Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Scenariul reținerii lui Roman Protasevici a fost scris la Moscova? Interviu fulger cu un oficial ucrainean

25 Mai 2021, 16:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 16:23 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Fostul ministru de externe al Ucrainei, Volodymyr Ohryzko, a discutat cu UNIAN pentru a explica de ce Ucraina va trebui să sacrifice „relațiile bune” cu Belarus, dacă este posibil ca scenariul „detenției” lui Roman Protasevici să fi fost scris la Moscova și de ce Occidentul colectiv trebuie să aplice sancțiuni dure împotriva dictatorului cu referire la acțiunile sale.

După ce Belarusul a deturnat un avion Ryanair la Minsk, la bordul căruia se afla fondatorul canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici, a indignat lumea și a provocat reacții dure. Uniunea Europeană a avertizat Republica Belarus despre consecințele și planurile de a discuta problema la nivelul liderilor blocului. În Ucraina, Guvernul se va întruni pentru o reuniune extraordinară astăzi.

Care credeți că va fi răspunsul Occidentului la incidentul cu avionul, care a fost forțat să aterizeze în Minsk, printr-un act de piraterie aeriană? Se vor impune noi sancțiuni?

Dacă nu vor exista sancțiuni, atunci Occidentul va da dovadă de lipsă de dinți. Acest lucru va însemna că atât Belarusul, cât și Rusia pot face orice vor, suprimând pe oricine. Acesta este un act terorist, nu există nicio îndoială. Aici trebuie luată o decizie politică. Dacă este, vor exista sancțiuni. Nu este o problemă să le formulăm. 

Pot fi impuse atât sancțiuni politice, cât și economice. Există multe astfel de sancțiuni: de la oprirea transferului de mărfuri prin Belarus către Rusia și din Rusia; interzicerea zborurilor avioanelor bieloruse în Europa; interzicerea achiziționării de mărfuri din Belarus. Există zeci de astfel de posibilități. 

Dacă va fi aplicată o sancțiune de „nimic”, atunci pentru Putin, pentru Lukașenko, pentru toți dictatorii spațiului post-sovietic, va însemna că pot acționa în continuare astfel, chiar mai mult.

Și credeți că Occidentul colectiv este pregătit pentru pași mai duri?

Într-o zi sau două vom afla despre asta.

Ar trebui să așteptăm reacția UE sau ar trebui să începem să dezvoltăm noi înșine astfel de sancțiuni?

Putem să fim solidari cu poziția europeană, dar o putem face independent, suntem un stat independent. Cred că cea mai eficientă poziție ar fi să așteptăm reacția UE. Acest lucru arată încă o dată că vrem să lucrăm în aceeași relație politică cu UE. 

Dar probabil vor fi și cei care vor spune că nu este nevoie să ne grăbim, că acest lucru va avea un impact negativ și asupra Ucrainei, susținând că suntem vecini și că avem legături economice strânse.

Sancțiunile au cu siguranță un efect negativ asupra celor care le impun. Dar există principii care sunt mai valoroase.

În opinia dumneavoastră, Rusia ar putea sta în spatele acestui atac terorist (un astfel de scenariu este deja discutat)? Ar putea fi că au planificat toate acestea pentru a avea și mai multă pârghie asupra lui Alexander Lukashenko?

Trebuie să existe motive pentru acuzații, altfel vor fi fantezii politice. Este clar însă că regimurile Lukașenko și Putin sunt unite prin respingerea opoziției, încercările lor de a suprima opoziția în toate modurile posibile. Vedeți cum Moscova îl otrăvește pe Navalny, interzice tot ceea ce ține de libertatea presei și a cuvântului. Minsk începe să deturneze avioane. Aceste lucruri le unesc. Se sprijină reciproc și se bucură pentru succesul celuilalt. Nu am nicio îndoială despre asta. Nimic nu poate fi exclus, dar nimic nu poate fi confirmat încă.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău