ar urma să se întâmple la finalul anului, a declarat joi, 15 februarie curent, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Ucraina a anunțat deja că nu va mai declanșa discuții cu Rusia în privința acestui acord. Potrivit înțelegerii pe cinci ani convenite între Moscova și Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina şi plăteşte Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de gazoducte.
Kadri Simson a precizat că analizele efectuate de UE arată că ţările deservite de această rută de tranzit a gazelor, printre care se numără Austria, Italia şi Slovacia, vor fi în măsură să îşi asigure aprovizionarea din surse alternative.
”Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de gaze cu Rusia, care va expira la finele acestui an” le-a spus Kadri Simson membrilor unei comisii din Parlamentul European. ”Pe baza analizelor noastre preliminare, există soluţii alternative pentru aprovizionarea acestor ţări care primesc în continuare anumite cantităţi de gaze via ruta ucraineană”, a adăugat comisarul european.
Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a anunțat că țara sa explorează ideea de a încheia contactul pe termen lung prin care OMV cupără gaze de la Gazprom, parte a unor măsuri radicale, în contextul în care războiul din Ucraina va intra în curând în al treilea an.
Ministerul Energiei din Austria a prevăzut, de asemenea, să impună companiilor care vând gaze în Austria obligația de a lua măsuri concrete pentru a reduce proporția de gaze rusești din mixul lor.
Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerință, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege, a spus ea.
Chiar dacă livrările prin conducte au fost reduse, fapt relevat de Eurostat, livrările de gaze naturale lichefiate rusești spre Europa au înregistrat o creștere în 2022, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE şi consultată de Reuters.
Cu toate acestea, cantităţile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanşarea războiului din Ucraina.