Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

29 Iul. 2021, 13:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 13:23 // Politica //  Realitatea.md

Rusia este pregătită să lanseze o lovitură de deblocare în cazul în care va avea loc o blocare a activității pacificatorilor de pe râul Nistru. Despre asta a anunțat miercuri, 28 iulie curent, președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale din Rusia, responsabil pe subiecte de apărare și securitate națională, Viktor Bondarev, scrie EurAsia Daily.

Potrivit generalului, forțele de menținere a păcii ruse din Transnistria sunt singura garanție a păcii în regiune. „În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, discută activ despre opțiunile pentru o blocadă militară a forțelor de menținere a păcii ruse. Președintele pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu, care a anunțat public un astfel de plan, a primit noi atuuri, odată cu majoritatea pro-română din Parlament”, și-a început astfel Bondarev discursul.

El a amintit că Maia Sandu și-a început activitatea prezidențială cu faptul că a cerut retragerea trupelor ruse din regiune și înlocuirea contingentului de menținere a păcii cu o misiune civilă OSCE. După aceea, Tiraspol a început să vorbească despre pericolul unui nou conflict armat, cu care au fost de acord și experții internaționali.

Sursa citată mai scrie că venirea la putere a forțelor pro-europene din Republica Moldova oferă NATO o șansă reală de a „înțepa Rusia” foarte tangibil atât politic, cât și militar.

Anterior, fostul consilier al președintelui SUA, John Bolton, a spus că Moldova, rămânând în „zona gri”, „nu a conștientizat încă necesitatea vitală de a adera la NATO”. El a recomandat dezghețarea conflictului transnistrean. Potrivit acestuia, Transnistria este un proiect al Rusiei și există separat de Republica Moldova numai datorită prezenței militare continue a Moscovei, care trebuie exclusă.

Sursa citată a mai amintit că, în mai, Moldova a semnat un memorandum privind înființarea unui „trio asociat” cu Ucraina și Georgia. Una dintre problemele-cheie de pe agenda acestei uniuni este „discutarea situației din teritoriile ocupate și rezolvarea conflictelor”. Cu referire la anumiți analiști, se scrie că „această alianță este un instrument NATO pentru izolarea Rusiei în regiunea Mării Negre”.

„Fără sprijinul direct al armatei NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă. NATO, având în vedere agravarea situației, ia în considerare în mod serios această opțiune”, a declarat Bondarev. El a subliniat că această strategie a alianței nu este un secret pentru Federația Rusă; în plus, Ministerul Apărării, cu participarea comitetului, al cărui șef este el, a elaborat procedura pentru acțiuni de represalii.

„Blocada militară a forțelor de menținere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va recurge la o lovitură de deblocare. Desantul militar-marin al Flotei de pe Marea Neagră a Marinei Ruse este gata să aterizeze în Odessa. Acesta nu este doar un coridor către PMR (n.r. Transnistria), ci înseamnă și perspective clare pentru problema Donbass”, a conchis Viktor Bondarev.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:23 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În Bălți va fi construit un Spital Regional. Cel puțin asta declară ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aflată într-o vizită de lucru în nordul Republicii Moldova, aceasta a declarat că deja se lucrează la acest proiect, scrie nordnews.md.

Ministra Sănătății s-a arătat sigură de implementarea acestui proiect.

Da, veți avea! Și chiar acum, în februarie, vom avea misiunea băncii care finanțează acest spital. Am început să ajustăm studiul de fezabilitate care a fost elaborat acum câțiva ani, să îl ajustăm din toate punctele de vedere a indicatorilor statistici, care s-au schimbat în ultimii ani. Fortificarea departamentelor de terapie intensivă, primiri urgente, veți avea acest spital”, a spus Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

Potrivit ministrei, lucările de construcție a noului spital regional vor fi finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Acești bani vor veni de la Banca Consiliului Europei. Noi ne-am făcut un plan în acest an. Ar fi bine să reușim cu proiectarea, licitația pentru proiect. Dacă am putea să finalizăm pentru acest an licitația, să avem proiectul gata și să putem purcede la licitații pentru construcții, ar fi ideal. Îmi doresc foarte mult acest lucru, exact ca și dumnevoastră”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Iar despre gândacii care ar fi fost filmați recent într-un salon din incinta Spitalului Clinic Bălți, Nemerenco a spus că vor anunța reguli mai stricte de gestionare a instituțiilor medicale.

Noi suntem o echipă foarte mică la minister și nu o să mergem în toată ziua să facem controale, dacă avem gândaci sau nu.  Cu privire la curățenie, ar putea fi și un spital mai sărac, dar să corespundă în tocmai tuturor standardelor de igienă”, a conchis Ala Nemerenco.

În prezent, Spitalul Clinic Bălți acordă servicii de asistență de urgență și asistență medicală specializată pentru mun. Bălți și localități din 11 raioane din nordul Republicii Moldova.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală