Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Programul cultural pentru acest weekend în Capitală! Unde te poți delecta cu muzică bună în luna lui Cuptor?

02 Iul. 2021, 18:18
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iul. 2021, 18:18 // Life //  Tatiana Rusnac

Un nou weekend, alte manifestări cultural-artistice. Locuitorii Capitalei sunt invitați să petreacă frumos timpul, începând cu ora 11:00 și până la 21:00, în toate sectoarele orașului.

Programul evenimentelor include și un Festival al tinerilor meșteșugari, care are drept scop promovarea meșteșugăritului și a valorilor naționale în rândul tinerilor.

Mâine, în Parcul „Alunelul” se va desfășura un eveniment festiv dedicat cuplurilor longevive din municipiul Chișinău, care au împlinit în acest an 50 sau 60 de ani de la oficierea căsătoriei.

Activitățile sunt organizate de preturile de sector, în colaborare cu subdiviziunile de profil ale Primăriei municipiului Chișinău, iar evenimentul va putea fi urmărit LIVE pe Rlive.md.

De asemenea, sâmbătă, în Parcul „Valea Morilor” va avea loc manifestarea cultural – artistică cu genericul: „Sînzienele” – concert susținut de colectivele de copii de la CCC „Floarea Soarelui”; Ansamblul de fluierași „Cimbrișor”, conducător Victor Dumbrăveanu; Ansamblul de violoniști, conducător artistic Vlad Crețu; Ansamblul de dans, conducător Igor Tomșa; Ansamblul vocal-instrumental, conducător artistic Valeriu Cataraga; Colaj de melodii, interpret Marina Dumbrăveanu; Recital de poezii, conducător artistic Valeriu Țurcanu.  

Scuarul din strada Kiev, 1 – manifestare cultural-artistică cu genericul: „Ziua Comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfânt” – Popas literar. 

Scuarul DETS Ciocana,  strada Alecu Russo, 57 – manifestare cultural-artistică cu genericul: „Dedicație Chișinăului” – concert susținut de Formația „Fulger” a Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială a IGP a MAI, conducător artistic Valentin Palancica.

Parcul „Alunelul” – Eveniment festiv dedicat cuplurilor longevive din municipiul Chișinău (16:30-19:00).

Evenimente frumoase vor avea loc și duminică, 4 iulie.

Scuarul „Academiei” – manifestare cultural-artistică cu genericul: „Colorăm vara” – activități artistice cu copiii de la Centrul pentru Copii și Adolescenți  „Politehnic”; Concurs muzical de karaoke; Atelier de pictură realizat cu  elevii CCTCA „ Politehnic”; Concursul desenului pe asfalt; Atelier de  creație la aeromodelism; Recital de poezii CCC „Fantastic”.

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din   str. Miron Costin – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Vie-i forța neamului” –  Concert susținut de formația „Fulger” a Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială a IGP a MAI.

Parcul „Alunelul” – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Festivalul tinerilor meșteri populari” – Expoziție a tinerilor meșteri populari; Program de concert cu participarea artiștilor profesioniști.

Scuarul DETS Ciocana,  strada Alecu Russo, 57 – manifestare cultural-artistică cu genericul „Petale muzicale” – Concert de muzică și dans susținut de copiii de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Convorbitorul”.

Evenimentele enunțate au drept scop valorificarea potențialului artistic al comunităților de artă, prin comunicarea între generațiile de artiști și tinerii, promovarea valorilor artistice autohtone, precum și stimularea interesului publicului-spectator pentru recunoașterea creațiilor artistice autentice.

Activitățile vor fi desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19, mai specifică organizatorii.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate