Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Amenințările Platformei DA pentru petroliști. Sunt somați să ajusteze prețurile carburanților. În caz contrar-proteste

29 Apr. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
29 Apr. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste dacă prețurile la carburanți nu vor fi ajustate conform metodologiei cheltuielilor reale ale companiilor importatoare de combustibil. Avertizarea este făcută de către Platforma DA, după ce formațiunea a intrat în posesia unui raport elaborat de Consiliul Concurenței privind procesul formării prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova.

Acest raport confirmă, în principiu, toate suspiciunile expuse anterior cu privire la acordurile de cartel ale companiilor petroliere privind politică de prețuri și, în consecință, majorarea  exorbitantă a acestora printr-un act de corupție majoră, afirmă reprezentanții Platformei DA. În consecință, cetățenii și agenții economici din țara noastră sunt impuși să plătească sume absolut nejustificate pentru carburanți.

Conform raportului menționat, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenței a constatat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină a depins total nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței. Acest proces a fost influențat preponderent de zgârcenia companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic.

Fără a prejudicia mersul anchetei, Platforma DA afirmă că, deseori prețurile la combustibil în Republica Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anti-concurențiale între actorii principali de pe piața produselor petroliere. Platforma DA precizează că, deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, în unele cazuri la 15 %, populația și antreprenorii din Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru.

Mai mult decât atât, două săptămâni în urmă, petroliștii au majorat demonstrativ, cu 30-40 de bani per litru, prețurile la carburanți, iar zilele trecute, unele companii au crescut din nou prețurile la benzină și motorină.

„Constatând această stare de lucruri, inacceptabilă în opinia noastră, Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. În caz contrar, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”, au declarat astăzi, reprezentanții Platformei DA, în cadrul unei conferințe de presă.

Menționăm că, mai multe stații PECO au afișat ieri și astăzi prețuri mai mari la unele tipuri de carburanți. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. La alte companii petroliere, prețul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei. Prețurile la motorină și la gazul lichefiat au rămas, deocamdată, aceleași.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 16:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 16:18 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, va efectua săptămâna viitoare prima vizită oficială de la învestire. Ea va merge în perioada 26 – 29 septembrie la Bruxelles, unde urmează să se întâlnească cu mai mulți reprezentanți ai Uniunii Europene.

Șefa executivului va fi însoțită și de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Deocamdată, nu se știe cu cine se va întâlni premierul și ministrul de Externe, scrie publika.md.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, agenda oficială va fi făcută publică după ce va fi aprobată de ambele părți.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române