Curs valutar
 • EUR
  20.3353
  0.0984%
 • USD
  17.4725
  0.1156%
 • RUB
  0.2490
  1.4458%
 • RON
  4.1113
  0.1192%
 • UAH
  0.6648
  0.1203%

Alerte de călătorie pentru moldoveni! Reguli noi în Ucraina, Austria și alte țări cu destinație turistică

02 Iul. 2021, 20:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Iul. 2021, 20:02 // Societate //  Cristina Vlah

Noile reguli de călătorie au fost publicate astăzi pentru cetățenii Republicii Moldova, care planifică o vacanță turistică peste hotare, informează Realitatea.md.

În Ucraina a fost inclusă o nouă regulă, pe lângă prezentarea testelor negative privind Covid-19 sau certificatele privind vaccinarea contra coronaviruslui și polița de asigurare medicală. Regula îi vizează pe cei care vin din Federația Rusă, India, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sau  Portugalia, precum și persoanele, care s-au aflat pe teritoriul acestor state cel puțin 7 zile. Lor li se va interzice trecerea frontierei de stat a Ucrainei fără un rezultat negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, care va fi efectuat contra plată nemijlocit în punctele de trecere. În acest caz, cetățenii R Moldova nu vor fi obligați să prezinte la punctul de trecere testul preliminar la Covid-19 (prin metoda PCR sau testării rapide). Toate aceste măsuri sunt legate de pericolul noii variante Delta a coronavirusului.

În Austria, certificatele de vaccinare din Republica Moldova nu sunt recunoscute. Cetățenii Republicii Moldova, pot intra în Austria cu condiția ca aceștia să aibă dreptul de a sta în baza:

 1. unei vize de tip D eliberată de Austria sau
 2. unui permis de ședere sau
 3. a documentației necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

În Bulgaria. Bulgarii au inclus țara noastră în „zona oranj”. Asta presupune că moldovenii pot intra pe teritoriul țării bulgare, dar cu anumite condiții: Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19; Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

În Grecia. Cetățenii moldoveni au liber de a călători în Grecia cu pașapoartele biometrice, dar în scop turistic. Condițiile de intrare:

 • PCR negativ Covid-19 – în ultimele 72 ore (rezultatul fiind emis de un laborator acreditat, în una din limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă,) sau
 • Rapid test – în ultimele 48 ore, sau
 • confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni), sau
 • confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze (rapel))
 • Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR

Alte detalii despre călătoriile peste hotare, le puteți citi accesând aici.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 18:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
25 Oct. 2021, 18:46 // Actualitate //  Realitatea.md

Pe strada Hîncești din Capitală a fost amenajată o parcare „din contul trotuarului cu acces direct de pe carosabil”. O informație în acest sens a fost publicată de către fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda.

Potrivit lui Victor Chironda, parcarea are indicator special și nici nu corespunde normelor de proiectare. 

„Parcarea nu are dimensiunile necesare și șoferii ridica mașinile pe trotuar sau le lasă parțial pe carosabil, fapt care îngreunează circulația. Dacă parcarea este autorizată, de ce nu are semnalizarea corespunzătoare și nu respectă normativele? Dacă nu este autorizata, cum a fost posibilă amenajarea ei? Doar primarul Ceban ține toate construcțiile sub control personal”, scrie Chironda. 

Totodată, fostul viceprimar al Capitalei susține că în anul 2020, a semnat o dispoziție care interzice astfel de amenajări de parcări.

„Când un agent economic din zonă a fost la mine cu asemenea solicitare, i-am explicat că str. Hîncești este o stradă de transit, cu flux mare de transport public, și conform normelor și principiilor de organizare a circulației rutiere în oraș, amenajarea parcărilor în așa mod este imposibilă. Există și o dispoziție semnată de mine în 2020 care interzice expres astfel de amenajare de parcări. Se vede că după demiterea mea acest lucru a devenit posibil. Și există o singură explicație – corupția și/sau incompetența”, susține Victor Chironda.

Realitatea.md amintește că funcția de viceprimar a orașului Chișinău a rămas vacantă după ce Victor Chironda fost demis.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”