Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Washington Post, despre Alexandr Lukashenko: A sosit momentul să-i dăm un răspuns dur acestui dictator crud și rău

25 Mai 2021, 13:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 13:14 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Călătoriile aeriene, precum și tranzacțiile financiare sau traficul rutier, sunt supuse unor reguli complexe din motive de siguranță. Când liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko, a ordonat unui avion de pasageri să se întoarcă duminică spre Minsk pentru a putea aresta la bord un jurnalist de opoziție, el a încălcat cu îndrăzneală aceste reguli.

„A sosit momentul să-i dăm un răspuns dur acestui dictator crud și rău”, scrie într-un editorial din Washington Post.

Guvernul Lukashenko a informat echipajul zborului Ryanair 4978 că o bombă ar fi fost instalată la bordul avionului. Acest lucru s-a întâmplat tocmai când linia a survolat Belarusul, îndreptându-se spre Lituania. După aceea, un avion de pasageri a interceptat un MiG-29 din Belarus, forțându-l să aterizeze, astfel încât jurnalistul de 26 de ani, Roman Protasevici, a fost arestat.

Protasevici este cofondatorul canalului NEXTA de pe platforma Telegram. Canalul a devenit principala sursă de știri despre protestele împotriva lui Lukashenko, care a trucat alegerile prezidențiale de anul trecut pentru a-și continua guvernarea. Afirmațiile false ale guvernului Lukashenko privind o bombă în avion încalcă Convenția de la Montreal din 1970 privind suprimarea atacurilor ilegale împotriva siguranței aviației civile. Belarus a ratificat acest document.

„O persoană comite o încălcare dacă comunică ilegal și deliberat informații, despre care știe în prealabil neadevărul, punând astfel în pericol siguranța aeronavei în timpul zborului”, se menționează în convenție.

Lukashenko a încălcat, de asemenea, condițiile Convenției de la Chicago, care a devenit baza transportului aerian internațional după cel de-al doilea război mondial. Se spune că „în cazul unei interceptări, viața oamenilor de la bord și siguranța aeronavei nu ar trebui amenințate”.

Lukașenko disprețuiește toate țările care mențin o ordine mondială bazată pe reguli. El provoacă direct Uniunea Europeană. La urma urmei, avionul Ryanair a operat un zbor între Grecia și Lituania, care au aderare la UE. Comportamentul său insultă și Statele Unite și alte țări care cred în democrație, statul de drept și libertatea de exprimare. Lukașenko și patronul său Vladimir Putin nu se preocupă de democrație și valorile sale fundamentale. Metodele lor împotriva oponenților includ răpirea, crima, otrăvirea și intimidarea. De multe ori recurg la toate acestea acasă și din ce în ce mai des în străinătate.

Luni, toate cele 27 de țări ale UE au acționat rapid și corect, izolând Belarusul. Au fost de acord să interzică companiilor aeriene să zboare peste teritoriul Belarus și, de asemenea, au interzis Belaviei să intre pe cerul european și pe aeroporturile europene. Administrația lui Joe Biden ar trebui să se gândească și la introducerea de noi sancțiuni împotriva celor care efectuează represiuni în Belarus. Restricțiile anterioare din SUA nu au schimbat în niciun fel comportamentul lui Lukashenko. Este timpul să găsești ceva care să te rănească grav.

Ar trebui consolidat sprijinul pentru canalele independente și jurnaliștii care aduc adevărul poporului din Belarus. În același timp, rețelele financiare și oligarhii care-l susțin pe Lukașenko trebuie suprimate.

În calitate de conducător, Lukashenko seamănă cu un șofer care circulă pe banda care vine cu un ostatic pe bancheta din spate. Protasevici a apărut într-un scurt videoclip de 29 de secunde postat pe un canal fidel guvernului. În acest videoclip, el a spus că se află în aceeași închisoare din Minsk, unde sunt ținuți mulți prizonieri politici. Comentariile sale sună de parcă ar fi fost forțat să le spună. Și sunt vizibile vânătăi pe frunte. Protasevici ar trebui eliberat, iar Occidentul ar trebui să răspundă banditismului lui Lukasenko. 

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 15:37
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 15:37 // Sci-tech //  Elena Putregai

Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a decis să îl numească în postul de director general pe veteranul din industria tehnologiei Benedetto Vigna, în ideea de a duce un producător renumit pentru automobilele sale sportive cu motoare pe benzină în noua era a mobilității electrice.

În vârstă de 52 de ani, Benedetto Vigna este un absolvent de Fizică și în prezent conduce cea mai importantă divizie a producătorului de cipuri STMicroelectronics, unde a lucrat începând din 1995 și a ajutat la dezvoltarea unor tehnologii utilizate la ecranele telefoanelor iPhone.

„Experiența sa unică dobândită în cei 26 de ani în care a lucrat în centrul industriei semiconductorilor, care transformă rapid sectorul auto, va accelara capacitatea Ferrari de a introduce tehnologiile de ultimă generație”, a informat miercuri producătorul auto italian într-un comunicat de presă.

În condițiile în care mașinile sale au un preț de cost începând de la 200.000 de euro, investitorii consideră Ferrari mai mult un producător de articole de lux decât un constructor auto și în trecut au existat speculații că noul CEO ar urma să provină din industria produselor de lux. Numirea lui Vigna pune capăt unei perioade de șase lui în care postul de director general de la Ferrari a fost vacant, după ce Louis Camilleri și-a anunțat demisia anticipată în luna decembrie a anului trecut din motive personale.

Ferrari, care oferă deja unele modele hibride, a promis că primul său automobil complet electric va fi lansat până în 2025. Pietro Solidoro, analist la firma Bestinver, spune că numirea lui Benedetto Vigna în postul de CEO ar trebui să diminueze îngrijorările existente pe piață cu privire la viitorul Ferrari în era automobilelor electrice.

„Credem că va fi capabil să accelereze capacitatea Ferrari de a rămâne în fruntea plutonului în trecerea la următoarea generație de tehnologii”, a spus Solidoro.

În prezent, Benedetto Vigna este președinte la ST’s Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors group, cea mai mare și mai profitabilă divizie a STMicroelectronics. Vigna va pleca de la STMicroelectronics în data de 31 august și a doua zi va prelua postul de CEO al Ferrari.

În pofida pandemiei, Ferrari a înregistrat un profit net anul trecut și nu a anunțat întârzieri în lansare de noi modele. Cu toate acestea, Vigna se va confrunta cu o serie de provocări în tranziția unui producător de automobile sportive la mobilitatea electrică. Una dintre aceste provocări va fi îmbunătățirea performanțelor echipei Ferrari în cursele de Formula 1, după cel mai slab sezon din ultimii 40 de ani.

De asemenea, Vigna va superviza strategia de extindere a mărcii Ferrari, fără a afecta exclusivitatea care a stat la baza prețurilor și profiturilor înregistrate de producătorul italian.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău