Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Alexandr Lukașenko a comentat pentru prima dată incidentul cu implicarea Ryanair și detenția lui Roman Protasevici

26 Mai 2021, 11:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Mai 2021, 11:55 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele belarus, Alexander Lukașenko a comentat ultimele evenimente din jurul Belarusului provocate de aterizarea forțată a unui avion de pasageri Ryanair și de arestarea jurnalistului Roman Protasevich.

„Ce ar fi trebuit să facem pe fundalul unei cascade de minerit de la adresele IP ale Poloniei? Am acționat complet legal. Ce s-ar fi întâmplat dacă dintr-o dată sistemele de siguranță ale centralei nucleare ar fi fost puse în alertă?”, a comentat Lukașenko în cadrul unui briefing.

Totodată, el a menționat că mesajul despre exploatarea avionului a venit din Elveția. 

Potrivit lui Lukașenko, echipajul s-a consultat cu proprietarii avionului și aeroportul din Vilnius, dar a decis să aterizeze la Minsk. În același timp, Lukașenko a caracterizat informațiile despre forțarea liniei de aterizare de către avionul de lupte MiG-29 drept o minciună absolută.

Lukașenko a reacționat și la arestarea jurnalistului Protasevici. El a cerut apărătorilor occidentali să răspundă la ce servicii speciale lucrează cei doi deținuți.

„Toată lumea va răspunde pentru crimele sale. Este o chestiune de timp”, a declarat Lukașenko.

 • Pe 23 mai, un avion Ryanair, pe ruta Atena-Vilnius, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk. După aterizare, autoritățile țării i-au reținut pe fondatorul canalului de opoziție Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita sa, care se aflau la bord.
 • Imediat au apărut informații că Alexandr Lukașenko a trimis un avion MiG-29 pentru a intercepta linia Ryanair cu fostul redactor șef al NEXTA la bord.
 • În aceeași zi, 23 mai, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat interceptarea liniei Ryanair cu un avion de luptă.
 • Circumstanțele aterizării forțate a companiei aeriene Ryanair din Minsk vor fi investigate de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).
 • La rândul său, Ryanair, într-un comentariu la aterizarea forțată a aeronavelor sale, a remarcat că partea din Belarus a primit un mesaj despre o amenințare la adresa securității la bordul avionului. În același timp, transportatorul nu și-a amintit că avionul său a fost interceptat de un avion belarus, iar după aterizare, jurnalistul Roman Protasevici și prietena sa au fost scoși din zbor.
 • O serie de țări europene au anunțat posibila introducere a unor sancțiuni împotriva Belarusului pentru acest incident. În plus, unele companii aeriene au încetat imediat să utilizeze spațiul aerian al Belarusului.

De asemenea, Ucraina a oprit complet traficul aerian cu Belarus și redirecționează toate zborurile ocolind acest spațiu. Iar Lituania și Marea Britanie au interzis deja intrarea în țară a avioanelor care călătoresc prin Belarus.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.