Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Alegeri în Bulgaria: Partidul fostului premier pe locul 1, la diferență mică de unul populist condus de un cântăreț

12 Iul. 2021, 09:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 09:26 // În Lume //  Realitatea.md

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov a obţinut 23,9% din voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, conform datelor Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 95% din buletine.

Noul partid anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN) se situează pe poziţia a doua, foarte aproape, obţinând 23,7% din voturi la acest scrutin, al treilea din trei luni, mai arată datele oficiale.

Formaţiunile anti-corupţie „Bulgaria Democrată” şi „În picioare! Mafia, afară!”, potenţialii partenerii de coaliţie ai ITN, au primit 12,6%, respectiv 5% din voturi.

Socialiştii au obţinut 13,6%, iar partidul MRF, al etnicilor turci, 10,6%.

Rezultatele finale sunt aşteptate joi, informează Agerpres.

Organizarea de noi alegeri a devenit necesară după trei încercări eşuate de a forma un guvern. Bulgaria a organizat al doilea rând de alegeri parlamentare în mai puțin de șase luni, după ce fostul premier Boiko Borisov nu a reușit să formeze o coaliție de guvernare în urma alegerilor din luna aprilie.

Cântărețul care a ajuns politician

Deși nu are nicio experiență politică anterioară, Slavi Trifonov a fost un critic puternic al clasei politice din Bulgaria vreme de trei decenii. A început să lucreze în televiziune la începutul anilor ‘90, la scurt timp după căderea comunismului. S-a alăturat distribuției „Ku-Ku”, unul dintre primele programe de satiră politică din Bulgaria postcomunistă, conform Politico Europe.

În 2000, Trifonov a devenit gazda unei talk show la bTV, primul canal de televiziune privat la nivel național din Bulgaria. Inspirată de emisiunile americane, producția lui Trifonov s-a transformat într-unul dintre cele mai urmărite programe de televiziune din Bulgaria.

În ultimii ani, înclinațiile politice ale lui Trifonov au devenit tot mai puternice. În 2016 a inițiat un referendum național privind dreptul de vot și finanțarea partidelor politice. A organizat, de asemenea, un eveniment de casting de tip reality show pentru a recruta următoarea generație de politicieni bulgari. În 2019, Trifanov s-a reorientat cu totul spre politică și și-a creat propriul partid. Inspirat de unul din cântecele sale, el a numit inițial partidul “Nu există un asemenea stat”, o expresie care exemplifica frustrarea cetățenilor față de instituțiile disfuncționale ale țării. După ce o instanță bulgară a refuzat să înregistreze partidul, pe motiv că acesta utiliza steagul național în sigla sa, Trifanov a optat în cele din urmă pentru numele unuia din albumele sale: “Există un astfel de popor”.

Patriotismul a fost unul din elementele cheie abordate de Trifanov, aducându-l chiar în prim plan în perioada premergătoare alegerilor din aprilie. Adorat de mulți pentru carisma și talentele sale artistice și respins de alții, care văd versurile și muzica sa ca fiind vulgare, de-a lungul anilor Trifonov a devenit o figură care a polarizat societatea din Bulgaria și continuă să facă acest lucru.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 10:34 // În Lume //  Realitatea.md

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu are probleme grave de sănătate, potrivit serviciilor de informații sud-coreene. Acest lucru a fost raportat de agenția Renhap cu referire la deputații parlamentului sud-coreean.

Anterior, Televiziunea Centrală a RPDC a arătat imagini din discursul lui Kim Jong-un la un seminar pentru comandanți și lucrători de partid din Armata Populară Coreeană. Imaginile arătau că liderul nord-coreean avea o o bandă pe ceafă. În acest sens, mass-media a răspândit speculații cu privire la starea de sănătate a politicianului.

Șeful sud-coreean de informații Park Chi Won a negat zvonurile despre boala lui Kim Jong-un. El a dezvăluit informații că banda a fost îndepărtată după câteva zile, iar în locul său politicianul nu avea cicatrici.

Judecând după mersul ușor și filmările în care se înclină profund atunci când salută, nu există semne de probleme de sănătate, îl citează presa pe șeful serviciului de informații.

La începutul lunii iunie, slăbirea dramatică a lui Kim Jong-un a declanșat zvonuri despre boala sa. Scăderea ponderii liderului țării a fost chiar menționată oficial de către mass-media de stat din RPDC. În același timp, unii experți au sugerat că tranziția unui politician către un stil de viață mai sănătos ar putea sta în spatele pierderii bruște de greutate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate