Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO PDM, în căutarea unui sediu nou. În septembrie ar urma să se mute „în casă nouă”

22 Iul. 2021, 11:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iul. 2021, 11:31 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Democrat din Moldova (PDM) este în căutarea unui nou sediu, după ce au părăsit vechea locație, pe motiv că este dată în chirie unor alți chiriași. Anunțul a fost făcut chiar de către secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan în cadrul unei emisiuni televizate.

Alexandru Jizdan a precizat că, deja în luna septembrie PDM urmează să găsească un nou sediu, întrucât până în luna august, vechiul sediu îl pot folosi, deși spune politicianul că acum toți sunt în vacanță.

„Eu le sunt recunoscător tuturor oamenilor care ne-au ajutat cu acest sediu pentru toată această perioadă. Sediul dat se dă în chirie deja unei noi companii și noi suntem în căutarea unei noi locații. Definitiv vom pleca din acest oficiu din luna august. Acum toți sunt în vacanță. Când vom reveni deja în septembrie urmează să căutăm un nou sediu”, a spus Jizdan.

Precizăm că, PDM își avea oficiul pe strada Tighina din centrul Capitalei, edificiu care a fost oferit gratuit de către președintele de onoare al democraților Dumitru Diacov, căruia îi aparține imobilul. Din cauza întreținerii clădirii, care ar costa destul de mult, s-a luat decizia ca să fie dat în chirie unei noi companii.

Precizăm că, în perioada în care PDM s-a aflat la guvernare, formațiunea și-a schimbat sediul de pe strada Tighina pe strada Armenească, în vechea clădire care a aparținut liderul PCRM, Vladimir Voronin, pe care au amenajat-o și securizat-o la maximum. Oficiul PDM cuprindea patru nivele cu parcare subterană ce însuma circa 1 500 de metri pătrați, fiind înconjurată de un gard înalt.

După alegerile din 24 februarie 2019, PDM s-a mutat la vechiul oficiu de pe strada Tighina, rezultat al plecării lui Vlad Plahotniuc din țară, și pierderii puterii de către democrați.

 

 

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:08 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Lichidatorul companiei Colaj SRL, aflată în procedură de faliment, anunţă scoaterea în vânzare a cinematografului Patria. Imobilul va fi vândut la o licitație cu strigare, care va avea loc pe 13 august 2021. Potrivit anunţului, bunul imobil ce poartă numele celebrului regizor Emil Loteanu, din centrul Capitalei, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 80 milioane lei, care coincide cu cel de acum trei ani, scrie Mold-street.

În descriere se menţionează că bunul este compus dintr-o construcţie de cultură şi agrement, cu suprafaţa la sol de 2.542,1 metri pătraţi şi un teren aferent de 0,231 hectare.

Acontul de participare constituie 2% din costul bunului scos la licitaţie, adică 1,6 milioane lei, iar pasul de licitaţie – 10% din preţul iniţial al lotului. Pentru examinarea bunului expus spre vânzare, la locul aflării acestora, biletul costă o mie de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Imobilul a fost reparat capital în anul 2013, iar anterior se menţiona că se vinde cu tot utilajul necesar pentru activitatea cinematografului, dar și echipamentul performant din sălile de film.

Clădirea a aparținut anterior omului de afaceri Victor Șelin, la fel ca și alte cinematografe Patria. Tot el a fost proprietarul restaurantului Sănătate, demolat recent. Din 2010 el nu mai este proprietarul acestor clădiri.

Firma care deține cinematograful se află în procedură de insolvabilitate din 2020 și are ca unic asociat compania Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, o societate anonimă din Luxembourg.

Cinematograful „Patria” este una dintre primele clădiri cu destinație publică postbelică. Se află pe locul unde anterior era construită clădirea Adunării Nobilimii basarabene, devenită în 1921 sediul Teatrului Național. A fost proiectată de arhitectul Henrik von Lonsky, se arată într-un rezumat al istoriei edificiului, realizat de arhitecta Nesterova Tamara, de la Institutul Patrimoniului Cultural.

În 1935 Teatrul și-a stopat activitatea pentru reconstrucția capitală a clădirii, proiectul modernizării fiind realizat de arhitectul Ernest Dodeaud din București.

Sursele scrise confirmă că clădirea a intrat în perioada sovietică în stare ruinată, pe locul căreia a fost construit cinematograful „Patria”, conform proiectului arhitectului sovietic Valentin Voițehovschi (1909–1977). Arhitectul povestea studenților săi despre aprecierea înaltă dată planimetriei confortabile a clădirii de către muncitori în timpul construcției. În fișa biografică de la Arhiva UTM, printre lucrările sale profesorul V. Voițehovschi a menționat și „cinematograful «Patria», anul 1951”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate