Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Amenințările Platformei DA pentru petroliști. Sunt somați să ajusteze prețurile carburanților. În caz contrar-proteste

29 Apr. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
29 Apr. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste dacă prețurile la carburanți nu vor fi ajustate conform metodologiei cheltuielilor reale ale companiilor importatoare de combustibil. Avertizarea este făcută de către Platforma DA, după ce formațiunea a intrat în posesia unui raport elaborat de Consiliul Concurenței privind procesul formării prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova.

Acest raport confirmă, în principiu, toate suspiciunile expuse anterior cu privire la acordurile de cartel ale companiilor petroliere privind politică de prețuri și, în consecință, majorarea  exorbitantă a acestora printr-un act de corupție majoră, afirmă reprezentanții Platformei DA. În consecință, cetățenii și agenții economici din țara noastră sunt impuși să plătească sume absolut nejustificate pentru carburanți.

Conform raportului menționat, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenței a constatat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină a depins total nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței. Acest proces a fost influențat preponderent de zgârcenia companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic.

Fără a prejudicia mersul anchetei, Platforma DA afirmă că, deseori prețurile la combustibil în Republica Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anti-concurențiale între actorii principali de pe piața produselor petroliere. Platforma DA precizează că, deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, în unele cazuri la 15 %, populația și antreprenorii din Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru.

Mai mult decât atât, două săptămâni în urmă, petroliștii au majorat demonstrativ, cu 30-40 de bani per litru, prețurile la carburanți, iar zilele trecute, unele companii au crescut din nou prețurile la benzină și motorină.

„Constatând această stare de lucruri, inacceptabilă în opinia noastră, Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. În caz contrar, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”, au declarat astăzi, reprezentanții Platformei DA, în cadrul unei conferințe de presă.

Menționăm că, mai multe stații PECO au afișat ieri și astăzi prețuri mai mari la unele tipuri de carburanți. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. La alte companii petroliere, prețul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei. Prețurile la motorină și la gazul lichefiat au rămas, deocamdată, aceleași.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 21:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 21:17 // Politica //  Realitatea.md

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, nu a fost șocat de decizia primarului Capitalei, Ion Ceban, de a-și crea Mișcarea de Alternativă Națională. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. El a menționat că acest proiect nu a fost consultat cu Partidul Socialiștilor, însă se mândrește că a putut promova oameni care s-au lansat în politica mare sau vor să se lanseze, informează realitatea.md.

„Nu a consultat și timpul o să arate a fost o mișcare corectă sau nu. E proiectul nostru sau nu e al nostru? E al lui personal. El a decis să se miște așa. Va fi partid politic sau nu, va fi decizia dumnealui. Sunt gata să-i susțin, nu să le încurcăm. Ca primar, noi îl susținem”, a declarat Igor Dodon. 

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a mai declarat că nu discută cu Ion Ceban alte subiecte decât cele legate de Chișinău.

Realitatea.md amintește că pe 31 decembrie 2021, Ion Ceban a declarat că își lansează Mișcarea Alternativă Națională.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală