Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Transnistria, calul troian. Angela Grămadă: Trupele ruse s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului

25 Iul. 2021, 13:13
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 13:13 // Politica //  Realitatea.md

Dosarul transnistrian rămâne unul complicat. După ce partidul prezidențial pro-european PAS a câștigat zdrobitor alegerile din Republica Moldova, Chișinăul va trebui să acționeze prudent în ceea ce privește relația cu Federația Rusă pe problema Transnistriei, care nu doar că e calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina, dar e și un model pe care Moscova vrea să îl impună în Donbas. Angela Grămadă, președinta Asociației Experts for Security and Global Affairs, doctor în științe politice și expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic, a discutat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată la DC News TV, despre dosarul transnistrean și calea de urmat după alegerile istorice din Republica Moldova, unde pentru prima oară dreapta a reușit o majoritate, partidul prezidențial pro-european reușind un istoric 53%.

Transnistria rămâne calul troian al Rusiei și un model pe care Moscova dorește să îl impună conflictului din Ucraina

Experta crede că Transnistria va rămâne în continuare calul troian al Federației Ruse și subliniază că regiunea separatistă reprezintă un model pentru Moscova în dosarul Ucraina cu precădere în regiunea Donbas unde forțele separatiste pro-ruse, susținute direct de Moscova, luptă împotriva Armatei Ucrainei.

„Nu cred că noua guvernare care se va forma ar putea discuta atât de ferm despre federalizarea Republicii Moldova, așa cum a încercat să o facă Igor Dodon”, e de părere Angela Grămadă.

Transnistria va rămâne calul troian al Federației Ruse în politica din Republica Moldova, dar și în politica Ucrainei. Ea rămâne modelul care se încearcă a fi impus Ucrainei în acest moment. Mă refer la modul în care sunt legiferate și legitimate relațiile pe care le are Republica Moldova cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol”, a precizat experta, care a amintit că Republica Moldova în ultimul timp a făcut foarte multe cedări în defavoarea intereselor naționale și a permis ca rolul pe care îl joacă agenții economici din Transnistria să crească în timp.

„Sunt încă foarte multe acte de corupție. Traficul ilegal de la frontieră se face cu cunoștința autorităților de la Chișinău. Transnistria va rămâne în continuare un factor de destabilizare în Republica Moldova, dar și un factor de destabilizare pentru Ucraina. Și un model pentru a impune o reglementare în regiunea Donbas din Ucraina”, a mai precizat Angela Grămadă.

Trupele rusești din Transnistria s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului

Angela Grămadă a amintit și de faptul că trupele rusești de pe teritoriul regiunii, împreună cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, au intensificat exercițiile militare. Iar unul din scenariile acestora implică inclusiv dezghețarea conflictului din Transnistria.

Amintim că Federația Rusă folosește conflictele înghețate din regiune ca o armă, atât militară, cât și politică.

Angela Grămadă e de părere că noua guvernare de la Chișinău va fi prudentă în relația cu Moscova, problemele Republicii Moldova fiind mari, iar o dezghețare a conflictului nu e dorită de nicio parte.

„Chiar dacă spațiul aerian către Transnistria e blocat prin Ucraina sau Republica Moldova, dacă veți discuta cu experții în securitate din Republica Moldova aceștia vă vor confirma că liderii nerecunoscuți de la Tiraspol, susținuți de trupele rusești de pe teritoriul regiunii, au efectuat foarte multe exerciții militare. S-au pregătit cumva pentru un asemenea scenariu care presupune dezghețarea conflictului”, a subliniat specialista pe spațiul ex-sovietic.

Depinde foarte mult de cum va acționa viitoarea guvernare care ne-a fost promisă până la începutul lunii august. Dar cred că cel puțin într-o primă etapă ei vor încerca să fie atenți cu Federația Rusă și vor aborda o tactică care să nu ducă la o destabilizare mare, nu neapărat în viitorul relației transatlantice, cât a relației pe care o are în prezent Chișinăul cu Moscova.

„Există mult prea multe probleme care necesită soluții în dialogul Federația Rusă. Transnistria e doar una dintre ele”, a adăugat Angela Grămadă, care a amintit, printre altele, și de problema celor peste 350.000 de cetățeni moldoveni care se află în Federația Rusă și care ar putea fi afectați de o înrăutățire a dialogului cu Moscova.

„Trebuie să ținem cont totuși că soluția pentru conflictul transnistrian nu este în altă parte decât la Chișinău în primul rând, iar mai apoi la Moscova”, a conchis Angela Grămadă.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române