Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Alerte de călătorie pentru moldoveni! Reguli noi în Ucraina, Austria și alte țări cu destinație turistică

02 Iul. 2021, 20:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Iul. 2021, 20:02 // Societate //  Cristina Vlah

Noile reguli de călătorie au fost publicate astăzi pentru cetățenii Republicii Moldova, care planifică o vacanță turistică peste hotare, informează Realitatea.md.

În Ucraina a fost inclusă o nouă regulă, pe lângă prezentarea testelor negative privind Covid-19 sau certificatele privind vaccinarea contra coronaviruslui și polița de asigurare medicală. Regula îi vizează pe cei care vin din Federația Rusă, India, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sau  Portugalia, precum și persoanele, care s-au aflat pe teritoriul acestor state cel puțin 7 zile. Lor li se va interzice trecerea frontierei de stat a Ucrainei fără un rezultat negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, care va fi efectuat contra plată nemijlocit în punctele de trecere. În acest caz, cetățenii R Moldova nu vor fi obligați să prezinte la punctul de trecere testul preliminar la Covid-19 (prin metoda PCR sau testării rapide). Toate aceste măsuri sunt legate de pericolul noii variante Delta a coronavirusului.

În Austria, certificatele de vaccinare din Republica Moldova nu sunt recunoscute. Cetățenii Republicii Moldova, pot intra în Austria cu condiția ca aceștia să aibă dreptul de a sta în baza:

 1. unei vize de tip D eliberată de Austria sau
 2. unui permis de ședere sau
 3. a documentației necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

În Bulgaria. Bulgarii au inclus țara noastră în „zona oranj”. Asta presupune că moldovenii pot intra pe teritoriul țării bulgare, dar cu anumite condiții: Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19; Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

În Grecia. Cetățenii moldoveni au liber de a călători în Grecia cu pașapoartele biometrice, dar în scop turistic. Condițiile de intrare:

 • PCR negativ Covid-19 – în ultimele 72 ore (rezultatul fiind emis de un laborator acreditat, în una din limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă,) sau
 • Rapid test – în ultimele 48 ore, sau
 • confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni), sau
 • confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze (rapel))
 • Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR

Alte detalii despre călătoriile peste hotare, le puteți citi accesând aici.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate