Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat perioada în care în Republica Moldova vor începe a fi testate analizele de laborator pentru identificarea noilor tulpini de Covid-19, informează Realitatea.md.
Potrivit ministrei, acest lucru va fi posibil la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.
„La momentul de față a fost adus tot echipamentul necesar și se lucrează la aranjarea și implementarea lui, care ține de metodele de secvențiere și ne vor oferi posibilitatea să depistăm diferite tulpini aici, la noi în Moldova.
Să spun că trimiterea analizelor la laborator pentru testarea tulpinii Delta, mare descoperire nu vom face. O să discutăm cu laboratoare din România, ca să ne preia într-un timp mai rapid, să avem cercetare. De obicei, ele așa se fac, la o oarecare perioadă de timp, nu se repetă la fiecare săptămână”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova1.
Realitatea.md menționează că anterior, analizele pentru depistarea variantei Delta a Covid-19 au fost transmise într-un laborator din Germania, iar rezutatele au fost confirmative.
În ritmul revenirii la origini a început a doua ediție a Festivalului Lupilor. Evenimentul i-a adunat alături pe mai mulți artiști din Republica Moldova, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu, Tudor Ungureanu și Ansamblul Ștefan Vodă, dar și pe maestrul Nicolae Botgros, dar și cântăreață americană de origine română Laura Bretan, care s-a conectat online, alături de Media Show Grup, fiind lansat și albumul „Inimă Sălbatică”.
Proiectul ORIGINI reprezintă mișcarea culturală bazată pe ideea de redescoperire, modernizare și prezentare într-o manieră inedită a tradițiilor și datinilor moștenite de la strămoși. Prin intermediul artei și culturii, acesta își propune să devină o expresie a neamului, oferindu-ne ocazia să ne apropiem de natură, de strămoși și de origini.
Au venit cu mai multe detalii despre proiect organizatorii proiectului MEDIA SHOW GRUP și Alex Calancea, Dl Andrei Chistol, consilier de stat al Ministerului Culturii sub egida căruia al doilea an consecutiv e proiectul, Ion Ursache, șeful secției Cultură și Turism a Consiliului Raional Glodeni, Alexei Vidrașco, sculptor, precum și alți parteneri ai proiectului.
Programul proiectului este orientat spre atragerea moldovenilor, dar și a turiștilor din afara țării, în zone mai puțin explorate, însă cu potențial turistic, inspirând oamenii să se aventureze în drumeții și să se lase pătrunși de specificul vieții localnicilor.
Festivalul Lupilor este un concept care cuprinde tradiția strămoșească, fiind punctul de legătură între oameni și mai presus de toate între trăirile pe care le avem pe parcursul vieții, susțin organizatorii.
ORIGINI. Hora în Lunca Prutului. Concerte Lupii lui Calancea, Ansamblul Ștefan Vodă și formații locale:
pe 12 iunie în defileul Varatic;
pe 26 iunie la Zimbrăria din Pădurea Domnească, invitați speciali – TRIGON;
pe 17 iulie șa lacul Beleu.
FESTIVALUL LUPILOR cu camping, activități, expoziții, ateliere, târg, într-un loc pitoresc la ca 50 km de la Chișinău.
12 august – deschiderea Festivalului Lupilor cu toate componentele sale. Seară în compania DJ MARCUS LAWYER și DJ din România.
13 august – activități pe parcursul zilei. După amiază și seara: LUPII lui Calancea, Ansamblul Ștefan Vodă, Surorile Osoianu, GUZ, Frate Gheorghe, ADA, DJ MARCUS LAWYER;
14 august – activități pe parcursul zilei. După amiază ne întâlnim cu Plăieșii, după care savurăm PARAZIȚII.
FESTIVALUL LUPILOR la TEATRUL VERDE din Chișinău:
18 august – concert cu o fuziune inedită între Alex Calancea Band, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Laura Bretan, pianistul Giora Linenberg, naista Adriana Babin.
19 august – concert spectaculos cu LUPII și LĂUTARII.
FESTIVALUL LUPILOR în ROMÂNIA
09 septembrie – Concert inedit a LUPILOR și LĂUTARILOR în București la ARENELE ROMANE.
Urmăriți pe Facebook și Instagram paginile Festivalul Lupilor, Origini, Lupii lui Calancea și descoperiți alte detalii ale proiectului, iar detalii despre bilete găsiți aici.