Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

ALERTĂ: Link malițios distribuit pe Messenger. NU ÎL ACCESA

22 Iul. 2021, 11:26
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
22 Iul. 2021, 11:26 // Sci-tech //  Valentina Buză

Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât și în engleză. Echipa CERT-RO a publicat săptămâna trecută o avertizare despre această metodă de atac.

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirecționează victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv spywareadware sau chiar ransomware.

Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.

 

Recomandări:

Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul ‘seamănă cu tine’, este puternic indicat să NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, este recomandat să:

 • Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA).
 • Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
 • Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:
 • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
 • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute;
 • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 17:25 // Politica //  Tatiana Rusnac

Mai în glumă mai în serios, însă fostul șef al IGP, ex-ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a devenit protagonistul unui interviu chiar de după gratii, pe Facebook.

Pe pagina sa oficială a fost postat un interviu text, iar Pînzari ar fi răspuns la întrebări prin intermediul avocatului, se anunță în postare.

În interviu, Alexandru Pînzari susține că adevărul va ieși la iveală, iar cineva i-ar fi atribuit ilegalități pe care nu le-a comis. Mai mult, Pînzari declară că:

„Suntem în Republica Moldova, unde trebuie să admitem orice idee, orice scenariu. Totodată, sincer mi-ar părea rău dacă se va dovedi că cineva a ales să-şi facă imagine în faţa noii puteri, încercând să-şi demonstreze aşa-zisa eficienţă, călcând în picioare tot ce înseamnă normă legală sau drepturi ale omului.”

Interviul integral poate fi citit mai jos.

Dle Pînzari, de ce credeţi că aţi fost plasat în arest. Consideraţi întemeiate acuzaţiile ce vi se aduc?

A.P.: Cu siguranţă, motivele plasării mele în arest sunt altele decât cele invocate oficial. Dacă s-ar fi urmat strict litera legii, nu s-ar fi ajuns nici măcar la începerea urmăririi penale în cazul meu, nu tocmai la arest. Toate acţiunile mele au fost perfect legale şi cei ce instrumentează dosarul cunosc perfect acest lucru. Ca să nu mai vorbim deja că arestul preventiv e o măsură extremă, care se aplică în condiţii strict stabilite de lege. În cazul meu, nici vorbă de astfel de condiţii nu este. Deci, şi arestul preventiv e ilegal, şi acuzaţiile ce mi se aduc sunt nefondate.

Credeţi că este întâmplător faptul că aţi fost plasat în arest anume acum când la putere vine altă forţă politică?

A.P.: Suntem în Republica Moldova, unde trebuie să admitem orice idee, orice scenariu. Totodată, sincer mi-ar părea rău dacă se va dovedi că cineva a ales să-şi facă imagine în faţa noii puteri, încercând să-şi demonstreze aşa-zisa eficienţă, călcând în picioare tot ce înseamnă normă legală sau drepturi ale omului. Cu siguranţă, în timp adevărul va ieşi la iveală, dar, repet, sincer mi-ar părea rău dacă ceea ce mi se întâmplă este în legătură directă cu schimbarea puterii în Moldova.

Activitatea politică pe care o desfăşuraţi are legătură cu ceea ce vi se întâmplă?

A.P.: Admit ideea că activitatea mea politică a deranjat pe cineva, dar nu sunt omul care să arunc declaraţii fără a avea probe. Voi examina lucrurile şi din acest punct de vedere, or, dacă există interes politic, mai devreme sau mai târziu, acest lucru va ieşi la iveală. Dar, totodată, admit ideea că şi precedenta mea activitate a deranjat pe mulţi şmecheraşi, care acum, sub motive inventate, încearcă să se răzbune. Fiind în fruntea IGP, multora le-am stricat schemele ce le aduceau venituri fabuloase. Ca ziarişti puteţi să faceţi investigaţii la temă ca să vă convingeţi că mulţi din cei pe care i-am pus atunci la punct şi-ar dori să se răzbune.

Ar putea fi careva legătură între plasarea Dvs. în arest şi activităţile de business pe care le aveţi?

A.P.: Eu nu am activităţi de business şi am spus acest lucru nu o dată. Altceva este că unii şi-ar dori ca despre mine să se spună că am afaceri şi până acum au promovat intens aceste minciuni. Dar, dacă cineva crede că eu am business-uri şi îşi face careva planuri legate de persoana mea în acest sens, îl aşteaptă o mare dezamăgire.

Ceea ce vi se întâmplă acum vă poate ştirbi serios imaginea. Spre exemplu reputaţia pe care o aveţi în rândurile poliţiştilor.

A.P.: Mă mândresc cu faptul că, pe durata mandatului meu, poliţiştii au recăpătat încrederea că ceea ce fac e bine pentru cetăţeni, gradul de încredere al cetăţenilor în poliție a crescut de la 21% la 46%, iar salariile poliţiştilor au crescut în medie cu 12%. Multe lucruri bune am făcut împreună cu efectivul poliţienesc în acea perioadă şi acestor oameni nu trebuie să vină cineva dintr-o parte să le spună cine e Alexandru Pânzari. Eu îi stimez şi îi apreciez enorm şi sunt sigur că aceste sentimente sunt reciproce.

„Cât despre imaginea publică, într-adevăr este lezată acum urmare a abuzurilor ce se comit în raport cu mine. Dar sunt sigur că adevărul va ieşi la iveală şi prejudiciul de imagine care mi-a fost cauzat va fi reparat”, ar fi spus Pînzari avocatului său.

Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată